garzew Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 Mam taką sytuację że jedna działka idzie przez prawie 500m wzdłuż drogi powiatowej. Kilka lat temu został tamtędy wzdłuż pobocza wybudowany chodnik - gmina przeprowadziła taką inwestycję razem chyba z powiatem i został postawiony chodnik przez całą wieś. Problem jest taki że od tego czasu nie ma kto się zająć utrzymaniem tego chodnika.Jak to wygląda od strony prawnej bo pojawiały się również głosy od paru "życzliwych mi osób" że to ja powinienem odpowiadać za utrzymanie chodnika jako właściciel przylegającej działki? Quote
waldi 1979 Posted May 13, 2014 Report Posted May 13, 2014 Witam.Kolego Garzew mogą mieć rację.Tak samo zimą-właściciel posesji przy chodniku ma obowiązek go odśnieżać na długości posesji.No ,ale może ktoś Ci napisze to "prawnie".POZDRAWIAM. Quote
Taliczan Posted June 10, 2016 Report Posted June 10, 2016 Na pewno mają rację. Tak jest wszędzie nie zależnie czy to wieś czy miasto. Możesz jednak komuś zlecić utrzymanie chodnika, a na wszelki wypadek ubezpiecz się od ewentualnych wypadków na tym chodniku. Np. Gdy ktoś złamie nogę na nim a okaże się że był ślizgi to ty odpowiadasz. Quote
spawer94 Posted June 10, 2016 Report Posted June 10, 2016 w mojej wsi gmina ogłasza przetarg na odśnieżanie chodników, i dróg odśnieżają je pracownicy z firmy komunalnej Quote
Vademecum Posted June 10, 2016 Report Posted June 10, 2016 no, prócz tego, że temat stary to gmina poprzez sołtysów załatwia sprawe z mieszkańcami poprzez głosowanie na zebraniu. Albo podatek zimowy albo każdy we własnym zakresie. Tylko jeden ma 30 metrów a inny 3000 metrów. Sprawiedliwości niema. Quote
Magro Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 Z tego co się orientuję to właściciel posesji znajdującej się przy chodniku ma obowiązek o niego dbać. To, że ktoś ma działkę obok nie oznacza jednak, że na niego spada ten obowiązek. W mojej miejscowości jest kilka takich odcinków przy chodniku, które są "niczyje" i zarastają trawą, ale dwa razy w sezonie letnim gmina wynajmuje firme do koszenia i ogarnięcia tych terenów i oni się tym zajmują. Ale to w ogóle temat rzeka. Bo jak robili chodniki to nikt nie pytał, czy mogą na "twoim" terenie, ani żadnych pieniędzy się za to nie dostało, a teraz jak już zrobione, to nagle "twoje" i musisz dbać. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 Przeczytajcie artykuł 5 ustęp 1 punkt 3 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Zwróćcie proszę uwagę, że obowiązek odśnieżania chodnika przez właściciela przyległej nieruchomości wcale nie wynika z tego że ten chodnik jest położony przy nieruchomości. Jest tam słowo klucz które jednoznacznie wskazuje kiedy właściciel ma obowiązek odśnieżania, a kiedy takiego obowiązku nie ma. Jedynie odpowiedź kolegi Vademecum zawarta w poście #6 jest poprawna choć dotyczy trochę innej kwestii. Warto też mieć na uwadze to słowo klucz kiedy budują chodnik i zareagować bo "można się obudzić z ręką w nocniku".Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:1) wyposażenie nieruchomości w pojemniki służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych pojemników w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym, chyba że na mocy uchwały rady gminy, o której mowa w art. 6r ust. 3, obowiązki te przejmie gmina jako część usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych w zamian za uiszczoną przez właściciela opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi;2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych;3) zbieranie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych zgodnie z wymaganiami określonymi w regulaminie i przepisach wydanych na podstawie art. 4a;3a) gromadzenie nieczystości ciekłych w zbiornikach bezodpływowych;3b) pozbywanie się zebranych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych oraz nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi;4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych;...Jeżeli między Twoją kolego garzew nieruchomością a chodnikiem jest nawet wąski pasek należący do gminy lub powiatu (drogi powiatowej) to "niech się gonią", jeżeli nie dopilnowałeś tego podczas budowy to nie pozostaje Ci nic innego jak miotła i łopata w pogotowiu do bieżącego uprzątania śniegu, lodu, liści, błota, zdechłych kotów i tego co tam się znajdzie, a nie powinno. Naprawdę warto o tym pomyśleć przy budowie chodnika. Popatrzcie w miastach. W jednym miejscu chodnik dolega bezpośrednio do ogrodzenia, w innym nie i ci pierwsi mają obowiązek odśnieżania, a drudzy nie mają takiego obowiązku. Nawet na wjazdach jest z tych samych powodów odstęp. Pozdrawiam Forumowiczów! henryk 1 Quote
crazy333 Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 U mnie na drodze powiatowej, która przechodzi przez wieś też położyli chodnik, tak jak mówicie w miejscach gdzie ciągnie się pole pozarastane... że aż trzeba schodzić na drogę bo inaczej się nie da. A że jest to droga powiatowa to latem ze 2 - 3 razy przyjeżdża ekipa to wykosić ale co to jest jak po tygodniu już znowu pełno tej zieleniny... zimą też odśnieżają Quote
Vademecum Posted July 8, 2016 Report Posted July 8, 2016 a to ciekawe, gminy trzaskają chodniki i niema komu chodzić, dlatego zarasta. Quote
crazy333 Posted July 26, 2016 Report Posted July 26, 2016 Miałoby być bezpiecznie żeby nie chodzić drogą, ale i tak trzeba innego wyjścia nie ma.... Quote
Amigos Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 No raczej miasto powinno się tym zajmować. U mnie nawet ostatnio zainwestowało się w te kwestie, oprócz chodnika postawiono kilka nowych koszy i ławek. Swoją drogą całkiem ciekawie zaprojektowane i solidne. Te projekty kojarzą mi się z tymi na stronie http://www.improdukcja.pl/Bardzo fajna koncepcja i nie sądze zeby pojawil sie jakis wandal , bo szkoda niszczyc cos tak ladnego. Quote
kolejarz Posted January 31, 2018 Report Posted January 31, 2018 DuzyGrzegorz ma po części rację. Z tego co ja wiem, chodnik ten sprząta kiedy leży poza pasem drogowym ( czyli na terenie działki właściciela danej posesji) nie dotyczy działki niezamieszkałej, niezabudowanej. Kto nie wie czy chodnik jest wybudowany na jego zamieszkałym terenie niech sprawdzi w PBGiK. Większość chodników na wsiach i małych miasteczkach leży na prywatnym terenie i z tego się biorą nakazy odśnieżania i posypywania piaskiem. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2018 Report Posted January 31, 2018 To że Ty Kolego wiesz nie wystarczy aby zdjąć z Ciebie obowiązek sprzątania chodnika z lodu, śniegu i błota gdyż Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach o tym nie wie. Zdjąć z Ciebie taki obowiązek może rada gminy w drodze uchwały na podstawie artykułu 6a Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Gminy, zwłaszcza wiejskie często to robią dla wszystkich nieruchomości albo np. tylko niezamieszkałych czy niezabudowanych. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts