Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam 1,5ha.W przyszłości chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą ale mam za mało pola aby utrzymać się z gospodarstwa.Jak więc i od czego mam zacząć żeby rozpocząć działalność?
Posted
Kolego jestem pełen podziwu dla Ciebie ,że chcesz prowadzić działalność rolniczą praktycznie rozpoczynając od zera ,gdzie wiele osób ma dobrze prosperujące gospodarstwa i odchodzi z nich do pracy w inne zawody .Ciekawi mnie bardzo ,jak sobie wyobrażasz hodowlę krów mlecznych mając 1,5ha i sprzętu pewnie też masz mało ?.A wszystko co dotkniesz kosztuje sporo ,ale już nasze produkty ,to nie bardzo ,,,wszystko co chwilę leci w dół .Masz pomysł ,jak to wszystko sfinansować ?.A tak na marginesie ja już mam kilka lat swoje gospodarstwo i dodatkowo rodzice mają swoje 30 ha i razem to wszystko kręcimy plus hodowle świnek sporą ,opasy i trzeba się nagimnastykować ,żeby wystarczyło na wszystko .Pozdrawiam .
Posted

normlnie na tym uchowiesz 1 krowe i nie wyglada to na dzialalnosc rolnicza

zeby wogole sie cos krecilo musialbys mniec z 20ha i 15 krow

wtedy oplacalnosc jest przystepna

ja na 80 ha mam 45 krow i mlode jałoice 20 szt i jesem samowystarczalny zakupuje jedynie witaminy i koncentraty przy wiekszym stadzie zabraklo

by karmy

• 7 months later...
Posted
Ja mam 1,5ha i zaczynałem od kóz. Teraz mam krowę, jałówkę, konia, kozy, króliki, kury i wszystkie potrzebne mi maszyny. Rodzice mi dużo pomogli, ale sam też robiłem. Także dla chcącego nic trudnego. Jeśli mieszkasz w terenie gdzie masz dużo nieużytków to z sianem nie będziesz miał problemu. Może nie idzie na tym kokosów zarobić i się utrzymać, ale mam swoje jedzenie, pole nie leży odłogiem co mnie bardzo cieszy, maszynami czy koniem jeszcze można czasem zarobić. A co zostaje to zawsze po sąsiadach sprzedam. Także z mleka i jajek ok 500zł miesięcznie mam. Dlatego nie rozumiem tych którzy odradzają. Do pracy może oprócz tego jeszcze iść, dokąd nie powiększy gospodarstwa. A na razie dla siebie jak najbardziej może chować :)
  • 3 weeks later...
Posted
mam tylko pytanie czy z 1,5 ha wystarczy ci paszy do tych zwierzaków które tu wymieniłeś,wg. mnie nie wystarczy,oczywiście znam takich którzy w ogóle nie mają ziemi a mają kozę konia króliczki latające po ogródku ale to inny temat-pozdrawiam
Posted
Ja miałem jedną krowę przez ostatnie parę lat i chowałem to co od niej sie ulęgło i samej łąki miałem prawie 90 a, a jeszcze trochę zboża i reszta pasz treściwych, no może byc ciężko ale odradzać nie chce bo tak jak pisał kolega do siebie zawsze będziesz miał ;) jak trochę porobisz to będziesz widział ile zostaje z tego ;) a te 500 zł z krowy i kur to już na czysto masz ?