Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam drodzy forumowicze powiedzcie mi co sądzicie o elektronice w ciągnikach john deere z serii 6r.

Ostatnio jestem zainteresowany zakupem john deere 6150r na full opcji i spotykam się z różnymi opiniami o elektronice ludzi którzy nawet nie mają styczności z tak rozwiniętą elektroniką w ciagniku i co wy sądzicie czy dobrym pomysłem jest zakup ciągnika który ma w sobie "troche" elektroniki czy lepiej zakupić jakiś starszy np 7710 w którym postawiono na mechanikę ? Sam jestem bardziej za 6150r ale chcę poznać wasze opinie na ten temat

Pozdrawiam :)

Posted
Jeśli Jesteś elektronikem kup 6150 ale jeśli się na tym nie znasz nie wchodż w to przecież nie będe Ci mówił jakich mamy pazernych rodaków a decyzje podejmiesz sam.Pozdrawiam.
Posted
Tak jak napisał "muzyk" jesli znasz sie na alektryce/elektronice to kupuj tego nowego a jesli nie to cos starszego bo ja kupisz nowego i cos ci pujdzie w elektonice na polu a nie bedziesz miał pojecia o tym to pozostaje ci tylko czekc na serwic i ładowac tysiace
Posted
a co ze starszych modeli byście polecali? i bardzo przydałby mi sę ten 6150r z GreenStar i na full opcji bo miałby co robic :) od najcięższych prac typu orka do tych lekkich np rozsiewanie i oprysk w 1 :)
Posted
Też też fakt,chyba że piszemy o czymś nowiutkim gdzie wiele rzeczy masz na gwarancji i nie musisz się tak na dobrą sprawę niczego obawiać. W starszych modelach zdecydowanie łatwiej było w kwestii naprawy elektroniki czy dostępności części,to z całą pewnością racja.
Posted
Kolego z własnego doświadczenia wiem ,że warto się pytać u źródła ,czyli u najbliższego dealera .Jeżeli myślisz o używanym ciągniku ,to ja bym nie pchał się w ten temat na Twoim miejscu .Bo jak wiesz ukrytych wad może być sporo ,ale to Twój wybór .Zastanawia mnie jedno JD mają spory apetyt i w mojej okolicy się mówi ,że tylko bogaci rolnicy kupują te maszyny i u nas króluje NH .Pozdrawiam .
Posted
NH to nie ta półka bo 140 km smerf nie dał rady z agregatem który smigał przy jd 145 km i to bez najmnijeszego problemu 15 km/h i jestem bardziej za nowym ciągnikiem tylko gdy słucham różne rzeczy o elektronice że się pieprzy to znów się odechciewa nóweczki :)
Posted
Ja nie wnikam co kto ma pod maską NH-JD .Jednak daje do myślenia ,że w mojej okolicy rolnicy kupują nowe NH .A JD tylko byłe pgr-y .Co ciekawe na moich górach orał mi w zeszłym roku JD ok 170km i ciąga nim 5 skibowy kverneland i ledwo sapie i już nie wspomnę ,że mi klocków na wywijał ,to nie jest orka .Ja swoim ursusem 902 ładniej zaorałem ,to tak tylko na marginesie dodam .Dla mnie sprawa jest jasna niech każdy kupuje co chce o ile jest go stać .
Posted
Siemka tera byłem w Rojęczynie województwo wielkopolskie na szkoleniu prasy,kosiarki,john deere, kubota. Serie R które wychodziły bardzo awaryjne silniki padają, tracą moc podczas roboty. Z tego co mówili to te traktory nie mają przyszłości
Posted
Następna światła uwaga Kimka. To powiedz mi czemu w Stanach jeżdżą tylko ciągniki serii R. Seria R jest dużo lepiej doposażona, ale również dużo droższa (o dokładne różnice polecam zapytać dealera) coś w porównaniu do BMW M albo Mercedes AMG. W życiu nie słyszałem takich rzeczy, o których Ty opowiadasz (chociaż nie przepadam z John Deere).
Posted
W tydzień byłem u kilku gospodarzy gdzie składaliśmy, kosiarki i prasy. Pytałem się trochę o john deere bo sam chcę kupić a ci więksi gospodarze to JD i Fendt tylko jeżdżą z tego co widziałem. Kilka ludzi widziałem którzy pozamieniali kombajny john deere 2256 np na WTS i po 2 sezonach pokazują się pierwsze avarie tak samo jest z traktorem seri R. Z tego co ludzie mówili to są załamani. Ja się tam nie znam na tych seirach R ale wolę posłuchać tych ludzi który to kupili i są z tego powodu nie zadowoleni
Posted

Kimek ale nie wystarczy, że powiesz, że są załamanin. Teraz powiedz czym i czemu ty rozsiewasz takie opinie nawet pewnie nie mając bliższego kontaktu z maszyną niż podjechanie do właściciela R;ki i wysłuchanie jego za i przeciw.

"Racja jak dupa każdy ma swoją"- J.Piłsudski. ;)

• 4 weeks later...
Posted
6r są to bdb maszyny fakt trzeba przyznać, że R-ka posiada dużo elektroniki ale jakiś mega problemów z nią nie ma(dotychczas). Jeżeli stać cię na 6150r to bierz go i wogóle się nie zastanawiaj.
  • 2 weeks later...
Posted
Powiem tak że to może i dobre ciągniki poza jedyną wadą Paliwozernosć jest taka ze to wstyd powiedzieć.I to nie tylko moja opinia.I nie wszystko złoto co sie swieci bo awarie są i też nie należą do tanich.
  • 3 weeks later...
Posted
Poczekaj jeszcze trochę i twój nawali. Każda maszyna się kiedyś zepsuje. Tyle że jedna robi to rzadziej a druga częściej, jedną naprawisz tańszym kosztem a drugą większym.
Posted

Nie ma takIch. Co by się mie psuły

Bo serwis nic by nie zarobił.Wszystko zależy jak często są awarie

I jak kosztowne.W gospodarstwach wielkoobszarowych taki ciagnik robi w 3 maszyna cy max i po 6

Latach ma 10000 mth i idzie na sprzedaż i elektronika się tam przydaje bo stać nich na lepsze skomplikowane

Maszyny.Przy moich 80 ha .Elektronika jest zbędna bo jej nie wykozystam a zapłacę słono za ciągnik i za serwis.

Tez mam duży ciagnik i ma to co powinien mniec kilka udogodnień jak na razie jestem zadowolony

Ale pochwale się po 20 latach pracy

Posted

Panie Mart123

A ile spali ci ropy np w orce 5 plugiem

U nas ma gość 6170r i wychodzi 28l na godzinę

A przy pracach lekkich 20 ledwo starcza

I dla mnie to nie cudo szczeze za tą kasę dołożył bym 50 tyś

O zakupił Fenda

Posted
tak jak @massey mówi że jak ci maszyna nawali to jej tanim kosztem nie naprawisz a elektroniki w R;kach jest od cholery. A paliwka to do pola będziesz zamawiał cysternę 4-5 godzin spali 100 litów gdzie Fend i Massey Ferguson za 4-5 godzin spalą 60-70 litrów a wykonają taką samą robotę ;)
Posted

Koledzy wiem ,że Jelenie to ciągniki z pragnieniem bo sam mam 6620 , 5720itp. Chodzi mi tu głównie o komfort pracy, czyli skrzynię DD bądz inną jeśli byłaby lepsza, amorki w kabinie i tls+, tuzu i może ale to możę green star + command centre.

mart123@onet.pl kolego ty masz może AutoPowr w swoim jeleniu ? jak się ona sprawuje powiedz coś więcej ;)