Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja mam postawiony kojec, sąsiadujący z ogrodzeniem wybiegu dla kur :) Wcześniej próbowałem różnych sposobów, ale ten stanowczo najlepszy. Żaden lis się nie zbliży do ogrodzenia, wyczuwa obecność innego osobnika, czuje respekt a kury są chronione . NIe powiem bo pies widać ma ochotę na kurkę, ale moje zabezpieczenie nie pozwala na przedostanie się do wewnątrz ;) 

Posted

Mi tak gęsi wynosił po nocy borsuk, znajomy myśliwy sprawe rozwiązał krótko jak zwierzak wracalł z łupem przez pola. A głowiłem się czy kuna czy lis. Na borsuki najlepsze są podobno jamniki w obejściu. A jak złapiesz w żywolapke to podobno potrafi wrócić do nory i z 50 km...

Posted

Mam dużą działkę, potrzebowałbym do ogrodzenia około 600 metrów przewodów żeby zmaontować niewidzialne ogrodzenie, czytałem już kiedyś o tym, dlatego koszty jak dla mnie są duże. A piesek w ciągu dnia biega ze mną kiedy na co dzień wykonują prace przydomowe. A popołudniu  (wieczorami) zamykam go w kojcu. Ma posiadłośc o wymiarach 5x6 metrów, także nie jest to jakieś uwięzienie w celi, ma gdzie się ruszyć i to nie mało miejsca :) Pozdrawiam!

Posted

Chociaż stało się nie modne twierdzenie o zjawiskach nadprzyrodzonych które psociły i wyrządzały szkody, ale coś w tym jest prawdy. Widziałem jak kura unosiła się pół metra nad ziemią trzepotała skrzydłami i przesuwała się w stronę lasu. Opowiadając o tym  zjawisku dowiedziałem się od ludzi, że jest coś takiego jak "Cieniści Ludzie" których trudno zauważyć a być może szkody i wypadki w ludziach powodują.

Posted

Chociaż stało się nie modne twierdzenie o zjawiskach nadprzyrodzonych które psociły i wyrządzały szkody, ale coś w tym jest prawdy. Widziałem jak kura unosiła się pół metra nad ziemią trzepotała skrzydłami i przesuwała się w stronę lasu. Opowiadając o tym  zjawisku dowiedziałem się od ludzi, że jest coś takiego jak "Cieniści Ludzie" których trudno zauważyć a być może szkody i wypadki w ludziach powodują.

Kolejorz co Ty opowiadasz. Ja tam nie wierze w takie rzeczy. Żyjemy w realnym świecie. 

• 3 weeks later...
Posted

Z takimi rzeczami to raczej nie to forum, akurat zjawiska paranormalne nie wynoszą kur z kurnika, u mnie jest to notorycznie kuna, a ostatnio zauważyłem też w pobliżu lisa. Polecam tutaj zdecydowanie pułapki żywołowne, dobrym strażnikiem podwórka jest także mój owczarek niemiecki, bardzo czujny :)

Posted

Pies byle głośno szczekał, a nie tylko na kanapie leżał to poradzi sobie z lisem. Chociaz jak zdesperowany to i po siatce sie wepnie (na własne oczy widziałem). Poza tym to dobrze zabezpieczyć kurnik, siatkę wkopać na te 2 sztychy w ziemię

• 6 months later...
Posted

Z całym szacunkiem ale nie zwróciłeś Kolego uwagi na najważniejsze. Otóż kurnik jest tak zbudowany że nic kur nie wyniesie. Pod względem ograniczenia dostępu drapieżników wszystko jest dopracowane. Pozdrawiam!

• 3 years later...
Posted

Jak wynosi kury z kurnika, to pewnie lis lub kuna. Kuny rzeczywiście są małe słodkie a przy tym bardzo szkodliwe i niepokojące. Sąsiad miał problem z kuna na poddaszu i widzę że ma zamontowanego pastucha. Twierdzi że od tej pory ma spokój.