Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Serdecznie

Mam zamiar kupić Ursus'a 1604 z turbo, stan jest bardzo dobry.

Moje pytanie jest następujące, jaki będę potrzebował plug do tego traktorka na ziemie ciężkie? Do tej pory latał on z trzema skibami uni ;)

Co powiecie w ogóle na temat tego traktora? Z tego co wiem to to samo co 1614 czy się mylę?

Posted

co z tego że ma te 160KM na silniku, skoro nijak nie przekłada się to na koła, sama skrzynia to porażka, bo o ile się nie myle są tam tylko 4 biegi

znajdz coś z zachodu, w tych latach potrafili zrobić już naprawdę komfortowe ciągniki, do tego większość z cenionych marek jest mało awaryjna

Posted

4 biegi z czego do orki zaden nie pasuje jaknie działa zółw zając.

Ogólnie to stary klmaor ;)

u znajomego stoi Steyr 150 km z 93 roku za ok 35 tys zł :) i ursus przy nim to pestka :D

Posted
Każdy Ursus 16-- posiada turbosprężarke. Jeśli chodzi o pług to na ciężkie ziemie optymalnym rozwiązaniem powinno być 4x45 obrotowy. Co do różnic to chyba żadnych nie ma poza kosmetyką.
Posted

Dziękuję za odpowiedzi.

Obecnie mam ponad czterdzieści h. obrabiam to C-330 i C-360, w bardzo bliskiej perspektywie przybędzie mi ok trzydziestu dodatkowych h.

Szesnastka o której mowa należy do mojego Wuja który "kończy" z gospodarką, cena którą mi zaproponował za szesnastkę jest dużo niższa od tego co bym musiał dać za zachodni sprzęt. Nie będę ukrywał że przy moich obecnych inwestycjach nawet kilka tysięcy więcej ma ogromne znaczenie.

A czy 1604 nie targa czasem pięcioskibowych plugów?

Czyli hydraulika, skrzynia ograniczają ta maszyne?

Posted
Jeśli rozwijasz gospodarkę to tym bardziej odpuść sobie Ursusa, masz w nim mało biegów, a hydraulika jest słaba jak na takiego byka, w dodatku ten ciągnik jest wielki. Jeśli już ciężko Ci obrobić teraz Twoje pole, a jak ma Ci go jeszcze przybyć to inwestycja w PORZĄDNY ciągnik to podstawa! Próbuj oszczędzać na pługu itd., ale ciągnik kupuj jak najlepszy, bo jak dodasz do tych ponad 40ha te 30ha to masz już kawał pola i będziesz musiał mieć wygodny, ekonomiczny i efektywny sprzęt do pracy. Pozdrawiam :)
Posted

Jak kolega teraz inwestuje w ziemie to faktycznie zgodze się z nim że na kótki okres kupić coś w miare sprawdzonego co obrobi na szybko (70 ha to troche jest)

przepęka rok może 2 i później kupi sobie taki sprzęt że czacha dyma ;)

Posted

Atutem w mojej ocenie jest to że tak jak przy trzydziestce i sześćdziesiątce sam działam z zestawem kluczy ;) przy szesnastce także sobie poradzę.

Pola mam długie, a te trzydzieści dodatkowych niektóre z z nich po prostu powiększy (graniczą miedzą). Przy takich areałach mój obecny sprzęt niestety nie pozwoli mi ogarnąć wszystkiego na czas...

Jak już wcześniej pisałem na używkę z zachodu po prostu na ten moment mnie nie stać.

Ciekawi mnie strasznie jak u niego ze spalaniem w ciężkiej ziemi z pięcioma skibami na haku?

Posted

u znajomego stoi Steyr 150 km z 93 roku za ok 35 tys zł :) i ursus przy nim to pestka :D

I tu sie z tobą nie zgodze ja osobiscie orze ursusem c-385 a wszedzie sa takie same skrzynie i 4-ka polowa i 1-ka szosowa doskonale pasuja do orki

A co do tematu ile mozesz przeznaczyc na ten ciagnik ?

