jacenty Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Cześć, Posiadam 16 hektarów i przyszła decyzja w co lepiej wchodzić, bydło opasowe czy krowy mleczne? Oborę mam uwięziową na 30 sztuk. Jak myślicie co by lepiej się opłacało trzymać na tych 16 hektarach? jak narazie mam 8 byków i 3 krowy. Quote
garzew Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Przy krowach jesteś praktycznie uwiązany od rana do wieczora, dojenie, karmienie, pielęgnacja. Ale jest to bardzie pewny i stabilny rynek, mając umowę z mleczarnią ma pewny zbyt i w miarę stałe ceny. Quote
Buyashaqa Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 A niestety przy bydle mięsnym cena chodzi "od humoru" oczywiście jak masz bydło rasy mięsnej to naturalnie dostaniesz lepsza cenę, mimo to ciężki to kawałek chleba przy 30 stanowiskach. Im więcej tym bardziej opłacalne. A na co się zdecydujesz to Twoja kwestia - pracowity czy też trochę mniej? Quote
jacenty Posted May 28, 2014 Author Report Posted May 28, 2014 Raczej robotny! Hihihi. A drugie pytanie. Chcę wydzierżawić 7 hektarów i posiadam tylko c360. Czy da ona radę obrobić całe 23 hektary? Quote
kubusjettaII Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 podejrzewam że na tych 16 ha które masz on już dostaje po tyłku, a co będzie jak mu dołożysz 7? myślę że bez drugiego "konia" się nie obejdzie... Quote
rolnik-z-widłami Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 Ja też mam blisko 17 hekatrów i posiadam tylko 60-tkę, daje radę ale nie zawsze... Quote
Buyashaqa Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 dać radę to dasz jak jesteś pracowity - ale umordujesz się jak mało kto, coś większego na pewno się przyda Quote
Wielki124 Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 ziemie to obrobisz tym 360 ale podejrzewam że ciągnik minimum co 3 rok do kapitalnego remontu a odnośnie hodowli to raczej krowy może się narobisz ale przynajmniej zarobisz a przy bykach to ciężko będzie Quote
garzew Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 Witam, myślę że w przypadku Jacentego najlepiej będzie zainwestować w krowy mleczne, jak zakontraktujesz dostawy mleka z mleczarnią to i jest pewny zbyt i stały zarobek,a hodowlę bydła traktować jako dodatkową działalność, z wycieleń własnych krów będziesz miał sporo byczków do odchowu lub ewentualnej sprzedaży Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 Masz stałe ceny podpisując umowę z mleczarnią co jest wg mnie opłacalne,więc proponowałbym skupić się właśnie na tym. Krowy mleczne to pewny przychód,chociaż pracy także jest przy nich bardzo dużo. Quote
Recommended Posts