dawcio11 Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Witam. Mam zamiar kupić ciągnik (nowy), który będzie miał pracować jako ciągnik główny. Biorę pod uwagę 4 typy:-Zetor Proxima 80-Ursus 8014H-Case Farmall 85A-Kubota M7060Z góry dziękuję za pomoc. Quote
Rolnik7343 Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Powiem ci cieszki wybór Ale jak bym postawił na zetora Quote
Mikruss Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 a w życiu ZetoraJa bym pozostawił Kubote i Case'aPojechać do dealera obejrzeć oba, przejechać się itp i brac który pasowniejszy Quote
Kimek Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Zetor proxima 80 to kawał sprzętu widziałem jak ciągali zetorem proxima 87km pług PHX 5 skibowy gdzie kubota i case to z 4 ledwo sobie radzą PROXA RZĄDZI Quote
rafaello3 Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Kolego na pewno nie Ursusa .Może być zetor .Zetory widziałem w mojej okolicy ,jak sobie pykają i rozmawiałem z kilkoma osobami i wszyscy łącznie z moim znajomym są bardzo zadowoleni ,ale on ma 100km proximę .Co do Kuboty ,to też wiele dobrego słyszałem o niej i tyle .Natomiast Case ma mój kuzyn też 100km i ciąga nim 4 obrotówkę i agregat 3 metry uprawowo siewny .A teren jest ciężki ,bo gliny i pagórki .Pozdrawiam . Quote
Kimek Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Kubota to traktor pomocniczy on jest bardzo lekki wiec moim zdaniem on się do ciężkich prac nie nadaje Kubota to traktor bardzo dobrej jakości, malutko pali, jest bardzo wygodny. Quote
Miki Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Zetor proxima 80 to kawał sprzętu widziałem jak ciągali zetorem proxima 87km pług PHX 5 skibowy gdzie kubota i case to z 4 ledwo sobie radzą PROXA RZĄDZI Polecam najpierw zapoznanie się chociaż by z danymi technicznymi konkurencji, a dopiero potem ocenianie. Zetor jeśli chodzi o jakość, komfort i uciąg do Case i Kuboty sie niestety nie umywa. Zetor nie posiada nawet w standardzie opon radialnych, a wykonanie wnętrza mnie osobiście odstrasza. Moja styrana Valtra 6550 (2006r.) ma lepszej jakości wykończenie wnętrza niż Zetor Proxima 80 kolegi (2014r.). Ja osobiście stawiał bym na Case bądź Kubote. Szczególnie zainteresował bym sie Kubotą bo są to świetne ciągniki, a marka wiadomo buduje renome na naszym rynku i można "wyrwać" niezłe oferty. Quote
maciek199815 Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 Witam.A może tak ja zaproponuje Ursusa?Jest to Polski* wyrób. Kupując go po części wspieramy Polaków.(Taka patriotyczna postawa). *Część części pochodzi z zagranicy. Quote
Kimek Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 widzisz @Miki ciebie odstrasza zetor a mnie valtra a co do uciągu PROXIMA VS KUBotA to kłócił bym się Quote
Miki Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 A masz na to jakieś argumenty? Czy mówisz tak bo jesteś zatwardziałym fanem Zetor'ów jak już nie raz to ujawniłeś? Nie uważam, że Zetor'y są złe ale skoro już kolega bierze coś na dotacje to warto coś porządniejszego. A jeśli chodzi o Valtre to sam nie byłem przekonany do kupna znajomi mówili żebym nie brał wynalazków itp. ale wolałem posłuchać użytkowników, a nie proroków. Teraz jestem zadowolonym użytkownikiem Valtry 6550 (jeszcze kwadraciok), a co po niektórzy plują się w brodę.Pozdrawiam! Quote
izydor6280 Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 twierdzisz że zetor na diagonalnych pociągnie więcej niż kubota czy case na Rkach zetor szału nie robi, ursus jeszcze gorzej, podobno niektóre modele sypią sie nie majac na liczniku jeszcze 100mthkubota może nie byc złym wyborem, osobiście nie interesuję się, więc nie znam żadnych opinii Quote
