Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam olbrzymi problem w tym roku z kukurydzą. Tata zasiał dwa ha wlasnego ziarna zaprawionego środkiem prestige i niestety każde, absolutnie każde nakiełkowane ziarenko jest wyrwane przez ptaki. Na polu jest pusto...zastosowałam oprysk mający odstraszyć ptaki, który także nic nie dał i wygląda na to, że w tym roku kiszonki z kuku nie będzie, a co za tym idzie mleko poleci na pysk. Gotowej, zaprawionej kuku już u mnie nie da się nabyc i choć swoje ziarno jeszcze mam to nie ma sensu go siać tylko po to żeby nakarmić wrony. Nie boją się one żadnego stracha, taśmy, wlatują jak do siebie i żrą co popadnie. Czy spotkaliście się z takim problemem? Czy ktos zna może skuteczna radę?

Posted
zadzwon do firmy granum wodzierady jesli chcesz maja tam jeszcze jakies kukurydze tolerujace opozniony siew bo sam kupilem kilka dni temu mi dowiezli mimo iz zamawialem w lutym, lecz nie spiesze sie poniewaz zyto dpiero skoszone jutro zbior na 4,5ha.. ja w zeszlym roku tez bralem zaprawione ziarno z granum Mesurolem i w zeszlym roku wrony nalatywaly kukurydze a mimo to nie wiem czy zabraly 5%nasion moze i nie :) wszystko bylo ok... co do dzikow wkroczyly we wrzeswniu i sialy spustoszenie... prestige to na choroby nie ptactwo a Mesurol jest dla nich toksyczny wiec warto go zastosowac...
Posted
Kurczę ale żeby wrony się na kukurydzę porywały to jeszcze nie słyszałem. Przed dzikami czy sarnami to jeszcze można się w miarę porządnie zabezpieczyć - pastuchy elektryczne, odstraszacze ale na szkodniki z powietrza jak się bronić? Może założyć hodowlę jastrzębi albo sów bo to chyba ich naturalni wrogowie?
Posted

dokladnie zje kiełki albo ulamie listek i wsuwa ziarno nie boja sie niczego jednego roku mi polowe wybraly ale potem mesurol daje rade.. bo mesurol na wolnym rynku to podruby nie ma go od tak firmy nasienne go moga dostac.. sproboj zadzwonic i gadaj z chlopakami oni sa wporzo to jak tylko beda mieli to zalatwia a jak nie to obdzwonia innych i daja ci znac gdzie,, ja placilem za 50tys z mesurolem jakies 197zl... mozna jeszcze hukowa petarde stosowac zawsze jak przyleca :)tez tak straszylem czasem bommialem przed domem za droga to jak strzelilem hukowa kolo drogi jakies 200m od stada wron to sie wznosily i uciekaly i tak zuzylem ze 25szt ale juz potem nie wracaly :) zawsze petarda w kieszeni :)powodzenia jak dos pisz na pr to moze cos wiecej ci podowiem bo tu nie wszytsko ci napisze ...