k669@interia.pl Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Czy warto zasiać jeszcze mieszankę lub owies,czy jest już za późno, możecie mi powiedzieć czy ma to sens? Quote
Rico Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 jeżeli na zielonkę to ok, a jak na ziarno to nie ryzykowałbym, mianowicie jak stanie susza na żniwa to będziesz musiał czekać dłużej na zbiory i nie wiadomo czy później będzie pogoda, wiadomo deszcze, poleciłbym ci zasiać proso bo jeszcze można a nie potrzebuje wiele do przyrostu a kosi się zaraz po żniwach Quote
k669@interia.pl Posted May 16, 2014 Author Report Posted May 16, 2014 jeżeli na zielonkę to ok' date=' a jak na ziarno to nie ryzykowałbym, mianowicie jak stanie susza na żniwa to będziesz musiał czekać dłużej na zbiory i nie wiadomo czy później będzie pogoda, wiadomo deszcze, poleciłbym ci zasiać proso bo jeszcze można a nie potrzebuje wiele do przyrostu a kosi się zaraz po żniwach [/quote'] Tak,ale gdzie kupić nasiona,sprawdzałem w ogłoszeniach i nie ma:( Quote
waldi 1979 Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Witam.Jeśli chcesz kupić z centrali to może nie ma,ale na targowiskach proso zwykłe ostatnio widziałem 40zł za 25 kg.POZDRAWIAM. Quote
kubusjettaII Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Zgadza się, proso to jedyna roślina którą można jeszcze zasiać, ale to będzie "rzut na taśmę". Co do pytania to mieszanka odpada, a owies tym bardziej, bo jego się sieje jak tylko po zimie da się na pole wjechać. Quote
Rico Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 tak jak koledzy piszą sprawdź na targowiskach, ja z centrali brałem po 220 zł/q ale co rok tak robię i nie żałuję, dodatkowo sprawia pole pod pszenicę na zimę pod warunkiem azotowania na jesień przed siewem. Quote
Mikruss Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 jedyne co o tej porze to jezcze kukurydza Quote
Tofik Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Co do kupowania prosa na giełdzie to trzeba uważać bo niektórzy reglonują a z takiego nic nie będzie:( więc jak sie nie ma pewności to lepiej dołożyć i kupić z centrali bo chociaż sie wie co sie kupuje i ziarno jest pewne.Pozdrawiam Quote
Recommended Posts