Posted

I tu sie z tobą nie zgodze ja osobiscie orze ursusem c-385 a wszedzie sa takie same skrzynie i 4-ka polowa i 1-ka szosowa doskonale pasuja do orki

A co do tematu ile mozesz przeznaczyc na ten ciagnik ?

Jak już wspominałem, za takie pieniądze za które nic innego nie dostane.

Cena zaproponowana przez mojego Wuja to trochę ponad czternaście tysięcy. Rok produkcji to przełom 83/84 roku.

A dokładnie odpowiadając na pytanie, przy obecnie moim stanie finansowym, który wynika z "rewolucji" jaką przeprowadzam w moim gospodarstwie, niewiele więcej niż chce Wuj.

Posted
Na spokojnie pociągniesz BDT-7. A co do tego gadania tam wyżej że 4 biegowa skrzynia nie pasuje do orki to jakieś bzdety. Dobry ursus potrafi chodzić 7-10 lat bez awari typu silnik skrzynia podnośnik. 4-polowa znakomita do orania jak kolega wspomniał. Wszyscy polecają zachodnie traktory może i są lepsze ale uciągu zbytniego w polu nie mają. Co do na przykład massey ferguson 120km nie uciągnie tego co zetor 12245 lub ursus 1224 albo co do renault 110km nie ma takiego uciągu jak ursus 1014. Jeżeli chodzi o dobry zachodni traktor to tylko Deutz Fahr tam jest potężna moc. DF 120km potrafi spokojnie uciągnąć to co Szesnastka. Oczywiście waga też się liczy. Ursus prosty w naprawię i części do tego traktora są tanie. Remont silnika podnośnika po inne rzeczy idzie przeprowadzić w ciągu 5-7 dni a jakiejś kosmicznej ceny to nie wyniesie. Ja mam zetora 12145 i od 7 lat nic nie robione w skrzyni silniku ani PODNOŚNIKU tylko w tym roku został odnowiony lakier i założony tur :) Jestem zadowolony i nie mam zamiaru zmieniać tego na jakiś zagraniczny SZAJS. Znam ludzi co mają po 25-90ha i obrabiają to Zetor i Ursus na spokojnie. @Mikruss mówiłeś że jak zółw nie działa to nie da się orać mylisz się, widać u Ciebie brak pojęcia na temat URSUS I ZETOR jak nie wiesz nawet jakimi biegami się orki wykonuje. Tak na marginesie to żółwia jest zrobić prościutko w porównaniu do zachodnich traktorów. @Mirro co do pługa to 5 phx na duże kawałki a na małe atlas 4 skiby zabezpieczenia sprężynowe
Posted

aż mi się nie chce czytak takich głupot,

kolejny raz twierdzisz że zetor i ursus ma wiekszy uciąg niż zachód, kompletna bzdura,

renia 110 na radialnej oponie ma o wiele większy uciąg niż ten Twój zetorek silniejszy o teoretycznie o 20KM i z dociążonym tylem

o cześciach aż nie chce się pisać, ktoś kto robił chociażby hamulce w 360 wie o co chodzi, nawer głupi czujnik pada po trzykrotnym wciśnieciu pedałów

Posted

Ciekawe czemu u nas w okolicy pokupowali zachodnie traktory i jakoś po upływie 3-4 lat wracają do nowszych zetorów. Ja nie mieszkam na równinach tylko na pagórkach każde pole mam pod ostrą górkę. Renault, new holand te traktory nie mają szans na naszych terenach.

tak samo bym zrobił z renia 110km moim zetorkiem 12145 :)

Renault to są dobre samochody a nie traktory.

Posted

to chyba wiekszość użytkowników Renault jest w błedzie, uważając, że sa to nawet bardzo dobre ciągniki

takie przeciąganie o niczym nie świadczy, no może poza głupotą kierowców i widowni, jak dla mnie konkurs na idiotę roku

nigdy nie zaciekawiło Cię dlaczego żadna renia nie ma obciążników na kolach, a w zetorze jest to standard ?

