robeert Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Chciałbym wrzucić kilka swoich kurek. Mam prośbę o określenie płci mojej perliczki/perlika Quote
wiejskieżycie Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Nie potrafię jednoznacznie się wypowiedzieć o tym ptaku. Niby z głowy wygląda na samca, ale po odgłosach o jakich wspomniałeś wnioskuję że to samiczka. Jeśli to samczyk to przyjrzyj się czy przy pojemnikach z wodą i paszą choćby stąpa na palcach stóp. Tak robią samce, a przynajmniej moje tak robiły. Samiczki chodzą w pozycji bardziej zgarbionej, a samce biegają jak ścigacze po wybiegu. Zaciekawił mnie kogucik z pierwszego zdjęcia. To liliput czy karzełek łapciaty? Jeśli liliput, to czy masz do niego kurki? Quote
robeert Posted May 16, 2014 Author Posted May 16, 2014 Według mojej wiedzy to karzełek. Na razie nie mam kurek, ale czekam na telefon i może uda się załatwić ze dwie kurki. Ten kogut w ogóle to ciekawe zjawisko. Jest podobno z lipca zeszłego roku. Jak pierwszy raz wszedł na wybieg to za chwilę pogonił mojego tegorocznego koguta. Dziś jest dwa razy mniejszy od niego i nadal go goni. Kogut od niosek ostatnio zachowywał się prawie jak struś z bajek - uciekł w kąt kurnika głowę na dół i wystawił tylko kuper do oglądania. Podniósł się jak ten mały odszedł. Quote
wiejskieżycie Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Masz liliputka w pięknej odmianie kolorystycznej. Karzełki łapciate muszą mieć opierzone skoki i palce, żeby można było tak o nich mówić. Tej rasie wielkość nie przeszkadza w ustawianiu dużo większych od nich. Moje robią to samo z kogutami 4-5 razy większymi od nich samych. Quote
Robert ;-) Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Fajne kurki na perlikach się nie znam;[więc nie wypowiadam się;[ ale uroku jej-jemu nie brakuje;] pozdrawiam;] ps. od wstawiania fotek jest galeria. Quote
ania1983 Posted May 17, 2014 Posted May 17, 2014 oj, kogutek śliczny a i perlica/perlik? piękny Quote
robeert Posted May 17, 2014 Author Posted May 17, 2014 Masz liliputka w pięknej odmianie kolorystycznej. Karzełki łapciate muszą mieć opierzone skoki i palce' date=' żeby można było tak o nich mówić. Tej rasie wielkość nie przeszkadza w ustawianiu dużo większych od nich. Moje robią to samo z kogutami 4-5 razy większymi od nich samych. [/quote'] Na tym zdjęciu nie widać ale opierzenie ma na skokach (nóżkach). No palce chyba raczej nie opierzone (może wytarł) Quote
wiejskieżycie Posted May 17, 2014 Posted May 17, 2014 Chyba nie wytarł. Postawę ma jak na liliputka przystało. Szukaj kurek w podobnej barwie. Quote
Recommended Posts