Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Za nie długo kupuję rozrzutnik obornika.Nie wiem czy warto bulić 40-50 tys w nowy ;0 Bo przecież rozrzutnik używany jest 1 albo 2 razy w roku :D Zastanawiam sie także nad ładownością na jesień wywoże tak 120-130 ton obornika.W większosći wywoze przefermentowany :) Na allegro zaciekawił mnie Fortschritt t088 po odnowie.Co sądzice o tych rozrzutnikach od prywaciarzy? np.Zbych itp.Mój ciagnik ma 90 coś koni :) Prosze o szybkie odp

Pozdro :)

Posted

Fortshritt to bardzo dobra i ciekawa opcja lecz dla ciągnika 90KM może to być problem ze względu na ładowność 13t dodatkowo jeszcze tandem co stanowi kolejne utrudnienie. Na Twoim miejscu szukał bym czegoś o ładowności 8t max. 10t.

Chyba, że posiadasz jeszcze większy ciągnik to jak najbardziej polecam.

Posted

spokojnie 90 km da rade

niektore forszy mają 8 ton ale różnica jest tylko w wysokości boków:)

przeca nie musi pełnego ładować.

Moja rada jest taka, jezeli masz 40 koła to daruj sobie nowe rożrzutniki w tej cenie tylko kup uzywke a dobrą.

Do tego muszą być pionowe walce i zamykana klapa na tyle.

Choć z drugiej na 130 ton obornika starczy Ci tez zwykły polski tandem, ja takim wywoże 3x tyle co ty i daje rade, wcześniej w domu u siebie do woziłem z ojcem ok 400 ton rocznie rozrzutnikiem 3.5 tony :D

Posted
Oczywiście że jedzie się lżej, tyle że tandem ma inaczej rozłożoną masę i ogólnie jest ciężki, dlatego małym ciągnikiem do tandemu jak T-088 nie ma się co przystawiać! Do takiego sprzętu to 100km i 4x4 na biede musi być, żeby się dało pracować w KAŻDYCH warunkach, bo po asfalcie to można ciągać i 70 konnym, tyle że na polu już takim nic nie zrobisz. Pozdrawiam :)
Posted
Ale zauważ co napisałem dalej... Tandem nie dociąża tylnich koł przez co tył ma duży uślizg i co za tym idzie mniejszy uciąg. Zauważ, że większość renomowanych firm odchodzi od tandemów na rzecz jednej osi z dużymi kołami.
Posted

Mi sie ten forszaj spodobał ;) ja mam turbinke w ciagniku (Zetor) kumple mi mówią zę na daje 30 koni czyli wnioskuje,że mój zetor przy robocie w polu ma 120 koni :D Tylna klapa odpada :( Nie mam takiego rozdzielacza w ciagniku,a dodatkową hydrauliką nie chce kombinować ;) Kimek-Ten co podałeś to ma regulator posuwu? Polskie rozrzutniki były dobre kiedyś :D Teraz tylko niektóre np Unia są dobre :) Właśnie,ze 1 oś jest gorsza,bo strasznie buja ciagnikiem ;) Mam jeszcze pytanie czy zaczep zetorowski ten widełkowy wytrzyma nacisk takiego forszaja? A czy takiego rozrzutnika zdoła naładować c330 z turem?

Posted

Ja wiem czy odchodzą od tandema? Pojedyncze koła nawet te wielkie są spotykane tylko do pewnej masy całkowitej rozrzutnika. Potem są już wieloosiowe. Na tym systemie jadą chyba wszystkie rolnicze i budowlane przyczepy.

Przede wszystkim tandem inaczej odczuwa każdą nierówność. Buja nim o połowę mniej niż jedną osią, połowę mniej unosi się i opada przyczepa w każdej dziurze. Mniej zapada się w gruncie co znów obniża siłę potrzebna do uciągu. Tym bardziej wskazany gdy ciągnik lekki.

I właśnie jaki ciągnik. 10 maja miał 90 koni a 11-tego już 120. I jaka masa bo nawet 1000 koni ci nie pomoże jak do rozrzutnika mającego masę całkowitą z 15 ton podepniesz ciągnik ważący 5. Staniesz w pierwszej bruździe a potem będziesz tylko połowę ładował.

Racje ma Voytek... masz mieć tak dopasowany sprzęt żebyś mógł go uciągnąć w każdych warunkach (nie mówimy o ekstremalnych).

Bo inaczej będziesz ładował wielgachne fury tylko po to żeby pokazać ile to ja uciągnę a potem mulił w polu albo ganiał po sąsiadach żeby pomogli wyjechać. Nie mówiąc o tym że płynna jazda w polu a nie walka z uciągiem wpływa na jakość wykonanej pracy.

Posted

no wow że o 13 tonach nie myśle xD Tylko gdzie ja znajde taki po odnowie 6 tonowy? Na allegro tylko forszaje są po odnowie.

Z resztą ten rozrzutnik do na dalszy plan bo nie mam jeszcze traktora z wiekszym ładowaczem ;)

Posted

To kup se zetora 12145 i będziesz latał z 12-15 ton na luziku ;)

http://iv.pl/images/73858460381880357786.png Specjalnie dla @Mikruss to że jest 90 nie oznacza odrazu dokładną ilość koni