zbyszek43 Posted May 12, 2014 Posted May 12, 2014 Czy może ktoś wie czy można oczyścić ziarna pszenicy z murzonki jeżeli tak to w jaki sposób. Quote
garzew Posted May 13, 2014 Posted May 13, 2014 "murzonka" akurat tej nazwy jeszcze nie słyszałem. U nie w regionie to się zawsze mówiło murzyn. Ale zwał jak zwał ja bym się takiego zakażonego grzybem ziarna jak najszybciej pozbył i kupił zdrowy materiał do siewu. Są opryski na śniedź w pszenicy ale osobiście jeszcze nie miałem takiego problemu więc nie wiem jak ze skutecznością. Quote
garzew Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 Oj nie wiem czy to będzie takie proste. Z okolicy kiedyś sąsiad miał murzyna w pszenicy i wiem że się długo męczył żeby mu na jakimś skupie to wzięli. Wiem że później udało mu się to sprzedać do jakiejś wytwórni pasz ale to praktycznie za grosze ją oddał. Quote
zbyszek43 Posted May 14, 2014 Author Posted May 14, 2014 Postaram się to przemłynkować i zobaczymy co dalej.Dzięki za podpowiedzi. Quote
Recommended Posts