cron_x Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witam, ile potrzeba wapna na 4 hektary pola? Zabieg wapnowania byl przeprowadzany dawno temu i nalezaloby go powtozyc? Jakie wapno jest najlepsze... Nigdy tego nie robilem, dlatego szukam porady Quote
rolnik-z-widłami Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Ja co pare lat rozwoże wapno na pola. dobre będzie Wapno Węgnlowane Quote
prometeusz Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Z której kopalni najlepiej w świętokrzyskim polecasz wapno węglanowe? Quote
rolnik-z-widłami Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Od firmy Womar kup, przywiozą Ci 26 ton wapna pod same Gospodarstwo Quote
VoYtek8 Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 Jeśli masz gleby ciężkie to zastosuj wapno węglanowe, jednak jeśli masz gleby lekkie to lepsze będzie wapno magnezowe, ponieważ z gleb lekkich razem z wapnem zostaje także dość szybko wypłukiwany magnez! Ogólnie jak pole masz wiele lat nie wapnowane to lepiej kup to magnezowe, na pewno ziemię doprowadzisz do lepszej kultury! Pozdrawiam Quote
prometeusz Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 Ja już wiem jakie wapno kupię i będzie to węglanowe tylko nie wiem z której kopalni wziąć aby w miarę szybko się rozłożyło Quote
rolnik-z-widłami Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 Właśnie mówie kup z Womar i Ci przywiozą aż 26 ton pod same drzwi! Quote
Miki Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 @VoYtek8 dobrze Ci doradza jeśli masz lekkie gleby, a zastosujesz złą dawke to krzyżyk na droge bo przewapnujesz glebe i będzie niedobrze. Trzeba znać umiar w jedna jak i w drugą strone. Quote
cron_x Posted May 5, 2014 Author Report Posted May 5, 2014 Gleby mam srednie, 4klasy... Ile potrzeba wapna na 4 hektary, tak zeby nie przesadzic? Pewnie najlepiej by bylo zbadac kwasowosc gleb i bedzie wszystko jasne Quote
VoYtek8 Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 IV klasa to już podchodzi pod piasek. Wiem bo kawałek takiego pola mam i bardzo różni się od reszty pola które jest III i II klasy! Lepiej uzyj wapno magnezowe na takie pole. Ogólnie to z tą dawką wapna nikt Ci nie doradzi, bo tylko Ty wiesz w jakim stanie masz pole. Jeśli nawozisz dużą ilością obornika to wapna dawać zbyt wiele nie musisz, bo obornik trochę reguluje kwasowośc gleby. Pozdrawiam Quote
henryk Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 zbadaj i będziesz wiedział w gminie Ci powiedzą do kogo się zgłosić,ja badałem jedna próba chyba 18 zł. kosztuje,z 4 ha to najlepiej żeby były 4 próby-pozdrawiam Quote
kepalw Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 Podchodzac do tematu troche profesjonalniej, to musisz wiedziec czy to wapno ma ci zadzialac od razu czy na przelomie lat. Wapno magnezowe i weglanowe to sa wapna z nizszej polki i tansze, i na dobra sprawe nie zobaczysz efektu zaraz po wysianiu bo ono odkwasza glebe z czasem. Jesli chcesz natychmiastowy efekt to musisz zastosowac wapno tlenkowe albo krede, tylko niestety to sa koszty, jakies 80- 100zl/t plus koszt transportu. Jak masz zakwaszana ziemie to smialo mozesz dac 4t/ha i bedzie ok, a najprosciej mozna poznac czy jest zakwaszona po skrzypie, jak rosnie go duzo tzn ze jest zakwaszona. Quote
henryk Posted May 14, 2014 Report Posted May 14, 2014 jeśli idzie o wapno tlenkowe to rzeczywiście efekt jest szybki ale krótkotrwały gdyż jest to wapno które szybko się wypłukuje z gleby ale nie 4 tony/ha. .4 tony to oczywiście magnezowego i to najlepiej w 2 dawkach w 1 i 2 roku po 2t/ha ,później 5-6 lat spokój- to wapno kosztuje 80-100 zł/t,natomiast tlenkowe to jest cena rzędu 500zł/t i góra 500 kg/ha.coś się koledze pomyliło,ale może inni też coś dorzucą-pozdrawiam. Quote
