Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry po raz pierwszy:) Nie znalazłam żadnego wątku powitalnego, więc od razu do rzeczy.

Mam kilka ha ziemi lekko pagórzystej (Mazury), bardzo gliniastej, klasa IVa i IVb. Przez kilkanaście lat leżała odłogiem i zarastała lasem. Została przywrócona do kultury jakieś 2 lata temu i obecnie obsiana jest mieszanką koniczyny z trawą. Kosi sąsiad i zabiera dla swoich krów, mamy różne barterowe zależności, ziemia pracuje, ja mam dopłaty, jest ok. W tym roku kończymy budowę domu tamże i będę na miejscu, i tak mi się marzy, żeby ta ziemia dawała coś więcej. Mogę prosić o rady doświadczonych, co się może opłacać na takiej małej powierzchni? Może jakieś uprawy ogrodnicze?

Posted
no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny,a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam
Posted

no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny' date='a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam

[/quote']

Kolego ,a policzyłeś koszta ,oranie ,agregatowanie ,siew ,nawozy ,opryski ,kombajnowanie ,podatek etc ???

Posted

Właśnie właśnie, a czy masz sprzęt do uprawy ziemi, bo wynajmując usługi nie licz że wyjdziesz lepiej niż teraz przy dzierżawieniu.

Teraz nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z uprawą i kosztów też pewnie żadnych.

Posted

Właśnie, właśnie :) Nie mam na razie żadnego sprzętu - dom, drewniana stodoła, budynek gospodarczy i ziemia :)

Chcę zainwestować rozumnie, dlatego pytam, szukam rozwiązań. Na razie to trochę jak orka na ugorze, ale od czegoś trzeba zacząć :)

Posted

no właśnie o to chodzi że jak zasiejesz pszenicę to będzie większy zysk bo nawet po 4 tony z 1/ha po 700/t to będzie lepiej niż z koniczyny' date='a na 4 klasie przy dobrym nawożeniu będzie pszenica że hej...-pozdrawiam

[/quote']

Kolego ,a policzyłeś koszta ,oranie ,agregatowanie ,siew ,nawozy ,opryski ,kombajnowanie ,podatek etc ???

oczywiście że policzyłem i mimo wszystko wychodzi mi lepiej z pszenicą ale przecież nie zamierzam nikomu nic narzucać na siłę,to jest tylko moja skromna opinia,zawsze ostatnie słowo należy do użytkownika,nieraz nawet teściowej udowadniam że najlepiej opłaca się uprawa budyniu ..ha..ha..-pozdrawiam