Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie :)

mam pewne zapytanie do osób zajmujących się hodowlą trzody chlewnej, czy mają problem z pasożytami zewnętrznymi tychże zwierząt? Jakieś wszy, czy też pchły?

Posted
Raz miałem problem z pchłami w chlewie a to tylko z powodu zarażonych szczeniąt które dzieci umieściły w sąsiednim pomieszczeniu. Szybko zauważyłem że coś jest nie tak bo tuczniki ciągle się drapały i ocierały, miały otarcia na skórze i były niespokojne. Ale szybko zaradziłem problemowi - silne środki dezynsekcyjne i separacja stada przez co nie rozprzestrzeniły się dalej na większą chlewnię.
Posted
Zdarzyły się wszy- stary weterynarz doradził zagotować w wiadrze wody paczkę fajeka i wywarem, za pomocą np. ławkowca posmarować zwierzaki- nikotyna pozabija gadziny- sprawdzone :)
Posted
Czasem zdarzą się wszy jak maciora przyjedzie od knura ale zawsze wtedy smaruje grzbiet porządnie olejem takim zwykłym do smażenia ze dwa razy i problem odrazu znika
Posted
Nie wiem co może dokuczac Twoim zwierzakom ale ja poszłabym do weta po ivermektynę jak umiesz to zrobisz zastrzyk jak nie to natrzesz, ważne, żeby w rekawiczkach a wytrujesz wszelkie robale ze świń :)