pmaszka Posted May 25, 2014 Report Posted May 25, 2014 Witam,mam problem coś wynosi mi kury z kurnika. Na początku myślałam ze to psy bo nie zamykałam na noc kurnika żeby kury miały czym oddychać i znikneło mi kilka kur pod płotem który jest przy kurniku była dziura więc wszyscy mówią że to psy. Więc zamykam już kurnik i problem ustał na 2 tygodnie ale dziś znów znikneło kilka i okazało się że w stropie jest dziura, Kury znałazłam w kurniku zakopane w piachu i słomie 5 sztuk których wcale nie było widać, Podejrzewam że to kuna. Czy są jakieś sposoby na to dziadostwo? jakieś odstraszacze albo jakieś łapki? Póki był pies był spokój ale niestety zdechł i się zaczęło. Proszę o jakieś rady, Quote
ania1983 Posted May 25, 2014 Report Posted May 25, 2014 myślę, że najlepsze rozwiązanie to łapki i żywołapki, nie wiadomo co to jest. jeśli masz miejsce gdzie kury nie mają dostępu, a zwierz tak, to sypnij też trutkę Quote
rolnik-z-widłami Posted May 25, 2014 Report Posted May 25, 2014 Mnie się wydaję że to może być lis, mi kiedyś zapierniczał kury. Quote
pmaszka Posted May 25, 2014 Author Report Posted May 25, 2014 ale lis wydaje mi się że nie wejdzie od dachu a poza tym jedna kura była wyżarta od środka a reszta tylko dwa ślady od ugryzienia na szyi Quote
VoYtek8 Posted May 25, 2014 Report Posted May 25, 2014 Jeśli nad kurnikiem masz słomę to raczej są to tchórze, a jeśli nie to kuna. Na takie zwierzęta najlepszy jest pies, pobiega, poszczeka i one już tak pewnie nie będą wchodzić na Twoją posesję do kurnika. Teraz postaraj się poszukać jakiejś trutki, bo jak się jakieś zwierze zanęciło to Ci całe stado tych kur wybierze. Te przejście w stropie też zatkaj i jak masz kota to może go zamknij na noc razem z kurami to może on trochę tego zwierza postraszy. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 25, 2014 Report Posted May 25, 2014 Myślę że to kuna najlepsze wyjście to przynajmniej metrowa pułapka przelotowa sam w taką złapałem szkodnika wiec polecam ! Quote
pmaszka Posted May 25, 2014 Author Report Posted May 25, 2014 dziura zatkana obeszłam cały kurnik wzdłuż i wszerz i się okaże co będzie jutro chociaz wątpię żeby wróciła zaraz nastepnego dnia skoro miała az tyle załatwione a te zakopane to miała sobie pewnie zostawione na później kurcze człowiek się stara chodzi pilnuje karmi a taka menda przyjdzie i się czestuję Quote
przemek2092 Posted May 26, 2014 Report Posted May 26, 2014 Żeby jeszcze zapytała czy może ;D tak żartem trochę ale zazwyczaj tak jest że źle to zrobi sie bardzo szybko Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Ja takze jestem zdania,że to może być albo lis albo kuna- te dwa zwierzęta wchodzą w grę i łapki będą wskazane,ewentualnie pies stróżujący- to moim zdaniem najlepsza i niezawodna ochrona:) Quote
pmaszka Posted May 28, 2014 Author Report Posted May 28, 2014 wczoraj znalazłam świeżą dziurę w stropie ale kury narazie wszystkie są zobaczymy co bedzie dalej w następnym tygodniu będzie już pies więc może problem się rozwiąże Quote
