33RoLnIk33 Posted May 4, 2014 Posted May 4, 2014 Mam 1,5ha.W przyszłości chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą ale mam za mało pola aby utrzymać się z gospodarstwa.Jak więc i od czego mam zacząć żeby rozpocząć działalność? Quote
kubusjettaII Posted May 4, 2014 Posted May 4, 2014 czy to ma być działalność gospodarcza o której piszesz czy może działalność rolnicza, bo jest różnica między nimi. Quote
33RoLnIk33 Posted May 4, 2014 Author Posted May 4, 2014 Przepraszam za błąd:shy:.Rolnicza ,a dokładnie hodowla krów mlecznych. Quote
rafaello3 Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 Kolego jestem pełen podziwu dla Ciebie ,że chcesz prowadzić działalność rolniczą praktycznie rozpoczynając od zera ,gdzie wiele osób ma dobrze prosperujące gospodarstwa i odchodzi z nich do pracy w inne zawody .Ciekawi mnie bardzo ,jak sobie wyobrażasz hodowlę krów mlecznych mając 1,5ha i sprzętu pewnie też masz mało ?.A wszystko co dotkniesz kosztuje sporo ,ale już nasze produkty ,to nie bardzo ,,,wszystko co chwilę leci w dół .Masz pomysł ,jak to wszystko sfinansować ?.A tak na marginesie ja już mam kilka lat swoje gospodarstwo i dodatkowo rodzice mają swoje 30 ha i razem to wszystko kręcimy plus hodowle świnek sporą ,opasy i trzeba się nagimnastykować ,żeby wystarczyło na wszystko .Pozdrawiam . Quote
íktorn Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 normlnie na tym uchowiesz 1 krowe i nie wyglada to na dzialalnosc rolniczazeby wogole sie cos krecilo musialbys mniec z 20ha i 15 krowwtedy oplacalnosc jest przystepnaja na 80 ha mam 45 krow i mlode jałoice 20 szt i jesem samowystarczalny zakupuje jedynie witaminy i koncentraty przy wiekszym stadzie zabrakloby karmy Quote
rolnik515 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Tutaj to maximum 2 krowy lecz tak będziesz musiał dopłacić Quote
damianus87 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Nie zaczynać wcale hodowli krów przy takim areale. Quote
Vademecum Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Idź do pracy na etat, a hodowli zapomnij...... Quote
bardzomalorolny Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Ja mam 1,5ha i zaczynałem od kóz. Teraz mam krowę, jałówkę, konia, kozy, króliki, kury i wszystkie potrzebne mi maszyny. Rodzice mi dużo pomogli, ale sam też robiłem. Także dla chcącego nic trudnego. Jeśli mieszkasz w terenie gdzie masz dużo nieużytków to z sianem nie będziesz miał problemu. Może nie idzie na tym kokosów zarobić i się utrzymać, ale mam swoje jedzenie, pole nie leży odłogiem co mnie bardzo cieszy, maszynami czy koniem jeszcze można czasem zarobić. A co zostaje to zawsze po sąsiadach sprzedam. Także z mleka i jajek ok 500zł miesięcznie mam. Dlatego nie rozumiem tych którzy odradzają. Do pracy może oprócz tego jeszcze iść, dokąd nie powiększy gospodarstwa. A na razie dla siebie jak najbardziej może chować Quote
henryk Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 mam tylko pytanie czy z 1,5 ha wystarczy ci paszy do tych zwierzaków które tu wymieniłeś,wg. mnie nie wystarczy,oczywiście znam takich którzy w ogóle nie mają ziemi a mają kozę konia króliczki latające po ogródku ale to inny temat-pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 Ja miałem jedną krowę przez ostatnie parę lat i chowałem to co od niej sie ulęgło i samej łąki miałem prawie 90 a, a jeszcze trochę zboża i reszta pasz treściwych, no może byc ciężko ale odradzać nie chce bo tak jak pisał kolega do siebie zawsze będziesz miał jak trochę porobisz to będziesz widział ile zostaje z tego a te 500 zł z krowy i kur to już na czysto masz ? Quote
Recommended Posts