Skocz do zawartości

Zdjęcie

prosze o rade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Młody18

Młody18

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 28 maj 2014 - 20:35

A wiec mam kilka pytan. Za 2tyg koncze szkole i ide do pracy. Co waszym zdaniem moglbym chodowac na 3ha 6klasy i 1.5 ha lak aby miec czas na to przed praca i po pracy. ? To ma byc dodatek do pracy a zarazem hobby. Moze swinie, bo Mniej roboty czy z 3byczki? Prosze o uczciwe porady.
  • 0

#2 rolnik-z-widłami

rolnik-z-widłami

rolnik1988

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 273 postów

Napisano 28 maj 2014 - 20:39

Krowy. Ze 3 sobie trzymaj

• 0

#3 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 29 maj 2014 - 09:50

myślę że przy byczkach będziesz miał mniej zabiegów niż przy krowach, odpada np. dojenie. ze świniakami też nie powinieneś mieć problemów, chyba że nastawisz na jakieś duże ilości to i więcej czasu musisz temu poświęcić.
  • 0

#4 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 29 maj 2014 - 13:42

Cześć kolego .Z tego co piszesz to ziemię masz bardzo słabą .Ja też mam część takich piachów tzw 6,7,8 tak się śmieję ,ale kiedyś na szkoleniu słyszałem o 8 klasie ,to się pytam co to jest i okazało się ,że to moje piaski .Opasy są bardzo tanie obecnie ,ale będziesz miał mało pracy przy nich ,a przy świniakach to masz więcej pracy .Co chwila trzeba paszę namieszać ,śrutować zboże ,sprzątać etc .A przy bykach zadasz sianka z tej Twojej łąki do tego kiszonki z żyta ,lub ziemniaków trochę paszy i już masz luz .Obornik też możesz usuwać raz w tygodniu i luz ..Ja na Twoim miejscu rozglądnął bym się za odpadami ,jak chcesz hodować opasy .Mam na myśli warzywa ,wywar lub młóto browarniane ,wysłodki .Bo to zawsze taniej .Ale ziemniaki jadalne zasadzisz i też masz świetną karmę i tanią,a przed ziemniakami możesz zrobić kiszonkę z żyta sianego jesienią i jeszcze możesz wpisać to żyto na program i masz parę groszy do przodu .Dobre ziemniaki sprzedasz po ludziach ,a odpady skarmisz .Wybór należy do Ciebie .Pozdrawiam :)
  • 0

#5 Młody18

Młody18

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 20:56

Czyli stawiacie na 3 byczki ;)? Jest jeden minus.. co 2 lata kasa ale w sumie mniej roboty faktycznie niz przy krowach czy swiniach.
  • 0

#6 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:14

To zrób sobie rotacje czyli co roku będziesz sprzedawać. A z krowami przy takiej liczbie Ci sie nie opłaca bo mleka wątpie, że będziesz oddawać, a wymogi są. Teraz myśle po tych żniwach ceny trzody poleca na łeb, na szyje.
  • 0

#7 macias_1@wp.pl

macias_1@wp.pl

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:26

kup cielaki male 2 tygodniowe dajesz rano i wieczorem mlekopan i tyle roboty tylko ze na jakas kase musisz czekac dwa lata albo i wiecej
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych