Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam, mam taki problem,że chłodnica jest gorąca do połowy a dolna jej część jest zimna ten dolny wąż również,ciągnik to c355,termostat jest założony nowy,zalany jest płynem,myślałem aby dolać litr octu, może trochę przepłuka,co o tym sądzicie?

Posted

Jeśli ciągnik nie jest obciążony, termostat całkowicie otwarty to normalne że cała chłodnica nie będzie gorąca. To w końcu chłodnica nie od góry jest wlot gorącego płynu a schłodzony wraca do silnika dołem. 

Posted
przeczytaj ze zrozumieniem, napisałem wymontuj na jakiś czas ! jeśli po wymontowaniu nie będzie gotował to cza inny termostat, a jeśli dalej będzie gotował to do czyszczenia układ chłodzenia no chyba, że niema paska na pompie.. czytaj luźny....
Posted

zamiast termostatu możesz wypróbować w jego miejsce wstawić kawałek blachy albo jakąś metalową puszke tylko trzeba ją przewiercić i odpowiednio włożyć w miejsce ale tego akurat nie pamiętam jak ma być zamontowana ja tak mam zrobione w c330 nie mam termostatu i nie gotuje mi wody a na zime wrzucam styropian przed chłodnice i woda mi nie zamarzła dodatkowo zmieniłem wentylator w ursusie na 4 łopatki i wszystko jest w porządku .

Posted

No, temat wątku, że gotuje z roku bodaj 2014 , a tu forumowicz pisze, że nowy ma termostat. Nowy lubi sie zaciąć, ale forumowicz rzeczywiście w jego oczach ukazuje problem w połowie ciepłej chłodnicy, a reszta zimna, a to jest w porządku jak pisze kolega massay

od tego jest chłodnica. Widać , że to ja wprowadziłem zamieszanie , i cóż mi powiedzieć ? :) przepraszam.

Posted

witam, mam taki problem,że chłodnica jest gorąca do połowy a dolna jej część jest zimna ten dolny wąż również,ciągnik to c355,termostat jest założony nowy,zalany jest płynem,myślałem aby dolać litr octu, może trochę przepłuka,co o tym sądzicie?

gorąca do polowy to normalne ,jeśli się nie gotuje to dobrze ,jedź na pole wstaw mu po garach i obserwuj temp. 90 stopni to bardzo dobrze ,wtedy na pewno cała chłodnica będzie gorąca,albo napisz jaśniej czy się gotuje czy nie .

• 5 years later...
Posted
Witam mam pytanie założyłem nową chłodnicę do C360 nowa pompę wody termostat wywalony a podczas pracy w polu temperatura wskakuję na czerwone pole u wywala płyn wężykiem . Co to może być ?
Posted

jest jeszcze czujnik, nie tylko zegar. . Płyn też może ci sie wylewać bo niema termostatu.

Skoro masz nową chłodnice, brak termostatu to.można podejrzewać inną awarie. Chyba że ci zagotował i walną parą.

Posted

jest jeszcze czujnik, nie tylko zegar. . Płyn też może ci sie wylewać bo niema termostatu.

Skoro masz nową chłodnice, brak termostatu to.można podejrzewać inną awarie. Chyba że ci zagotował i walną parą.

Posted
Zagotował się raz na starej chłodnicy wywaliło wodę z chłodnicy i dlatego zakupiłem drugą niby widać że pomogło ale słabo bo bez termostatu niby nie powinno do zielonego dojść
Posted
kolego, nalej najlepiej wody do pełna (deszczówki) i sprawdź czy bombelki powietrza lecą jeśli nie to masz uszczwlki dobre. możesz też spróbować na płynie tylko jak masz takie problemy to lepiej przejść w sezonie na deszczówke a na zime płyn. Dopuki nie ustalisz problemu. Też powinienneś znać historie ciągnika czy był na wodzie np. a pewnie tak.
Posted

A ten termostat tylko wyjołeś czy zatkany jest wylot na dół na pompę, co do ustalania reszty przyczyn np uszelke to koleha napisał wyżej jak spradzić

Wyjąłem bo się zagotował myślałem że termostat się zacią ale to nic nie dało.