Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zastanawiam się na dzikami bo właś wróciłem z pola i zaraz znów idę z psem. Czy ktoś z was pomyślał i co najważniejsze próbował odstraszyć dziki szambem ? Przecież to niezastąpiony smrodek
  • 4 weeks later...
  • 4 years later...
Posted

Ja sposoby tanie i proste znam 2. Pierwszy można stosować już podczas siewu, mianowicie tabletki z naftaliny, śmierdzi tak że w pole nic nie wchodzi. Można je wrzucić do worków z nasionami i zostawić na tydzień, a można porozrzucać po polu w pasie brzeżnym przy lesie i przyorać. Drugi sposób to nawóz o działaniu repelentnym: (ale do tego trzeba mieć wysoki opryskiwacz)

Margin plus to nawóz dolistny do stosowania w całym okresie wegetacyjnym. Jego działanie uboczne to ochrona upraw przed wyjadaniem i zgryzaniem roślin przez zwierzynę i ptactwo. Jeśli ktoś ma pola przy lasach i co roku narzeka na szkody w uprawach wszelkiego rodzaju to zapraszam do zapoznania się z tym produktem. Jest stosunkowo tani i skuteczny. Więcej informacji na stronie nasionadukiewicz.pl lub na facebooku.

Posted
a masz coś rzeby nic w to nie właziło ? bo dziki muszą przyjść do tej kuku, a sarny w niej bytują, znaczy mieszkają i potrafią zniszczyć więcej niż dziki które mogą wogule nie przyjść. Najtańszy sposób ze wszystkich sposobów to jest nie uprawiać kukurydzy.
Posted
U nas parę lat temu był jakiś wysyp dzików, ile gospodaży tyle sposobów na dostarczanie. Rozrzucanie na polu włosów od fryzjera, hukinol taki specjalny środek do odstraszania, stawianie strachów ze starymi ubraniami, ogrodzenie pól pastuchem, objazdy pól samochodem w nocy, wstawianie grającego radia na polu, czy zaprawianie przed siewem nasion w płynie do mycia nasion. Wszystkie sposoby są dobre ale na początku, potem zwierze się przyzwyczaja i nic sobie z tego nie robi, najlepsze to chyba pastuch pod warunkiem ze dobrze zrobiony z drutami na dwóch poziomach i ten płyn do mycia naczyń, bo widac bylo że wyciagały po ziarnku ale im nie smakowało
Posted

o radio to nie słyszałem :) ja włączałem u świń bo jak sie wchodziło to sie nie zrywały na dźwięk.

Mogłoby je przyciągać do pola kuku, wszak to inteligentne bestie. Ogrodzenie z pastucha też nie daje 100 %

Posted
Vademecum. Polska z uprawy kukurydzy zbierze 3.6mln ton ziarna, a taka Ukraina dokładnie 10x więcej bo ok 36mln ton. To jak Oni nam przywiozą te 4mln ton to się nawet nie skapną że coś z magazynu ubyło.....co skutecznie czynią dzięki naszym baranom w rzadzie
Posted

Dlafego nie powinniśmy szarpaćać się z produkcją, bo niemamy szans jako producenci. Cena i tak jest ustalana w pominięciu nas producentów, ja ostatnie ponad 100 ton kuku sprzedałem po 650 za tone i jeśli ktoś myśli że zarobiłem to jest w błędzie - planowalem inwestycje z tej kuku i jak zwykle pozostał tylko bul kręgosłupa, może przystawka do kuku sie zamortyzowała, a na suszarni zarobiłem prawie 10 tysi, ale to zarobek z handlu a nie uprawy kuku.

Wczoraj w Lubece DE w sklepie, tak stałem i niemogłem sobie uznysłowić co jest grane 10 kg ziemniaków 3.99 euro, a u nas w polsce chyba widziałem po 2,99 zł za 1 kg. W sumie nie pasi mi to bo jak w niemczech wychodzi 1.6 zł za kilo ziemniaka a u nas prawie 3 zł, W sumie to nie wiem czy mi sie coś nie popitolo, ale widziałem i zdaje sie że pisiory rozdają naszą kase, a nasza produkcja upada. Inflacja szaleje a rolnikowi dają 500 za tone zboża. Mam nadzieje że szybko pisiorom zawali sie to co zrobili, będzie u nas jak na ukrainie , wszystko z importu, drogie a ludzi nie będzie na to staż. W szwecji dwa dni temu analizowałem cene ziemniaków to wychodzą po 4 zĺ za kilogram.

• 4 weeks later...
Posted

Nic nie daje 100% Ale jak mają wybór przedzierać się przez pastuch, a iść na nieogrodzone pole obok to skuteczność się zwiększa

Zgadzam się, u nas pastuch też trochę pomógł.