Arlnie Posted April 19, 2016 Report Posted April 19, 2016 Wiem, że sporo po czasie, ale za to jakże aktualny temat! Nie chciałabym hiperbolizować, ale kuna (tak, ta mała, słodziutka istotka) zrujnowała nam dach, a nocnymi harcami tak przerażała dzieci, że spały z latarkami Poległy odstraszacze, upychane po kątach strychu kupki sierści psa, tłuczenie w ścianę i nasze wrzaski, nawet modlitwy nie pomogły...Ale! W desperacji kupiliśmy pułapkę żywołowną i dosłownie po tygodniu złapała się franca jedna. Kawałek wędzonej rybki i wilk syty i owca cała, a dzieci...a dzieci tak przyzwyczaiły się do latarek, że śpią z nimi po dziś dzień Jakby kogoś interesowało jakiej to łapki użyliśmy to voila : http://www.rmax.istore.pl/pl/pulapka-k2.html Quote
kunek Posted April 19, 2016 Report Posted April 19, 2016 ja słyszałem o pastuchach na kuny, podobno bardzo skuteczne i kuna na poddasze nie wejdzie Quote
sandzia111 Posted April 21, 2016 Report Posted April 21, 2016 A może to jakieś koty? Kreca sie u was jakies przybledy moze? Quote
Farmer36 Posted September 1, 2016 Report Posted September 1, 2016 Witam,Na kuny polecam odstraszacze firmy KEMO lub VIANO.Ja osobiście używam viano: Quote
crazy333 Posted September 2, 2016 Report Posted September 2, 2016 Ja mam KEMO dokupilem od niego czetry glosniczki i rozmiescilem na rozne strony, od tej pory mam spokój Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Nie sadze aby to były koty bo nie zrobiłyby dziury w stropie tak jak opisuje autor. Pastuch też jest dobrym rozwiązaniem, zresztą pisaliśmy o tym powyżej. Jeżeli zaglądasz na forum to daj znać czy ostatecznie poradziłeś sobie z tym problemem oraz kto okazał się intruzem, jakie zwierze. Quote
Ania4321 Posted September 16, 2016 Report Posted September 16, 2016 Też miałam swojego czasu przeprawę z kunami. Niezwykle złośliwe zwierzątka! Quote
crazy333 Posted September 20, 2016 Report Posted September 20, 2016 Jak nie chcesz ponieść jakiś dużych kosztów spróbuj najpierw użyć jakiegoś odstraszacza zapachowego? Quote
AntekPodlasie Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 Tylko ciekawe, jak ten odstraszacz zniosą kury ;D Quote
AntekPodlasie Posted September 29, 2016 Report Posted September 29, 2016 Tylko ciekawe, jak ten odstraszacz zniosą kury ;D Quote
ryszard_1966 Posted May 22, 2017 Report Posted May 22, 2017 Pułapka żywołowna tutaj się fajnie sprawdzi moim zdaniem. Zamów te od rmax typu T czyli bo one są najbardziej skuteczne. Ja w ten sposób złapałem kunę, która grasowała mi po poddaszu w dwa dni Quote
crazy333 Posted May 23, 2017 Report Posted May 23, 2017 Tak to prawda pułapka żywołowna też jest doskonałym sposobem na zwalczenie szkodników, ale trzeba użyć odpowiedniej zanęty np surowe mięso (kurczak?), lub wędzona ryba? Quote
natalia73 Posted September 29, 2017 Report Posted September 29, 2017 Zauważyłam ostatnio nad ranem lisa kręcocego sie koło kurnika i jestem przerażona. Co mam robić? Kupić jakąś pułapkę, odstraszacz, lepsze zabezpieczenia? Pomóżcie Quote
Vademecum Posted September 29, 2017 Report Posted September 29, 2017 najlepszy jest pies bo narobi ruchu. lis przejdzie małą dziurą czy podkopie sie pod siatką.najgorzej jak ogrodzenie jest zarośnięte zielskiem. lis lubi się skradać , być niewidzianym, po cichu . Uniemożliw mu to. Quote
Marcin123 Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Również jestem zdania że to kuna. Jeśli masz psa i teren zabudowany zostaw go spuszczonego na noc. http://matasamochodowa.pl/'>pasy bezpieczeństwa dla psa Quote
Recommended Posts