pawelxy1 Posted February 16, 2014 Posted February 16, 2014 Mój tata przez zimę zbudował 4 ule. Od czerwca chce kupić pszczoły.Czy przysługuje mu się jakieś dotacje i gdzie o takowe może ubiegać?Proszę o pomoc mojemu tacie Quote
DuzyGrzegorz Posted February 16, 2014 Posted February 16, 2014 Pomoc jest realizowana przez związki pszczelarskie i tylko przez związki pszczelarskie. Musi się do takiego związku wybrać i zapisać. Przy wyborze związku należy sprawdzić czy dany związek chwali Ministra, bo tylko wtedy dostaje odpowiednio dużo pieniędzy. Przy podziale tych pieniędzy pomiędzy związki decyduje uznaniowość, w obrębie związku czasami także. Pozdrawiam! Quote
pawelxy1 Posted February 16, 2014 Author Posted February 16, 2014 Rozumiem czyli że ma się udać do związku pszczelarskiego, zapytać o Ministra co o nim sądząi wtedy co na przykład? Ale sam jako solowy początkujący pszczelarz nie dostanie dotacji na sprzęty i pszczoły? Quote
pawelxy1 Posted April 23, 2014 Author Posted April 23, 2014 Mój tato zrobił sam ule 4 sztuki. Kupuje 4 rodziny pszczół.Chciałbym dowiedzieć się jakie i czy w ogóle jakieś dotacje lub dopłaty na zakupy pszczół bądź rozpoczęcie działalności pszczelarskiej należą się Jemu?Prosiłbym Was byście napisali wszystkie dotacje jakie może dostać i jakie są wymagania by je otrzymać.Pozdrawiam Paweł Quote
DuzyGrzegorz Posted April 23, 2014 Posted April 23, 2014 Tylko przez związki pszczelarskie. Pozdrawiam! Quote
pawelxy1 Posted April 23, 2014 Author Posted April 23, 2014 Czyli że Tato musi zapisać się do związku pszczelarskiego?A co wtedy mu przysługuje?? Quote
ania1983 Posted April 23, 2014 Posted April 23, 2014 Paweł, a może warto odkurzyć swój wątek sprzed 2 miesięcy o tej samej tematyce, a nie zakładać nowy i zaśmiecać forum?o ile dobrze widzę, a z tym problemu nie mam, tamten temat nie został zamknięty.pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 27, 2014 Author Posted April 27, 2014 okej czyli gdy nie jest on zrzeszony w żadnym związku nie dostanie dotacji? Quote
olimp72 Posted May 3, 2014 Posted May 3, 2014 Aby dostać dodatację trzeba być zapisanym do koła a co za tym idzie Przydzielonym do danego regionalnego związku. Przed rozpoczęciem sezony każdy pszczelarz podaje mniej więcej co będzie kupował, a potem jeśli chodzi o odkłady idzię się do kogoś kto może sprzedawać na dofinansowanie i on wystawia odpowiednie papierki które zanosi sie do odziału regionalnego związku na danym obszarze. A tak po za tym Twój tata miał kiedyś już jakiś epizod z pszczołami?? Quote
olimp72 Posted May 3, 2014 Posted May 3, 2014 Możecie pisać tutaj jakieś spostrzeżenia i wgl sam z chęcią czymś sie podzielę Quote
Recommended Posts