VoYtek8 Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 widzisz @Miki ciebie odstrasza zetor a mnie valtra a co do uciągu PROXIMA VS KUBotA to kłócił bym się Jeśli chcesz się kłócić, no to użyj swoich argumentów czemu niby Valtra Cię odstrasza i czemu Kubota ma mieć gorszy uciąg niż Zetor. Tylko proszę bez argumentów typu "ja mam Zetora to jest najlepszy ciągnik na świecie, a reszta to złomy", bo już i takie w Twoim wykonaniu dało się czytać... Pozdrawiam Quote
massay1 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Ja bym ich tak nie chwalił. Nowe ciągniki, nie tanie a już maja powtarzające się awarie.Oglądałem proxe 80 i wrażenia nie robi. A szczególnie odrzucają archaiczne zwolnice i cała reszta z nimi związana. Dowód na to że pepiki poszły na łatwiznę żeby zrobić ciągnika mniej warty niż sobie za niego karzą płacić. Koła 16,9r28 11,2 w przodzie. Takie dzisiaj zakładają do 50-konnego ciągnika i jeszcze mogły by być większe. Na tych gumach nie ma uciągu. Biedna hydraulika, jak w 60-ce, awaryjny podnośnik, w standardzie lichy zaczep rolniczy, wom na linkę he he wieje skansenem wom 1000 dopłata itd. I najważniejsze skrzynia biegów. Dwa biegi do pracy w polu, no może jeszcze 5 terenowa. Masakra. wom 1000 dopłata itd. Więcej dostaniesz jak zapłacisz a to znów dowód na podniesienie ceny. Inni jakoś potrafią to zaoferować w standardzie.Gdzie ten wspaniały zetor? Quote
Mikruss Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Ja oglądałem na wystawie w Marszewie Majora ( to to już jest najgorsza tandeta jaką widziałem), proxe, forterre i żaden nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, jakość wykonania i jakość plastików w środku masakra taka tandeta, a zwojnice jak massay wspomniał to chyba wzięli od 60 tki takie cienkie (w zasadzie nie wiem dlaczego od tego nie odeszli w ogóle). Quote
Kimek Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Kubota to traktor POMOCNICZY i po pierwsze nie pisałem tam KUBOTA TO ZŁOM ktoś tu czytać ze zrozumieniem nie umie. Nie tylko opony się liczą, waga też jest bardzo ważna a nie zwracacie uwagi na to że Kubota jest bardzo lekka Mimo tego, że nie które mają nawet z przodu po 300kg obciążników i tak nie ma większego uciągu niże Zetor. Quote
massay1 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Lekka jest kubota to fakt. na pewno ma to znaczący wpływ na uciąg. Ale na bank bardziej uniwersalna i w standardzie wyposażona jak proxa z 50-tysięczną dopłatą jak nie większą a niektórych rzeczy nie ma w ogóle. Można się też domyślić że zużycie paliwa będzie mniejsze w kubocie.Zależy od wielkości gospodarstwa nadaje się spokojnie na główny ciągnik. Jest bardziej uniwersalna. Quote
Kimek Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Kubota ma japońskie silniki bardzo dobre i oszczędne Lecz jazda nią nie powala mnie na kolana Quote
massay1 Posted May 19, 2014 Report Posted May 19, 2014 Tym się nie jeździ tylko pracuje. Po rób z godzinę turem, zapnij pług zrób orkę, odśnież plac, upraw orankę, zrób po asfalcie z 20 kilometrów z ładunkiem czy bez. Zaglądnij do baku. Tak na początek. W zetorze noga i ręka ci od zmiany biegów odleci, dupa zsinieje od sprężynowego fotela pamiętającego lata 80-te, dobrze jak w między czasie podnośnik się nie zepsuje. Potem pomyśl że zapłaciłeś ponad 10.000 więcej za ciągnik który technicznie zatrzymał się w czasach z których pochodzi fotel. Na złom wywieziesz. Nowego. Quote
