Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 kolego, nalej najlepiej wody do pełna (deszczówki) i sprawdź czy bombelki powietrza lecą jeśli nie to masz uszczwlki dobre. możesz też spróbować na płynie tylko jak masz takie problemy to lepiej przejść w sezonie na deszczówke a na zime płyn. Dopuki nie ustalisz problemu. Też powinienneś znać historie ciągnika czy był na wodzie np. a pewnie Przed płynem jak wody lałem do pełna nie było bombelków , historii tak słabo znam bo go kupiłem w tamtym roku i w polu wyszło wszystko ale był na wodzie chłodnica stara ciężka kamieniami miała termostat jak wyjolem to brązowy od osadu jakiegoś Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 niektórzy leją gnój z kałuży, a ta ze studni nie lepsza. Kolego sprawdź ten łącznik pod termostatem jak kol. robert pisał, a dalej to.masz czyszczenie bloku, najlepiej deszczówką z ługiem sodowym na przemian z kwasem solnym. Dajesz łyżke wodorotlenku sodu na układ i jeździsz do zagotowania , stygnie spuszczasz i lejesz znowu deszczówke i 50 ml. kwasu solnego. Kwas ług rozrób w 2 litrach wody a nie stężony do chłodnicy. Niema pewności że to pomoże , bo wszystko zależy czy kanały nie zostały całkiem zatkane. Nie zostawiaj układu pustego.i z tą mixturą na dĺugo bo dzióre może wyżreć, dobrze by było na starej chłodnicy bo nową uszmodzisz. Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 niektórzy leją gnój z kałuży, a ta ze studni nie lepsza. Kolego sprawdź ten łącznik pod termostatem jak kol. robert pisał, a dalej to.masz czyszczenie bloku, najlepiej deszczówką z ługiem sodowym na przemian z kwasem solnym. Dajesz łyżke wodorotlenku sodu na układ i jeździsz do zagotowania , stygnie spuszczasz i lejesz znowu deszczówke i 50 ml. kwasu solnego. Kwas ług rozrób w 2 litrach wody a nie stężony do chłodnicy. Niema pewności że to pomoże , bo wszystko zależy czy kanały nie zostały całkiem zatkane. Nie zostawiaj układu pustego.i z tą mixturą na dĺugo bo dzióre może wyżreć, dobrze by było na starej chłodnicy bo nową uszmodzisz. Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 niektórzy leją gnój z kałuży, a ta ze studni nie lepsza. Kolego sprawdź ten łącznik pod termostatem jak kol. robert pisał, a dalej to.masz czyszczenie bloku, najlepiej deszczówką z ługiem sodowym na przemian z kwasem solnym. Dajesz łyżke wodorotlenku sodu na układ i jeździsz do zagotowania , stygnie spuszczasz i lejesz znowu deszczówke i 50 ml. kwasu solnego. Kwas ług rozrób w 2 litrach wody a nie stężony do chłodnicy.Niema pewności że to pomoże , bo wszystko zależy czy kanały nie zostały całkiem zatkane.Nie zostawiaj układu pustego.i z tą mixturą na dĺugo bo dzióre może wyżreć, dobrze by było na starej chłodnicy bo nową uszmodzisz.A jak mam zalaną płynem chłodnice bo płyn ma właściwości usuwające kamień jak będę jeździł to coś pomoże? Quote
Robert ;-) Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 Wyjmując termostat trzeba zatkać ten kanał co jest pod termostatem ,inaczej jest krótki obieg i się będzie grzał. Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 Wyjmując termostat trzeba zatkać ten kanał co jest pod termostatem ,inaczej jest krótki obieg i się będzie grzaTen kanał czyli ta rurka od termostatu do pompy wody? Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 płyn ci nierozpusci kamienia, i nic go nie rozpuści jak są całkiem zalepione kanały. Załuż ten termostat , albo zatkaj jak kolega pisze Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 płyn ci nierozpusci kamienia, i nic go nie rozpuści jak są całkiem zalepione kanały. Załuż ten termostat , albo zatkaj jak kolega pisze Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 płyn ci nierozpusci kamienia, i nic go nie rozpuści jak są całkiem zalepione kanały. Załuż ten termostat , albo zatkaj jak kolega pisze A jak założę termostat to nie będziemy gorzej się grzał ? Quote
