Jump to content

Recommended Posts

Posted
Bardzo proszę o radę... Ojciec chce przepisać gospodarstwo na siostrę. Sam już od kilku lat nie prowadzi roli. Siostra od dłuższego czasu nie może znaleźć pracy, skończyła technikum rolnicze. Siostra chce skorzystać z pomocy dla młodych rolników i zacząć jakiś biznes. Co radzicie? Co się teraz opłaca? Co można uprawiać opłacalnego w szklarniach? W co zainwestować ewentualne 100tys żeby można było zarobić "na życie"? Chciałabym jej pomóc ale nie mam pojęcia jak ;-)
Posted
rolnik-z-widłami to już są sprawy prywatne po między nimi czy będzie spłacać czy nie. Kolega prosi o pomoc w innym temacie. cóż jak nie będzie miała ziemi nie może składać wniosku, a to czy dostanie wiadomo dopiero później. Szklarnia- pytanie czy już posiadacie taki budynek czy zaczynacie od zera, bo jeśli tak sama budowa pochłonie ogrom z tych pieniędzy. Wydaje mi się że pomidor i ogórek to można by spróbować, mam znajomego w wiosce obok i całkiem nieźle sobie radzi na tych dwóch warzywach.
Posted
Praktycznie jak ma szklarnie może robić co chce, aby tylko zorientować się czy będzie miała odpowiedni zbyt. Akurat w mojej okolicy jest sporo szklarni pomidorów oraz sporo szklarni ogórków wiec konkurencja zbyt duża dla zaczynającego od zera. Najprostszy jest pomidor i ogórek bo wiadomo że będzie zbyt - chyba że wymyślą nasi kochani urzednicy jakąś chorobę ogórka czy cuś ;) a co do MR to przecież nawet jak nie ma jeszcze ziemi to może składać wniosek z biznesplanem z założeniem przejęcia - jak dostanie decyzję to wtedy bedzie pół roku na formalności.