Kimek Posted May 19, 2014 Report Posted May 19, 2014 Nie porównuj Nowej kuboty do zetora z 80 lat. Z pewnością nie jeździłeś zetorem proxima lub forterra. I znowu z tym podnośnikiem, człowieku mi podnośnik nie padł od 15 lat w mniejszym traktore a w drugim od 7 lat Ja już mówiłem to ty masz problem z zetorem a nie ja a nawet jak bym miał robić podnośnik to w 1 dzień no max 2 i zrobione. To jest proste jak konstrukcja cepa.Fotel to jest w domu a nie w trakoterze. W okolicy lata ok 5-7 proxim i nikt nie ma problemu nikt nie narzeka. Wszyscy są zadowoleni ze swojego zakupu. Quote
massay1 Posted May 19, 2014 Report Posted May 19, 2014 Nie masz pojęcia czym jeździłem a trochę tego było. jak mam nie porównywać proxy do zetora z 80-tych lat jak ona się od nich daleko nie odkulała a na pewno technologicznie stoi na poziomie ciągników z tamtego okresu a przynajmniej niektóre jego podzespoły. Podnośnik wspomniałem bo w proxie jest to słaby punkt, ma powtarzające się awarie i tyle. Nie zmienisz tego. Twój zetor jeździ bo roboty nie widział porządnej. Porobisz nim jeszcze trochę to pogadamy. Może ty przejedz się czymś lepszym a nie tylko idiotycznie przechwalaj. Bo jeśli powiesz że ciągnik z półbiegami, rewersem, chociażby jest lepszy od pięciobiegowego zetora i womem na linkę to znaczy że z tobą jest coś nie tak. W proxie jest FOTEL i faktycznie nadaje się tylko do domu. Każda inna normalna firma za te pieniądze oferuje porządne siedzenie kierowcy. Nie wspominając o tym że jak na fanatyka zacofanej marki nawet biorąc pod uwagę najnowsze modele twoje wypowiedzi są mało wiarygodne. A już na pewno nieuczciwe. Bo jak na siłę można proponować zakup zetora tylko dla tego bo ja mam starego trupa mając do wybory jeszcze trzy inne z których każdy jest lepszy. No może ursus to sprawa dyskusyjna. Żałosne.Jeśli w twoich stronach każdy ma takie podejście jak ty do zetora to się nie dziwię że tyle ich u was jeździ. W moich stronach ludzie kalkulują i kupują to co lepsze, przemyślane, nowoczesne. Quote
patryk.dobruchowsk1 Posted May 20, 2014 Report Posted May 20, 2014 Wybrałbym Case lub New Holland'a ponieważ dziś to prawie to samo. Ja użytkuje new hollanda T6.175 i spisuje się świetnie 4 Obrotówke ciaga i nie ma co robić Quote
dawcio11 Posted May 20, 2014 Author Report Posted May 20, 2014 A co sądzicie panowie o Ursusie? Za Ursusem przemawia cena, moc, gabaryty, wyposażenie standardowe oraz 3 letnia gwarancja. Dziękuje za całą masę odpowiedzi. Quote
Miki Posted May 21, 2014 Report Posted May 21, 2014 Z Ursusami to różnie jest, a posiadaczy tych nowych nie ma jeszcze zbyt wielu dlatego ciężko o fachowe opinie. Ale opierając sie na starszych rocznikowo obecnych modeli oraz Pol-Mot'ach to opinie są różne bo jeden chwali, że kupił, jeździ i się sprawuje natomiast drugi narzeka, że chłam i co chwila coś pada. Quote
massay1 Posted May 21, 2014 Report Posted May 21, 2014 W moich stronach nowego ursusa nie uświadczysz. Ostatnio pokazał się nówka case i fendt oba coś koło 80 koni, ganiają lambordzini ale same maluchy. Może temu może maja w nich duży wybór. Zobaczysz kubote, ledwo dwa zetory i cała masa NH. Pokazał się też nówka belarus 920. Ale to akurat najstarszy dostępny model tej marki i o postępie technologicznym w tym przypadku nie ma mowy.Jakoś ludzie chyba do ursusa przekonania nie mają. Ja osobiście uważam że ursusa już nie ma. Sam znaczek to nie ursus. Quote
YankeeS74 Posted May 22, 2014 Report Posted May 22, 2014 Ja osobiście stawiam na Kubotę. Coraz lepsza jakość japońskich ciągników. Quote
Recommended Posts