mirek79 Posted March 4, 2016 Report Posted March 4, 2016 witam, mam taki problem,że chłodnica jest gorąca do połowy a dolna jej część jest zimna ten dolny wąż również,ciągnik to c355,termostat jest założony nowy,zalany jest płynem,myślałem aby dolać litr octu, może trochę przepłuka,co o tym sądzicie? Quote
Vademecum Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 do płynu ? wywal termostat i troche pojeździj bez bo na mój góst problem w termostacie. Też pytanie w jaki sposób doszło do problemu, nagle ? stopniowo ? po wymianie termostatu ? Quote
massay1 Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 Jeśli ciągnik nie jest obciążony, termostat całkowicie otwarty to normalne że cała chłodnica nie będzie gorąca. To w końcu chłodnica nie od góry jest wlot gorącego płynu a schłodzony wraca do silnika dołem. Quote
bizonsuperzo56 Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 termostat powinien być on reguluje przepływ wody względem temperatury... wiec po coś to wymyślili i powinno to być na swoim miejscu... Quote
Vademecum Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 przeczytaj ze zrozumieniem, napisałem wymontuj na jakiś czas ! jeśli po wymontowaniu nie będzie gotował to cza inny termostat, a jeśli dalej będzie gotował to do czyszczenia układ chłodzenia no chyba, że niema paska na pompie.. czytaj luźny.... Quote
bizonsuperzo56 Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 vademecum nie kierowałem tego do ciebie ale spoko... tu masz racje jeśli ma termostat na pewno sprawny to nie jest wina termostatu że ciągnik się gotuje tylko problem leży w niedrożności układu chłodzenia ... Quote
massay1 Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 Przecież nie pisze o gotowaniu. Może niech kolega sprecyzuje czy nie podoba mu się że tylko pół chłodnicy jest ciepłe co przy sprawnym układzie nie jest niczym dziwnym czy ciągnik się grzeje. henryk 1 Quote
simson54 Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 zamiast termostatu możesz wypróbować w jego miejsce wstawić kawałek blachy albo jakąś metalową puszke tylko trzeba ją przewiercić i odpowiednio włożyć w miejsce ale tego akurat nie pamiętam jak ma być zamontowana ja tak mam zrobione w c330 nie mam termostatu i nie gotuje mi wody a na zime wrzucam styropian przed chłodnice i woda mi nie zamarzła dodatkowo zmieniłem wentylator w ursusie na 4 łopatki i wszystko jest w porządku . Quote
Robert ;-) Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 Zatyka się ten otwor na dole obudowy termostatu, ja mam wbity kołek a teraz gościowi utoczylem korek i się zaspwa, żaluzje mama le lato do połowy zasunieta aby miał temp odpowiednią. Quote
Vademecum Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 No, temat wątku, że gotuje z roku bodaj 2014 , a tu forumowicz pisze, że nowy ma termostat. Nowy lubi sie zaciąć, ale forumowicz rzeczywiście w jego oczach ukazuje problem w połowie ciepłej chłodnicy, a reszta zimna, a to jest w porządku jak pisze kolega massay od tego jest chłodnica. Widać , że to ja wprowadziłem zamieszanie , i cóż mi powiedzieć ? przepraszam. Quote
henryk Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 witam, mam taki problem,że chłodnica jest gorąca do połowy a dolna jej część jest zimna ten dolny wąż również,ciągnik to c355,termostat jest założony nowy,zalany jest płynem,myślałem aby dolać litr octu, może trochę przepłuka,co o tym sądzicie?gorąca do polowy to normalne ,jeśli się nie gotuje to dobrze ,jedź na pole wstaw mu po garach i obserwuj temp. 90 stopni to bardzo dobrze ,wtedy na pewno cała chłodnica będzie gorąca,albo napisz jaśniej czy się gotuje czy nie . Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 Witam mam pytanie założyłem nową chłodnicę do C360 nowa pompę wody termostat wywalony a podczas pracy w polu temperatura wskakuję na czerwone pole u wywala płyn wężykiem . Co to może być ? Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 może być niesprawny układ elektryczny, a płyn wywala bo zadużo lejesz. Nalej puł górnej miski chłodnicy i wtedy sprawdź Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 może być niesprawny układ elektryczny, a płyn wywala bo zadużo lejesz. Nalej puł górnej miski chłodnicy i wtedy sprawdź Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 A to że co coś z zegarem że źle pokazuję temperaturę a płynu nalałem że delikatnie pokryło cele Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 jest jeszcze czujnik, nie tylko zegar. . Płyn też może ci sie wylewać bo niema termostatu.Skoro masz nową chłodnice, brak termostatu to.można podejrzewać inną awarie. Chyba że ci zagotował i walną parą. Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 jest jeszcze czujnik, nie tylko zegar. . Płyn też może ci sie wylewać bo niema termostatu.Skoro masz nową chłodnice, brak termostatu to.można podejrzewać inną awarie. Chyba że ci zagotował i walną parą. Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 Zagotował się raz na starej chłodnicy wywaliło wodę z chłodnicy i dlatego zakupiłem drugą niby widać że pomogło ale słabo bo bez termostatu niby nie powinno do zielonego dojść Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 to co innego kolego będzie problemem. może być blok zasyfiony Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 to co innego kolego będzie problemem. Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 To co uszczelka pod głowicą czy co trzeba zrobić wymienić żeby było już dobrze? Quote
Hubert25 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 To co uszczelka pod głowicą czy co trzeba zrobić wymienić żeby było już dobrze?Też myślałem że może być blok właśnie zasyfiony Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 kolego, nalej najlepiej wody do pełna (deszczówki) i sprawdź czy bombelki powietrza lecą jeśli nie to masz uszczwlki dobre. możesz też spróbować na płynie tylko jak masz takie problemy to lepiej przejść w sezonie na deszczówke a na zime płyn. Dopuki nie ustalisz problemu. Też powinienneś znać historie ciągnika czy był na wodzie np. a pewnie tak. Quote
Robert ;-) Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 A ten termostat tylko wyjołeś czy zatkany jest wylot na dół na pompę, co do ustalania reszty przyczyn np uszelke to koleha napisał wyżej jak spradzić Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 A ten termostat tylko wyjołeś czy zatkany jest wylot na dół na pompę, co do ustalania reszty przyczyn np uszelke to koleha napisał wyżej jak spradzićWyjąłem bo się zagotował myślałem że termostat się zacią ale to nic nie dało. Quote
Recommended Posts