AdrianWu Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 Witam wszystkich! Czy są tutaj może osoby, które korzystały z wapna magnezowego o parametrach zawartość CaO+MgO min. 50% , CaO>38 , MgO>12 ? Znalazłem w dobrej cenie preparat do wapnowania pola (www.flormex.pl), a jestem względnie świeży w temacie i ciągle czegoś nowego się dowiaduję, dostałem pole z żoną po jej stryjku (50 hektarów), na polu rosły buraki, ale chcemy od przyszłego sezonu zająć się pół na pół burakami i truskawkami - na razie musimy to ogarnąć, bo było delikatnie mówiąc "zapuszczone". Czy jest sens wapnować teraz takie pole, na którym nic nie ma, tylko jęczmień zasadzony. Quote
Vademecum Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 "niema nic tylko jęczmień zasadzony" to kolego niema nic czy jest jęczmień zasiany , rozumiem ozimy ? Quote
rafaello3 Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 Ja będę wapnował pole po kukurydzy o ile wjadę ,bo jutro ma przyjechać z Kujaw cały zestaw .Wapno nazywa się Kujawit jest to wapno węglanowe . Quote
miszka Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 Koledzy chciałbym dać na pole trochę wapna tlenkowego ponieważ szybko działa a potrzebuje podnieść PH oraz dlatego, że to chyba jedyne wapno jakie można kupić w ilościach mniejszych niż 25 t. W internecie przeczytałem jak poniżej"..wapna tlenkowego bezwzględnie nie można stosować na krótko przed siewem oraz pogłównie. Jego reaktywność może spowodować bowiem poważne zaburzenia we wschodach roślin..." Niestety nigdzie nie jest napisane co oznacza krótko przed siewem, czy np. 2-3 tygodnie przed siewem będzie ok? Quote
Vademecum Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 jak zastosujesz na ściernie do najrozsądniej siać na wiosne Quote
DuzyGrzegorz Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 Krótko oznacza że potrzeba czasu aby wapno weszło do kompleksu sorpcyjnego gleby. Zależy to od składu gleby, jej własności fizyko-chemicznych, uwilgotnienia itd. Nie da się określić w tygodniach tego okresu. Rozumiem że dawka ma być melioracyjna nie nawozowa. Najlepszym sposobem wprowadzenia wapna jest podorywka w zespole uprawek pożniwnych/przedsiewnych. Wiosną, przedsiewnie i pogłównie można stosować dawki nawozowe i neutralizujące działanie nawozów zakwaszających. Nie pomyl tylko potrzeb wapnowania z dawką wapnowania bo zniszczysz życie biologiczne gleby. Kiedyś był podawany parametr wapna - reaktywność. Teraz chyba nawet w szkołach tego nie uczą więc nie będę go opisywał.Wapnowanie melioracyjne to leczenie gleby. Leki mają różne stężenie i różne dawki, tak jak wapno. Jeżeli choroba jest lekka to bierze się jedną dawkę i przechodzi. Jeżeli nie przejdzie to bierze się drugą. Zazwyczaj ta pierwsza dawka jest wyższa, a druga i następna ma za zadanie podtrzymać odpowiednie stężenie leku. Przy wapnowaniu chodzi o to aby w kompleksie sorpcyjnym gleby ok. 1/5 stanowiły jony wodorowe (tak naprawdę chodzi o glin który jest toksyczny dla roślin). Trzeba postępować rozsądnie jak z każdym lekiem aby z tego kompleksu nie wyprzeć innych kationów, np. magnezowych czy potasowych. Jeżeli zastosujesz zbyt wysoką dawkę wapna szybko działającego to wyprzesz z kompleksu sorpcyjnego magnez i chlorozę spowodowaną nadmiarem jonów wodorowych zastąpisz chlorozą spowodowaną brakiem aktywnego magnezu. Ktoś kiedyś na tym Forum doszedł do wniosku, że kreda jest wolno działającym nawozem bo mimo że zastosował wysoką dawkę to chloroza nie zniknęła. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts