lukasz1427 Posted May 10, 2014 Report Posted May 10, 2014 Witam. Mam na imię Łukasz. Mam gospodarstwo rolne o powierzchni 9 Ha,C-330 i kilka niezbędnych maszyn , krowy dojne (4). Prosił bym o pomoc jak mogę rozwinąć moje gospodarstwo tak do 20 ha. Grunty rolne są dość łatwo dostępne w mojej miejscowości, tylko jest mały problem z funduszami. No nie będziemy się oszukiwać kolorowo nie jest . Proszę o pomoc!! Od czego zacząć?? Quote
rolnik-z-widłami Posted May 15, 2014 Report Posted May 15, 2014 Sprzedawaj zbożę, idź do roboty do jakiegoś bogatego gospodarza i zarób parę groszy i cały czas inwestuj w swoje gospodarstwo. Paru u mnie we wsi tak robiło i dzisiaj mają po 15-20 hektarów Quote
garzew Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Właśnie ja znam więcej przypadków że osoby który poszył do pracy poza rolniczej prędzej czy później rezygnowali całkowicie z działalności rolniczej a ziemię albo sprzedawali albo wydzierżawili. Niestety w rolnictwie nie jest tak lekko jak się wydaje. Wracając do tematu łukasz nie ma jakiegoś złotego środka na udany biznes. Ja na twoim miejscu rozejrzał bym się w około co inni robią, czy są w okolicy jakieś rynki zbytu na dane towary żeby ocenić w jakim stronę rozwinąć działalność. Quote
Recommended Posts