Posted
Bo najwyraźniej za postępem nie nadążacie. Jak można chcieć takim heblem jeździć przy dzisiejszym wyborze w zachodnich ciągnikach to nie rozumiem. Co w dużym ursusie z ulanym brzuchem, wiecznymi problemami z hydrauliką przedniego napędu, półbiegów, wałka, w ciągniku który mało kiedy ma wszystkie biegi jest takiego wspaniałego? Jak twoje strony w końcu wyrosną z czasów kieratu to napisz coś konkretnego a te bzdury z palca wyssane. Jeszcze gdybyś ty jeden w Polsce miał taki ciągnik to może bym posłuchał. Ale niestety było tego masa i u nas. Wyginęły. Ursusa nawet nowego nie znajdziesz. Ludzie tego nie chcą. Ciekawe czemu? Przecież są takie wspaniałe.
Posted

kimek jeździłem kilka lat na dużych Zetorach' date=' MF reanich i innych bzdetach ;)

i wiem co kazdy ciągnik potrafi....

[/quote']

hahahah jeździł kilka lat na dużym zetorze i nie wie jakim biegiem się ora hahahahahah dobry żart 10/10 ubawiłeś mnie stary LUBIĘ TO

Bo najwyraźniej za postępem nie nadążacie. Jak można chcieć takim heblem jeździć przy dzisiejszym wyborze w zachodnich ciągnikach to nie rozumiem. Co w dużym ursusie z ulanym brzuchem' date=' wiecznymi problemami z hydrauliką przedniego napędu, półbiegów, wałka, w ciągniku który mało kiedy ma wszystkie biegi jest takiego wspaniałego? Jak twoje strony w końcu wyrosną z czasów kieratu to napisz coś konkretnego a te bzdury z palca wyssane. Jeszcze gdybyś ty jeden w Polsce miał taki ciągnik to może bym posłuchał. Ale niestety było tego masa i u nas. Wyginęły. Ursusa nawet nowego nie znajdziesz. Ludzie tego nie chcą. Ciekawe czemu? Przecież są takie wspaniałe.

[/quote']

nikt w mojej we wsi nie ma takich problemów jak ty tu piszesz z zetorami, ty piszesz o jakiś nie zwykłych przypadkach. Dobrze zrobiony zetor potrafi jeździć i jeździć a jak ktoś nie ma smykałki do roboty to już nie moja wina. twoje słowa ''w ciągniku który mało kiedy ma wszystkie biegi jest takiego wspaniałego'' nie wiem jak to mam rozumieć pierwsze słyszę tacie coś w ogóle. Poczekajmy do żniw nagram ci filmik jak u nas radzi sobię renia 110km i mój zetor 12145 w każde żniwa renia nie daje rady z przyczepą 18ton a w zetorze dwója gaz w podłogę i jest moc ;) Już nie raz wyciągałem przyczepę znajomemu gdzie jego renia 110km kopała jak głupia na twardej powierzchni. Nie wiem czemu cie to boli, że renia ma małą wagę opony w tym przypadku ci tak za przeproszeniem gów** dadzą.

