Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie warto wchodzić w uprawę buraka? Nie mówię w tym roku ale w przyszłym. Nie mam limitu w moim gospodarstwie uprawę buraków zaprzestano w początkach lat 90tych. Mam IIIb-IVa-IVb ziemie gdzie mógłbym uprawiać buraki. Chodzi mi w szczególności o płodozmian by nie siać co 3 lata rzepaku i przy okazji mieć paszę dla bydła(kiszonka z liści +wysłodki) w okolicy (20km) jest tylko kilku gospodarzy co sieje buraki. Powiedzcie czy Jest jakakolwiek możliwość w dzisiejszych czasach wbić się na rynek? Wiem że cukrownie skupują limity od małych gospodarzy a ja bym się raczej do nich kwalifikował gdyż areał pod buraki by nie przekraczał 5ha. Do cukrowni mam jakies 20km (Miejska Górka) i 40-50km do radziejowa. Warto sobie zawracać tym głowę?
Posted
W pierwszej kolejności skontaktowałbym się z przedstawicielem cukrowni czy w ogóle będą planować nowe kontraktacje w twoim rejonie, żeby się nie okazało że przymierzasz do czegoś co nikt ci nie zakontraktuje?
Posted
Bez limitu ,to jest cienki pomysł .Jest możliwość ,że buraki zostaną u Ciebie i cukrownia ich nie weźmie .Możesz podłączyć się do kogoś kto ma spory limit ,bo słyszałem że tak robią ludzie ,ale na taką ewentualność przejdzie z 1-2 ha po niskiej cenie .
Posted
Właśnie bez posiadanego limitu różnie może być, jak cukrowni będzie brakować towaru do przerobu to oczywiście będą brać od każdego i dobrze płacić, a jak będą mieli nadwyżki to policzą w gorszych klasach i wtedy będzie problem.