Robert ;-) Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 Zatkaj ten kanał i zobaczysz czy pomoże, dokladnie ten o którym myślisz,ja przez wiele lat miałem zabity kołek z drewna ,teraz jest tam śruba i podkładki z nierdzewki Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 Zatkaj ten kanał i zobaczysz czy pomoże, dokladnie ten o którym myślisz,ja przez wiele lat miałem zabity kołek z drewna ,teraz jest tam śruba i podkładki z nierdzewkiDobra zobaczę dam znać czy coś się polepszy Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 kolego, jak sie nie polepszy to szukaj bloku albo silnika Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 jak zatkasz ten otwór co pisze robert powinno się poprawić, ale jak sie nie poprawi to bida Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 jak zatkasz ten otwór co pisze robert powinno się poprawić, ale jak sie nie poprawi to bidaTo termostat mam włożyć czy muszę zatkać ? Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 sprubuj zatkać, będziesz miał 100 % że to nie powód pompy i chłodnicy i termostatu. Quote
Hubert25 Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 sprubuj zatkać, będziesz miał 100 % że to nie powód pompy i chłodnicy i termostatu.A czym to zatkać Quote
Vademecum Posted August 23, 2021 Report Posted August 23, 2021 kolega wyżej napisał, ale możeż użyć fantazji - może to być nawet ustrugany kołek z drewna, najlepiej deski Quote
Hubert25 Posted August 23, 2021 Report Posted August 23, 2021 Mam pytanie czy może być że kolektor wodny ma kamień i przez to się grzeje ciągnik bo ma słabszy obieg? Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2021 Report Posted August 23, 2021 To musiałaby całkiem zaleźć dziura a to raczej niemożliwe, to w jakim stanie jest ten silnik?wątpię. zrób jak ci radzimy ,napisz wnioski i będziemy dalej radzic jeśli nie pomoże to co zrobisz,bo takie gdybanie do niczego nie prowadzi Quote
Vademecum Posted August 24, 2021 Report Posted August 24, 2021 wytrąca się tam cdzie temperatura największa czyli głowica - blok, a tam masz kanaliki jak ołówek.Działaj Quote
Hubert25 Posted September 14, 2021 Report Posted September 14, 2021 Witam założyłem termostat i jak by lepiej było wody nie wywala i temperatura jest tak między zielonym a czerwonym na tej czarnej kresce Quote
Hubert25 Posted September 14, 2021 Report Posted September 14, 2021 A jeszcze mam pytanie czy do ciągnika można wlać ceratec polepszy kulturę pracy? Quote
Vademecum Posted September 14, 2021 Report Posted September 14, 2021 nie wiem co to jest, ale nie wlewaj niczego jak nie cza, tobie poprawi sie kultura pracy nawet jak niewiadomo co to znaczy, a producentowi podskoczą obroty. Quote
Hubert25 Posted September 14, 2021 Report Posted September 14, 2021 nie wiem co to jest, ale nie wlewaj niczego jak nie cza, tobie poprawi sie kultura pracy nawet jak niewiadomo co to znaczy, a producentowi podskoczą obroty.Ten ceratec to zmniejsza tacie w silniku uszczelnia poprawię pracę silnika łagodzi hałas podobno dobry jest Quote
Vademecum Posted September 14, 2021 Report Posted September 14, 2021 Kolego, jak ci bedzie padał silnik to możesz go podratować , ale jak parametry w normie to nie rób zlewni dziwactw w silniku Quote
Recommended Posts