rolniczka_585 Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Lis kiedyś to przerabiałam. Teraz pies całą noc biega i hałasu w nocy nie raz narobi. Zapobiegawczo stoi pułapka ale łapią się w nią często nasze łakome koty. Quote
tomcio112 Posted November 3, 2017 Report Posted November 3, 2017 Ja mam postawiony kojec, sąsiadujący z ogrodzeniem wybiegu dla kur Wcześniej próbowałem różnych sposobów, ale ten stanowczo najlepszy. Żaden lis się nie zbliży do ogrodzenia, wyczuwa obecność innego osobnika, czuje respekt a kury są chronione . NIe powiem bo pies widać ma ochotę na kurkę, ale moje zabezpieczenie nie pozwala na przedostanie się do wewnątrz Quote
rolniczka_585 Posted November 3, 2017 Report Posted November 3, 2017 U nas pies ma wydzielony teren, założyliśmy z mężem to niewidzialne ogrodzenie elektryczne i po 2 razach nauczył się gdzie może a gdzie nie może. Nie wyobrażam sobie żeby caly dzień w kojcu siedział. Quote
Mariusz355 Posted November 3, 2017 Report Posted November 3, 2017 Mi tak gęsi wynosił po nocy borsuk, znajomy myśliwy sprawe rozwiązał krótko jak zwierzak wracalł z łupem przez pola. A głowiłem się czy kuna czy lis. Na borsuki najlepsze są podobno jamniki w obejściu. A jak złapiesz w żywolapke to podobno potrafi wrócić do nory i z 50 km... Quote
rolniczka_585 Posted November 7, 2017 Report Posted November 7, 2017 kto by pomyślał że borsuk, takie ładne stworzenie i tak nieliczne teraz w Polsce. Quote
tomcio112 Posted November 7, 2017 Report Posted November 7, 2017 Mam dużą działkę, potrzebowałbym do ogrodzenia około 600 metrów przewodów żeby zmaontować niewidzialne ogrodzenie, czytałem już kiedyś o tym, dlatego koszty jak dla mnie są duże. A piesek w ciągu dnia biega ze mną kiedy na co dzień wykonują prace przydomowe. A popołudniu (wieczorami) zamykam go w kojcu. Ma posiadłośc o wymiarach 5x6 metrów, także nie jest to jakieś uwięzienie w celi, ma gdzie się ruszyć i to nie mało miejsca Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted November 8, 2017 Report Posted November 8, 2017 Można by postawić foto-pułapkę i wtedy będzie wiadomo co to za zwierzę Quote
kolejarz Posted November 12, 2017 Report Posted November 12, 2017 Chociaż stało się nie modne twierdzenie o zjawiskach nadprzyrodzonych które psociły i wyrządzały szkody, ale coś w tym jest prawdy. Widziałem jak kura unosiła się pół metra nad ziemią trzepotała skrzydłami i przesuwała się w stronę lasu. Opowiadając o tym zjawisku dowiedziałem się od ludzi, że jest coś takiego jak "Cieniści Ludzie" których trudno zauważyć a być może szkody i wypadki w ludziach powodują. Quote
rolniczka_585 Posted November 15, 2017 Report Posted November 15, 2017 Chociaż stało się nie modne twierdzenie o zjawiskach nadprzyrodzonych które psociły i wyrządzały szkody, ale coś w tym jest prawdy. Widziałem jak kura unosiła się pół metra nad ziemią trzepotała skrzydłami i przesuwała się w stronę lasu. Opowiadając o tym zjawisku dowiedziałem się od ludzi, że jest coś takiego jak "Cieniści Ludzie" których trudno zauważyć a być może szkody i wypadki w ludziach powodują.Kolejorz co Ty opowiadasz. Ja tam nie wierze w takie rzeczy. Żyjemy w realnym świecie. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Z takimi rzeczami to raczej nie to forum, akurat zjawiska paranormalne nie wynoszą kur z kurnika, u mnie jest to notorycznie kuna, a ostatnio zauważyłem też w pobliżu lisa. Polecam tutaj zdecydowanie pułapki żywołowne, dobrym strażnikiem podwórka jest także mój owczarek niemiecki, bardzo czujny Quote
kolejarz Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Widocznie znawca od kur tego nie widział? A słyszał co się w Działdowie wyprawia, ludzie uciekają bo coś ciemnego ich goni i rzuca różnymi przedmiotami i wynosi co popadnie. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Nieprawda! Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie!Kamera, nawet taka na podczerwień nie rozwiąże problemu. Przecież chodzi o to żeby nie ubywało kur a nie o to co/kto te kury wynosi. Pozdrawiam! Quote
ali Posted December 2, 2017 Report Posted December 2, 2017 Najprościej to może by było uszczelnić kurnik , zima idzie. Quote
Radogost Posted December 6, 2017 Report Posted December 6, 2017 Pies byle głośno szczekał, a nie tylko na kanapie leżał to poradzi sobie z lisem. Chociaz jak zdesperowany to i po siatce sie wepnie (na własne oczy widziałem). Poza tym to dobrze zabezpieczyć kurnik, siatkę wkopać na te 2 sztychy w ziemię Quote
DuzyGrzegorz Posted June 30, 2018 Report Posted June 30, 2018 Kury porywa także UFO. Dowodem jest to nagranie - Pozdrawiam! Robert ;-) 1 Quote
ali Posted June 30, 2018 Report Posted June 30, 2018 ech ludziskom się nie chce naprawić rowerka dzieciakom i jężdżą na zdezelowanych chamując butami , a tu kury mają takie bajery he he,. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 30, 2018 Report Posted June 30, 2018 Z całym szacunkiem ale nie zwróciłeś Kolego uwagi na najważniejsze. Otóż kurnik jest tak zbudowany że nic kur nie wyniesie. Pod względem ograniczenia dostępu drapieżników wszystko jest dopracowane. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted July 7, 2018 Report Posted July 7, 2018 Wydaję mi się że konstrukcja talerza ufo jest umieszczona na stelażu od trampoliny, czy tylko mi się zdaje? Quote
DuzyGrzegorz Posted July 7, 2018 Report Posted July 7, 2018 Na to nie zwróciłem uwagi, ale chyba tak. A nie jest to adaptowany na kurnik jakiś domek dla dzieci? Pozdrawiam! Quote
Alex83 Posted March 17, 2022 Report Posted March 17, 2022 Jak wynosi kury z kurnika, to pewnie lis lub kuna. Kuny rzeczywiście są małe słodkie a przy tym bardzo szkodliwe i niepokojące. Sąsiad miał problem z kuna na poddaszu i widzę że ma zamontowanego pastucha. Twierdzi że od tej pory ma spokój. Quote
czesiek888 Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Drapieżńik z ufo nie wyniesie, ale jak będą chodzić po wybiegu raczej nie będą tak wspaniałomyślne i szybkie żeby tam się właśnie skryć... Quote
Sołtys Michał Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Obstawiam kunę, choc lisów tez nie brak. Quote
Recommended Posts