Posted
do Kimek chwalisz ursusy i zetory ,ja miałem ursusa 1614 a to prawie to samo co zetor zmieniłem go na renię zadbaną a nie renatę bo renia ma do 18 lat a renata powyżej tego wieku i mogę powiedzieć ci że ursusa bym porównał do woza na żelaznych kołach (oczywiście w przenośni) a renię do woza na kołach ogumionych by się o tym przekonać trzeba usiąść za kierownicą jednego i drugiego ciągnika , w reni 155 54 mam silnik MWM 145 koników bardzo oszczędny a jego praca jest przyjemna i porównywalna do samochodu dobrej klasy ,koła o dużej średnicy dobry uciąg i jednocześnie mniejsze ugniatanie gleby, kabina amortyzowana,klimatyzacja ,w porównaniu do ursusa czy zetora cicho w kabinie, rewers , udżwig podnośnika powyżej 8 ton ,jakość części w tym ciągniku po przepracowaniu 10 000 tys. godzin wg. mojej oceny jest o wiele wyższa jak nowym w ursusie i wiele inych zalet .tylko nie porównój reni czy renaty wyeksploatowanej,zaniedbanej do zadbanej, w tych ciągnikach zachodnich wymagana jest (wyższa kultura ) i kto ją posiada to cieszy się tymi ciągnikami z małymi wyjątkami a kto nie posiada wymaganej kultury przy zachodnich ciągnikach to tylko się męczy i buli duże pieniążki na naprawy bo części są w porównaniu do ursusa są drogie ,ale czy może być coś tanie i dobre? i nie wiem czy renia ma małą wagę bo moja w standarcie z obciążnikami tylko na przedzie waży 6400 kg i uciąg ma większy jak 1614 przekonałem się o tym orząc pod sporą górkę ciężkim pługiem obrotowym 4 skibowym na odcinku piaszczystym z wałem kambella i croskill gdzie 1614 przez chwilę mojej nieuwagi się lekko zakopała i nie było możliwości ruszenia pod górę z wałem bo ciągnik się mocno wspinał chociaż miał full obciążników i chociaz moc ursusa była większa wg. danych producenta to w praktyce było odwrotnie i to z dość wyrażną różnicą na korzyśc reni a to że ktoś ktoś wyciągnął przyczepę to jest żadne porównanie bo jak jest ktoś bystry i wie jak to zrobić to spokojnie pokona słabszym sprzętem ,piszesz że opony nie mają wpływu na uciąg i tu się mocno mylisz bo nie tylko opony ale i odpowiednie ciśnienie dostosowane do warunków ma duży wpływ na uciąg ,a tak na marginesie to ursusa 1614 miałem tylko ze względów finansowych i w razie awarii bym był w stanie go naprawić przy moich dochodach a jak sytuacja finansowa się poprawiła to szybko go sprzedałem i nie żałuję.Pozdrawiam
Posted

Kimek nawet nie wiesz o co chodzi mi z tymi biegami...

po prostu przełożenia są z dooopy.

Co z tego że dasz 1 i sandał jak po silniku słychać że idzie w obciążeniu za mocno a prędkość ma małą.

Drugie mało kiedy w tym działa żółw-zając, bo większość go zaspawuje

trzecie w nowszych 1614 i 1634 skrzynia 3 biegowa - normalnie cud techniki, 4ro biegowa była za słaba to dali 3 tryby raz grubsze a i tak to nie pomogło, do tego te wspaniałe przełożenia na kazdym biegu.....

czwarte brak synchronizacji biegów - o ile na wyższy nie ma problemu (i tak na dwa razy trzeba włączać) o tyle redukcja dla niewprawnej osoby to katorga.

Chcesz to ci nagram filmik jak mojego kolegi renata 100 km sobie radzi w polu z 4 kvernelandem, gdzie przy usrusie podnośnik do remontu po takim pługu co drugi sezon.

Akurat w mojej okolicy ursusa mało gdzie uraczysz, większość poprzesiadała się na zachodnie ciągniki...

Zostały jeszcze trzydziestki i sześćdziesiątki....

Posted

Widzę że rozgorzała niezła dyskusja na temat ursus/zetor-kontra... ;)

Ja do końca tygodnia będę "szczęśliwym" posiadaczem Ursusa 1604, jak dla mnie, przesiąść się z sześćdziesiątki (Ciapka nie liczę) będzie niezłym skokiem :), i na pewno będę ten ciągnik chwalił tak jak chwalę teraz Ciapka i sześćdziesiątkę... Bo trzeba pamiętać, chwalimy to do czego mamy sentyment, to co nam się podoba, co nas kręci, co mamy :) Mija dwa lata od przejęcia gospodarki prze zemnie, stoi nowa suszarnia na zborze, silosy, dwa garaże,nowa spora obora dla krówek, niebawem znacząco zwiększy mi się areał, teraz dojedzie ciężka maszyna która podoła tym paru hektarom, przepraszam ale musiałem się pochwalić ;) Zostaje mi gromadzenie sprzętu pod tego "byka"

A wracając do tematu, dlaczego @Mikruss ("...bo większość go zaspawuje..." ) ludzie zaspawują żółwia?

