roms2 Posted May 17, 2014 Posted May 17, 2014 Witam mam pytanie odnośnie hobby farmy .Nie chcę być rolnikiem chcę chodować sobie pare zwierząt tj; 1 krowa, 2 świnie, 3-4 kozy, 10-15 kur, kilka królików i gęsi lub indyki w liczbie ok 10. Jakie warunki muszę spełnic by to zrobić zaznaczę też że chcę mieć możliwość sprzedaży zwierzęcia np. gdy krowa będzie stara żebym nie musiał jej chować do śmierci i płacić za utylizację . Może to dziwny pomysł ale przeszukałem cały internet i nic nie ma na ten temat a tak właśnie zamierzam życ nie ma to nic wspólnego z ZYSKIEM więc proszę nie piszcie że sie nie opłaca . Proszę o pomoc i wyrozumiałość dziękuję i pozdrawiam Quote
mora Posted May 18, 2014 Posted May 18, 2014 Nawet jak trzymasz jedną sztukę bydła, to musisz mieć zarejestrowane stado, to samo ze świniami- drób nie podlega rejestracji :)Pofatyguj się do swojego terenowego biura ARiMR i tam Ci udzielą informacji osoby kompetentne. Będziesz musiał złożyć wniosek o nadanie Ci numeru stada i będziesz mógł obracać zwierzętami jak sobie zechcesz. Powodzenia ! Quote
roms2 Posted May 18, 2014 Author Posted May 18, 2014 Dziękuję a oriętujes zsię może jak jest z opłatami, bo rozumiem że płacę podatek od sprzedanej sztuki a jak nic nie sprzedaje to moge sobie trzymac za darmo czy czegoś nie zrozumiałem i jak bym sam zabijał to gdzie się wpisuje nazwisko rzeznika i gdzie sie zgłasza zabite sztuki ? Quote
mora Posted May 18, 2014 Posted May 18, 2014 Od sprzedanej sztuki nie płacisz podatku, w przypadku bydła sztuki do pół roku możesz ubić w gospodarstwie, jedynie zamiar uboju zgłaszasz u Powiatowego Inspektora Weterynarii , a sztukę zdejmujesz z ewidencji w ARiMR. Jeżeli masz zamiar sprzedawać mięso, to musisz ubić w rzeźni ( np. usługowo) ale jak jest prawnie rozwiązana sprzedaż mięs- to raczej legalnie z domu nie możesz, chyba,że....Z trzodą chlewną to nie wiem jak jest bo nie posiadam, a po prostu kupuję mięso jak ktoś znajomy bije i nie dbam o papierkowe sprawy- liczy się to,że mięso dobre- do tego urzędników mi nie trzeba. Oczywiście badanie na włośnie nie podlega dyskusji. Quote
roms2 Posted May 18, 2014 Author Posted May 18, 2014 To super! spodziewałem się jak zwykle problemów i zawiłości a tu niespodzianka krowa to rzczej spore zwierzę jak na hobby farme ale mleko daje sporo możliwości Quote
roms2 Posted May 19, 2014 Author Posted May 19, 2014 Tak więc pare spraw się wyjaśniło ale to nie koniec moich pytań np. co z utylizacją pozostałości po uboju czy muszę na to mieć jakieś papierki ? . Kto je sprawdza i jakie są koszty takiej utylizacji (cena za sztukę czy od faktu a może za kilo ) z góry dziękuję Quote
mora Posted May 19, 2014 Posted May 19, 2014 Papierki są potrzebne dla PIW i zdarza się,że sprawdzają Quote
roms2 Posted May 19, 2014 Author Posted May 19, 2014 Zaznaczjąc że nie jestem rolnikiem i być nie zamierzam czy może to byc jakiś problem z przyznaniem nr stada i innych papierkowych spraw? . Niestety tylko ty odpowiedziałeś na posta mora więc nie wymkniesz się tak łatwo hi hi, reszta widać ma niewiele do powiedzenia w tej sprawie może dlatego że poprosiłem o nie pisanie że SIĘ NIE OPŁACA co zdarza się w prawie każdym wątku jaki czytałem na forum Quote
