scania1998 Posted May 17, 2014 Report Posted May 17, 2014 Witam.Jestem młodym rolnikiem i chciał bym zacząć wydajną uprawę żyta gdyż gleba pozwala tylko na to.A więc chciał bym sie do wiedzieć jak najwydajniej uprawiać to zaboże.Proszę o czas siewów, ilość zasiewów,nawozzy ,illość ,jakie,kiedy ,opryski,i o to co jeszcze pominołem.Z góry dzzięki. Quote
pawel98k Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 żyto siejesz od 10 września , po 20 kwietnia mozesz pryskac od chwastu i dawac nawozy sypane jak i dolistne.Po żniwach tak co 4 lata wapniujesz pole.Przed sianiem tez możesz dac nawóz sypany ale po oraniu.Ale to wszystko ma swoje minusy ponieważ żyto jest wysokie i jezeli dasz dużo nawozu to wylegnie.Z mocznikiem nie szalej bo możesz przedobrzyc lepiej daj Saletrzak. Quote
rafaello3 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Kolego żyto jest bardzo łatwe w uprawie o ile jest wody wystarczająco w sezonie ,to na 5 klasie ziemi spokojnie osiągniesz polon ponad 5 ton ze zwykłej odmiany .W mojej okolicy są specjaliści co sieją hybrydowe odmiany i na 5 klasie zbierają od 6 do 7 ton .W każdym razie powinieneś wiedzieć jakie żyto wybierasz do siewu populacyjne ,czy hybrydę ,ale w tym 2 przypadku koszta będą znacznie większe .Ja od zawsze sieję Dańkowskie Złote i w zeszłym sezonie sypało mi na 6 klasie ziemi ok 4t z ha ,a na 5 klasie tonę więcej .Nawozy zastosowane ,to lubofos 200kg na /ha przed siewnie i nawóz do nasienny który był dodany na nasiona po zaprawieniu zboża .Żyto siałem po 20 września w ilości 200kg na /ha .Na wiosnę opryskałem na chwasty i zastosowałem mocznik 150kg na /ha i raz nawozy dolistne ,ekolist 3 litry plus siarczan magnezu i 15 kg mocznika w roztworze 200 litów na ha i to wszystko .Małym plusem jest ,to że na pole stosuję obornik i średnio przypada to co trzy lata .A tak to modliłem się o deszcz Quote
Miki Posted May 20, 2014 Report Posted May 20, 2014 Tylko, że na dłuższa mete i w profesjonalnej, wyspecjalizowanej uprawie wychodzi to taniej bo raz wysiew jest mniejszy z racji lepszego krzewienia się i szybszego tempa wzrostu, a dwa hybryda zapewnia wyższe i stabilniejsze plony.Więc jeśli kolega chce profesjonalnie uprawą żyta to z całą odpowiedzialnością mogę polecić żyto hybrydowe zamiast populacyjnego. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Zgadzam się i dodatkowo na żyto hybrydowe masz duże dopłaty wiec w tym przypadku będzie to tym bardziej opłacalne i warto się nad tym zastanowić Odnośnie uprawy to poczytaj też szereg tematów na forum który były już poruszane w tej kwestii. Quote
rafaello3 Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Zgadzam się i dodatkowo na żyto hybrydowe masz duże dopłaty wiec w tym przypadku będzie to tym bardziej opłacalne ?????? gdzie te dopłaty .Chyba ,że Ty będziesz mieć zysk ,jak sprzedasz materiał siewny .Do materiału siewnego jest równa dotacja nasienna ,czy to populacyjnego ,czy hybrydy .Tak samo jest z dotacją do uprawy z Armiru płatność jest taka sama .Ktoś tutaj ściemę wali ,lub wiedzy nie ma !!!. Quote
Recommended Posts