pakazapaka Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Witam wszystkich serdecznie mam pewne zapytanie do osób zajmujących się hodowlą trzody chlewnej, czy mają problem z pasożytami zewnętrznymi tychże zwierząt? Jakieś wszy, czy też pchły? Quote
garzew Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 Raz miałem problem z pchłami w chlewie a to tylko z powodu zarażonych szczeniąt które dzieci umieściły w sąsiednim pomieszczeniu. Szybko zauważyłem że coś jest nie tak bo tuczniki ciągle się drapały i ocierały, miały otarcia na skórze i były niespokojne. Ale szybko zaradziłem problemowi - silne środki dezynsekcyjne i separacja stada przez co nie rozprzestrzeniły się dalej na większą chlewnię. Quote
mora Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 Zdarzyły się wszy- stary weterynarz doradził zagotować w wiadrze wody paczkę fajeka i wywarem, za pomocą np. ławkowca posmarować zwierzaki- nikotyna pozabija gadziny- sprawdzone Quote
pmaszka Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Czasem zdarzą się wszy jak maciora przyjedzie od knura ale zawsze wtedy smaruje grzbiet porządnie olejem takim zwykłym do smażenia ze dwa razy i problem odrazu znika Quote
dominika1989 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Nie wiem co może dokuczac Twoim zwierzakom ale ja poszłabym do weta po ivermektynę jak umiesz to zrobisz zastrzyk jak nie to natrzesz, ważne, żeby w rekawiczkach a wytrujesz wszelkie robale ze świń Quote
Recommended Posts