Buyashaqa Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Mam 24 lata i myślę nad sołtysowaniem u mnie we wsi, tylko wydaje mi się że jak to ludzi każdy stwierdzi że dzieciaka nie będą chcieli a w dodatku "stary" sołtys już jest trochę czasu, jak myślicie czy mam szanse? jak nie to co zrobić? Quote
kubusjettaII Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Lat mam trochę więcej od Ciebie, ale to o niczym nie świadczy. Też kandydowałem na sołtysa, jako kontrkandydat obecnej "pani sołtys" i nic z tego nie wyszło, tyle tylko że nie spinałem się za bardzo na to, bo na sołtysowanie trzeba być czasowym, a w moim przypadku jak jeszcze pracuję na etacie i prowadzę dodatkową działalność to nie wiele tego czasu mi zostaje. Już mam go niewiele żeby w domu z dziećmi posiedzieć a jeszcze dodatkowy obowiązek. Bo to jest może i zaszczyt, ale niestety w niewielkim stopniu, bo w większości to obowiązek, a jak mam być sołtysem tylko żeby się tym chwalić a nie mieć czasu nic dla wsi załatwiać to po co? Nie wiem jak jest u Ciebie, ale powiem Ci że ja jestem przekonany że przy następnych wyborach gdybym chciał startować i wygrać to muszę po prostu "postawić" dużo wódki. Tak zrobiła obecna sołtys i tym zyskała głosy, ale jak dla mnie nie o to chodzi, bo na co dzień Ci których przywiozła spod sklepu i tak nie wypowiadają się o niej pochlebnie... Quote
Buyashaqa Posted May 30, 2014 Author Report Posted May 30, 2014 to jest chore...dużo wódki, własnie u nas jest podobnie, niby są wybory ale i tak zawsze jeden wygrywa i jakimś dziwnym trafem już ma uszykowany "bankiecik". a czy ktoś wie jak to się przedstawia finansowo? Obowiązek obowiązkiem, zaszczyt zaszczytem ale grosz też by się przydał...warto? Quote
kubusjettaII Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 na pewno masz "gifty" z zebranego podatku, a nie wiem jak to jest z sesjami rady... Quote
Buyashaqa Posted May 30, 2014 Author Report Posted May 30, 2014 a te "gifty" ile wynoszą? to jest jakiś procent z podatku zebranego ale ile ? Quote
adam1208 Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Nie wiem dokładnie ile procent z podatku ale są to grosze..Za sesje w naszej gminie płacą 100zł dla sołtysa a dla radnego chyba 150zł. Quote
przemek2092 Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 U nas w sąsiedniej wsi chłopak miał 22 lata bodajże i bardzo dobrze sobie radził! wszyscy byli w szoku ale szacunek dla niego więc jak najbardziej masz szanse Quote
Recommended Posts