Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie potrafię jednoznacznie się wypowiedzieć o tym ptaku. Niby z głowy wygląda na samca, ale po odgłosach o jakich wspomniałeś wnioskuję że to samiczka. Jeśli to samczyk to przyjrzyj się czy przy pojemnikach z wodą i paszą choćby stąpa na palcach stóp. Tak robią samce, a przynajmniej moje tak robiły. Samiczki chodzą w pozycji bardziej zgarbionej, a samce biegają jak ścigacze po wybiegu.

Zaciekawił mnie kogucik z pierwszego zdjęcia. To liliput czy karzełek łapciaty? Jeśli liliput, to czy masz do niego kurki?

Posted

Według mojej wiedzy to karzełek.

Na razie nie mam kurek, ale czekam na telefon i może uda się załatwić ze dwie kurki.

Ten kogut w ogóle to ciekawe zjawisko. Jest podobno z lipca zeszłego roku. Jak pierwszy raz wszedł na wybieg to za chwilę pogonił mojego tegorocznego koguta. Dziś jest dwa razy mniejszy od niego i nadal go goni.

Kogut od niosek ostatnio zachowywał się prawie jak struś z bajek - uciekł w kąt kurnika głowę na dół i wystawił tylko kuper do oglądania. Podniósł się jak ten mały odszedł.

Posted
Masz liliputka w pięknej odmianie kolorystycznej. Karzełki łapciate muszą mieć opierzone skoki i palce, żeby można było tak o nich mówić. Tej rasie wielkość nie przeszkadza w ustawianiu dużo większych od nich. Moje robią to samo z kogutami 4-5 razy większymi od nich samych. :)
Posted

Masz liliputka w pięknej odmianie kolorystycznej. Karzełki łapciate muszą mieć opierzone skoki i palce' date=' żeby można było tak o nich mówić. Tej rasie wielkość nie przeszkadza w ustawianiu dużo większych od nich. Moje robią to samo z kogutami 4-5 razy większymi od nich samych. :)

[/quote']

Na tym zdjęciu nie widać ale opierzenie ma na skokach (nóżkach). No palce chyba raczej nie opierzone (może wytarł:D)