adu939 Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 Witam,od niedawna prowadzące produkcję trzody chlewnej w oparciu głównie o własne pasze + towarową produkcję buraków cukrowych. Moje 10 ha gospodarstwo jest dość słabo wyposażone w sprzęt (jest on przestarzały) i osiąga relatywnie niewielkie wyniki finansowe. Nie zdążyłem ubezpieczyć ciągnika, który 2 dni temu spłonął , a posiadane środki finansowe nie pozwalają na zakup nowego. Dlatego w gospodarstwie rosną koszty usług, przy spadających plonach. Jak mogę rozwiązać ten problem ? proszę o jakieś porady Quote
roms2 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Na pewno już o tym myślałeś ale czy nie dasz rady pożyczyć ciągnika od kogoś we wsi ? wiele osób ma dwa (jeden stary) za jakieś małe pieniądze plus paliwo oczywiście ale do swojego też byś musiał nalać Quote
przemek2092 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Może kupić jakiś stary ale na chodzie, rok byś sie przemęczył a później byś pomyślał nad czymś lepszym Quote
Hifrecz Posted May 23, 2014 Report Posted May 23, 2014 Weź nawet jakiś kilkuletni tańszy - jak pytałem w idea expert to do 10-letniego spokojnie można dobrać kredyt. Kupisz używany za parę groszy i zanim go zajeździsz to odłożysz na coś lepszego. Quote
garzew Posted May 23, 2014 Report Posted May 23, 2014 Właśnie weź poszukaj nawet jakiegoś starego ciapka, tyle żeby wykonywać bieżące prace w gospodarstwie, a do żniw może uda się znaleźć godny uwagi odpowiadający twoich potrzebom ciągnik Quote
Recommended Posts