damsem Posted May 27, 2014 Report Posted May 27, 2014 Witam Was , jestem nowy na tym forum i w zasadzie dopiero wchodzę w rolnictwo więc jestem bardzo zielony. Mam do Was pytanie , otóż potrzebuje GPS do pól , lecz nie potrzebuję na razie funkcji nawożenia , pryskania równoległego itd. Interesuje mnie prosty dosyć GPS , który pokazywał by mapę działek , ponieważ posiadamy ich dużo ale są strasznie oddalone od siebie. Zwykły GPS by wystarczył pewnie , tylko nie każdy GPS ma funkcję pokazywania mapy w trybie kataster. Zwykły android dałby pewnie rade lecz niestety mój tato ma lumie ( win8 niestety ) . W skrócie , potrzebuje GPS który pokazywałby mi numery działek i ich granice , abym umiał je rozpoznać , nie potrzebuje tych zaawansowanych opcji. Z góry dziękuje za pomoc Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Większość GPS oparta jest na Androidzie,więc do tego trzeba się przyzwyczaić,z dokładnością raczej nie będzie problemu co do numerów działek. Może napisz jaki budżet posiadasz na ten cel i wtedy doradzimy odpowiedni model. Quote
damsem Posted May 28, 2014 Author Report Posted May 28, 2014 Dziękuje za zainteresowanie , w zasadzie budżet nie jest ograniczony , ale nie chce też przepłacać , ponieważ interesuje mnie w zasadzie tylko ta funkcja z numerami działek , żebym po prostu wiedział gdzie jest która działka , nie potrzebuje funkcji np równoległego siania itd. Quote
garzew Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Witam, przyłącze się do prośby; również jestem zainteresowany takim rozwiązaniem, przydałaby się taka możliwość wymierzania działek rolnych np. przy użyciu smartphone z gps. Quote
damsem Posted May 28, 2014 Author Report Posted May 28, 2014 garzew Mam rozwiązanie , udało mi się znaleść powiedz mi tylko jaki masz system operacyjny ? Android czy Win8 czy może IOS na smartphonie ? Quote
majk44 Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 Ja tez poproszę na Androida majk8@onet.eu Quote
damsem Posted May 29, 2014 Author Report Posted May 29, 2014 MapPadPro , nie testowane osobiście , ale polecają ludzie Quote
przemek2092 Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 Ciekawy temat, fajnie że poruszony i sam chyba sprawdzę Quote
Miki Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 Miałem kiedyś aplikacje na swoim telefonie (android) i były tam właśnie opcje numeracji, obliczania powierzchni, planowania zadań z alarmem dla działek. Świetna sprawa jeśli znajde to podam nazwe. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 A tak fakt,jest również taka aplikacja na system Android wiec akurat w tym przypadku nawet jeżeli nie masz sprecyzowanego budżetu,to nie widzę też sensu aby przepłacać za GPS,można nabyć interesujące Cię funkcje i opcje w niższej cenie:) Quote
garzew Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Nie wiem czy taki GPS jaki mamy dostępny w telefonach nadałby się do mierzenia działek. Większość ma dokładność do 5-10 metrów i to przy dobrym zasięgu.Przy obmierzaniu pól czy wytyczaniu działek taki błąd szacunkowy mógłby znacznie wpłynąć na wyniki. Quote
Recommended Posts