mora Posted May 19, 2014 Posted May 19, 2014 Nie jesteś rolnikiem, ale posiadasz jakąś ziemię? Nie musisz płacić KRUS i brać dopłat, aby ubiegać się o nadanie numeru stada. Ja np. nie mogę sprzedać żadnego zwierzaka podlegającego rejestracji komuś , kto nie legitymuje się w/w numerem, bo jak zgłoszę przemieszczenie? Myślę, że kontakt z kompetentnym doradcą rolniczym bardzo by Ci pomógł, niekoniecznie z ODRu, ale nawet prywatnym.Wszystkie papierkowe sprawy są do przejścia, urzędnicy chętnie udzielają informacji- musisz tylko wiedzieć kogo i o co zapytać.Lepiej dowiedz się co i jak zanim rozpoczniesz jakieś inwestycje- to oszczędzi Ci rozczarowań i frustracji później. Nie zniechęcaj się łatwo, bo satysfakcja z realizacji marzeń jest bezcenna- kwestie opłacalności każdy rozważa sobie sam.Pozdrawiam Quote
roms2 Posted May 19, 2014 Author Posted May 19, 2014 Tak konkretnie to nie mam też ziemi . Ale mam kase na ziemię a zanim kupię muszę to zaplanować bo szkoda kupować 6-10 ha na działkę rekreacyjną . Hobby farma to mój widok na przyszłość a właśnie nie muszę płacić KRUS ani ZUS więc chcę sobie tam siedzieć pracować i cieszyć się życiem z jak najmniejszą ingeręcją biurokracji . Ale też mieć pewność że nie wydam wszystkich pieniędzy na kary i sankcje więc tu zacząłem poszukiwania odpowiedzi na najprostsze pytania (pierwsze forum na które się zarejestrowałem i pierwszy post w życiu) zwykle patrzę z boku mając listę pytań i nazw instytucji zbombarduję urzędy po "papierki" Quote
mora Posted May 20, 2014 Posted May 20, 2014 Piękna idea, też mi chodzi po głowie takie coś, bo to kupa frajdy może być.Zasadniczo, jeżeli nie będziesz wyciągał ręki po pieniądze od urzędasów, to ich ingerencja w Twoją działalność może być naprawdę minimalna i będziesz mógł się cieszyć prawie całkowitą swobodą.Jeżeli możesz sobie pozwolić na niezależność finansową, to na pewno z niewielką pomocą życzliwych ludzi możesz zrobić naprawdę mnóstwo wspaniałych rzeczy. Życzę Ci powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu Quote
roms2 Posted May 20, 2014 Author Posted May 20, 2014 Dziękuję nie interesujż mnie dofinansowania raczej jak największa autonomia .Ale zanim to nastąpi myślę że jeszcze wiele razy trzeba będzie się doinformować na forum ,sama przyjemność. Dziękuję za odpowiedzi Quote
mora Posted May 21, 2014 Posted May 21, 2014 Myślę,że internet nie będzie jedynym źródłem informacji dla Ciebie Quote
roms2 Posted May 21, 2014 Author Posted May 21, 2014 Internet jest najłatwiejszą formą przekazu ,ale teoria to dopiero początek pogląd na to jak to "ugryzć" jak wiemy teoria z praktyką nie zawsze idzie w parze i tu zaczyna się przyjemniejsza część PRAKTYKA .W praktyce mam troszkę doświadczenia, praca nawet bardzo ciężka też nie stanowi problemu jedyne co mnie osłabia to plątanina przepisów i obojętność osób trzecich co w znacznyn stopniu wydłuża czas na wykonanie najprostrzej czynności. Bardziej doświadczone osoby wiedzą na co mogą przymknąć oko i do czego nie trzeba się ściśle stosować ja zamiast z falą idę z regulaminem. Quote
Recommended Posts