Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

od niedawna prowadzące produkcję trzody chlewnej w oparciu głównie o własne pasze + towarową produkcję buraków cukrowych. Moje 10 ha gospodarstwo jest dość słabo wyposażone w sprzęt (jest on przestarzały) i osiąga relatywnie niewielkie wyniki finansowe.

Nie zdążyłem ubezpieczyć ciągnika, który 2 dni temu spłonął , a posiadane środki finansowe nie pozwalają na zakup nowego. Dlatego w gospodarstwie rosną koszty usług, przy spadających plonach.

Jak mogę rozwiązać ten problem ? proszę o jakieś porady

Posted
Na pewno już o tym myślałeś ale czy nie dasz rady pożyczyć ciągnika od kogoś we wsi ? wiele osób ma dwa (jeden stary) za jakieś małe pieniądze plus paliwo oczywiście ale do swojego też byś musiał nalać
Posted
Weź nawet jakiś kilkuletni tańszy - jak pytałem w idea expert to do 10-letniego spokojnie można dobrać kredyt. Kupisz używany za parę groszy i zanim go zajeździsz to odłożysz na coś lepszego.
Posted
Właśnie weź poszukaj nawet jakiegoś starego ciapka, tyle żeby wykonywać bieżące prace w gospodarstwie, a do żniw może uda się znaleźć godny uwagi odpowiadający twoich potrzebom ciągnik