Gusiek Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 Dzień dobry po raz pierwszy:) Nie znalazłam żadnego wątku powitalnego, więc od razu do rzeczy.Mam kilka ha ziemi lekko pagórzystej (Mazury), bardzo gliniastej, klasa IVa i IVb. Przez kilkanaście lat leżała odłogiem i zarastała lasem. Została przywrócona do kultury jakieś 2 lata temu i obecnie obsiana jest mieszanką koniczyny z trawą. Kosi sąsiad i zabiera dla swoich krów, mamy różne barterowe zależności, ziemia pracuje, ja mam dopłaty, jest ok. W tym roku kończymy budowę domu tamże i będę na miejscu, i tak mi się marzy, żeby ta ziemia dawała coś więcej. Mogę prosić o rady doświadczonych, co się może opłacać na takiej małej powierzchni? Może jakieś uprawy ogrodnicze? Quote
Robert ;-) Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 http://www.rolnik-forum.pl/forum-przywitaj-si%C4%99 tu jet wątek do powitań;] Quote
Gusiek Posted June 1, 2014 Author Report Posted June 1, 2014 http://www.rolnik-forum.pl/forum-przywitaj-si%C4%99 tu jet wątek do powitań;] znalazłam wczoraj' date=' dzięki zasiej pszenice trochę mało danych ja mam małą powierzchnię i raczej kokosów na tym nie będzie a tak "aby coś" to mam tę koniczynę Quote
henryk Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny,a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam Quote
Gusiek Posted June 3, 2014 Author Report Posted June 3, 2014 Dziękuję... u nas w okolicy tylko pszenica na przemian z rzepakiem, więc pewnie coś w tym jest.A z upraw ogrodniczych co się opłaca? Quote
rafaello3 Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny' date='a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam[/quote'] Kolego ,a policzyłeś koszta ,oranie ,agregatowanie ,siew ,nawozy ,opryski ,kombajnowanie ,podatek etc ??? Quote
garzew Posted June 4, 2014 Report Posted June 4, 2014 Właśnie właśnie, a czy masz sprzęt do uprawy ziemi, bo wynajmując usługi nie licz że wyjdziesz lepiej niż teraz przy dzierżawieniu.Teraz nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z uprawą i kosztów też pewnie żadnych. Quote
Gusiek Posted June 4, 2014 Author Report Posted June 4, 2014 Właśnie, właśnie Nie mam na razie żadnego sprzętu - dom, drewniana stodoła, budynek gospodarczy i ziemia Chcę zainwestować rozumnie, dlatego pytam, szukam rozwiązań. Na razie to trochę jak orka na ugorze, ale od czegoś trzeba zacząć Quote
henryk Posted June 5, 2014 Report Posted June 5, 2014 no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny' date='a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam[/quote'] Kolego ,a policzyłeś koszta ,oranie ,agregatowanie ,siew ,nawozy ,opryski ,kombajnowanie ,podatek etc ???oczywiście że policzyłem i mimo wszystko wychodzi mi lepiej z pszenicą ale przecież nie zamierzam nikomu nic narzucać na siłę,to jest tylko moja skromna opinia,zawsze ostatnie słowo należy do użytkownika,nieraz nawet teściowej udowadniam że najlepiej opłaca się uprawa budyniu ..ha..ha..-pozdrawiam Quote
Gusiek Posted June 5, 2014 Author Report Posted June 5, 2014 oczywiście że policzyłem podziel się obliczeniami Quote
rafaello3 Posted June 6, 2014 Report Posted June 6, 2014 Ja też chętnie zobaczę te obliczenia .Myślę ,że dopłat nie liczysz jako zysk ?. Quote
Recommended Posts