@Kimek powiedz mi ile ten Twój Zetor 12145 popala w ciężkiej orce?

PS.Mieszkam w zachodniopomorskim, nad samym morzem, i powiem wam że tu na wielkich areałach (powyżej 100h) większość w mojej okolicy preferuje Johna D. choć Ursusów , ciężkich ursusów jest tu naprawdę sporo. Wynika to po prostu pewnie z prozy a raczej chimer wolnego rynku ;)... kasa,kasa,kasa

Choć nie da się ukryć że pomimo leciwych już maszyn spod znaku U-R-S-U-S one jeszcze całkiem dobrze sobie radzą, pomimo że nie mają tej całej elektroniki i nie są takie "błyszczące"...

Posted

Kimek nawet nie wiesz o co chodzi mi z tymi biegami...

po prostu przełożenia są z dooopy.

Co z tego że dasz 1 i sandał jak po silniku słychać że idzie w obciążeniu za mocno a prędkość ma małą.

Drugie mało kiedy w tym działa żółw-zając' date=' bo większość go zaspawuje

trzecie w nowszych 1614 i 1634 skrzynia 3 biegowa - normalnie cud techniki, 4ro biegowa była za słaba to dali 3 tryby raz grubsze a i tak to nie pomogło, do tego te wspaniałe przełożenia na kazdym biegu.....

czwarte brak synchronizacji biegów - o ile na wyższy nie ma problemu (i tak na dwa razy trzeba włączać) o tyle redukcja dla niewprawnej osoby to katorga.

Chcesz to ci nagram filmik jak mojego kolegi renata 100 km sobie radzi w polu z 4 kvernelandem, gdzie przy usrusie podnośnik do remontu po takim pługu co drugi sezon.

Akurat w mojej okolicy ursusa mało gdzie uraczysz, większość poprzesiadała się na zachodnie ciągniki...

Zostały jeszcze trzydziestki i sześćdziesiątki....

[/quote']

Masz racje zaspawóją ale ja nie jestem z tych, żeby coś za spawać i problemów z biegami też nie mam a co do skrzyni 3 to jest syf i nie da się tego lepiej określić. mój tata przez 4 lata orał pługiem pługiem 4 obrotowym Lemken Opal X120 i jakoś mi nie padł podnośnik może dla tego, że w zetorze są dwa słowniki wpomagające. Zetor robił ok 55 hektarów rocznie bo swoje + wujka.

Posted

a ten dalej o uciagu w transporcie, przeciez to oczywiste że żółtek z lekkim tylem nie wyrwie tak dwuosiówki, te ciągniki byly raczej przystosowane do ciągania przyczep, które dociążają tył

gdybyś zobaczył jak wygląda środek zachodniego ciągnika, bo widziałem kilka mostów czy skrzyn renault po tych 15 tys. godzin i wyglada jak nowe, a jak w ursusie czy zetorze, gdzie jest cały czarny, pełno syfu i jakiejś mazi po cudownym hipolu

a że u Ciebie ludzie nie potrafią kupic zadbanego ciągnika i biegi wrzycaja młotem to co się dziwić że nie wytrzymuje

Posted

Izydor wiara narzeka na zachodnie sprzęty bo kurka remonty

a włąsnie jak mieszają z hipolami hydrolami co sa w przyczepach czy też luxem to wiadomo co się dzieje :)

ja otwarłem skrzynie biegów swoim fiacie z 77 roku jako pierwszy chyba, piernik wie ile ma mth (mysle ze te 20 to minimum) i wnętrze jak nowe.

Po kupnie wszedzie nowe oleje i filtry i nie mam problemów, nawet olej cały czas czysty :)