WLADIMIRt25 Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 Witam.Mam zamiar uprawić 80 arów ugóru. Obecnie jest tam pastwistko, więc krzaków nie ma, ale trawa i chawsty tak. Myślę to spryskać coś ala rundapem 360sl. Odczekać jak uschnie i orka. Ale co dalej? Maszyny jakie mam to. Poczciwy władimirec t25a, opryskiwacz, pług, kultywator, brony lekkie, brony ciężkie. Chciałbym się obyć glebogryzałkowaniu, bo nie posiadam. Nie posiadam brony talerzowej. Więc moje pytanie brzmi, co dalej po orce? jak to uprawić itp Quote
VoYtek8 Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 Na ugory czy pola z zielem używanie glebogryzarki czy talerzówki to nie za dobry pomysł, bo najuciążliwsze ziele czyli perz tylko tymi maszynami rozmnożysz. Więc jak już to opryskasz (daj mocne stężenie), zaorzesz, to postaraj się to pole wyrównać kultywatorem, bronami, zależy czym będzie lepiej szło. Potem zobaczysz czy ziele będzie wychodziło. Ogólnie to napisz jaka to klasa i co chcesz tam uprawiać? Jeśli chcesz zwalczyć ziele na tym polu to na pierwszy rok polecam uprawę kukurydzy, ziela pozbędziesz się na pewno, zarobisz, a i tej uprawy nie zepsujesz, bo nie musisz za wiele robić! Pozdrawiam Quote
WLADIMIRt25 Posted May 5, 2014 Author Report Posted May 5, 2014 Klasa to IVb tak się w moim regionie nazywa. Tak w dokumentach widnieje. Uprawiać chcę porostu obsiewać tam zboże. Głównie pszenżyto. Quote
Kimek Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Co do klasy to na to nie patrz bo ja mam klasy 2 i klasy 4,5 a sypie mi wszędzie tak samo po 5 a nawet 7 ton z hektara. Na pierwszy rok zasiej żyto albo owies nie baw się z żadna kukurydzą jak to kolega mówił tam wyżej bo szkoda na to czasu Quote
WLADIMIRt25 Posted May 12, 2014 Author Report Posted May 12, 2014 Ok, ale po orce, od razu to uprawiać bronami i kultywatorem? czy poczekać trochę ?? aż ziemia się u leży Quote
pablos Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 Nie czekaj aż ziemia się uleży tylko działaj najpierw kultywator potem brona , jeszcze lepszy skutek będzie jeżeli będziesz kultywatorem uprawiał po długości pola a broną w poprzek i tak aż do pożądanego efektu powodzenia ! Quote
Kimek Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 Tak jak mówił pablos rób do skutku orka i potem kultywator aż będzie masełko Quote
ana Posted May 13, 2014 Report Posted May 13, 2014 Tak jak mówił pablos rób do skutku orka i potem kultywator aż będzie masełko Mam podobną sytuacje jak Wladimir i w związku radą jeżdżenia po polu "aż bedzie masełko' mam pytanie. Czy w takiej sytuacji nie nastąpi nadmierne zagęszczenie podglebia ? Quote
ali Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 wg mnie to randap lub inne podobne ,kilka tygodni aż wszystko uschnie ( masz czas bo do zasiewów jeszcze daleko) potem płytko kultywatorem żeby darń przetargać , płytka orka w lipcu i odwrót pod zasiew i na pewno będzie git. Quote
Recommended Posts