Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przeprowadzam się w tym roku na wieś i chciałabym mieć kilka(naście) kurek na własne potrzeby. Jakie wymagania musi spełniać taki kurnik, z czego najlepiej go zbudować? Czy musi być dobrze ocieplony/dogrzewany zimą?

Mam dość sporą drewnianą stodołę (starą, zrewitalizowaną, przeniesioną z innego miejsca), czy np. można by wydzielić w niej pomieszczenie na kurnik z osobnym wyjściem na wybieg? Ile wybiegu powinnam zagwarantować dla małego stadka i czy zasadne jest krycie go siatką od góry? Jest sporo drapieżnych ptaków w okolicy. Czy ogrodzenie powinno mieć podmurówkę ze względu na lisy itp? Co jeszcze należy uwzględnić?

  • 2 years later...
Posted

Odświeżam pytanie, być może się komuś przyda :)

Moim zdaniem taki kurnik nie musi być jakoś specjalnie ogrzewany. Latem siedzą cały czas na dworze, zimą wiadomo najlepiej żeby miały jakiś dach nad głową. Ja mam wymurowany (w garażu) niewielki i spokojnie spełnia swoją funkcję.  W środku jedna grzęda, poidełko i karmidełko a kurek mam ok. 20. Wymiary tego kurnika to ok. 3 x 2 m. Wybieg mam średniej wielkości gdzieś 15 x 5 m, więc moim zdaniem już nawet dużawy. Nie mam pokrytego siatką od góry, ale w tym roku zamierzam to zrobić bo chcę wpuścić pisklaki, a szkoda żeby jakiś kocur, czy ptak je zmarnował. 

Podmurówki w ogrodzeniu nie mam, ale sąsiadem kur przez siatke jest pies, także od kilku lat lisa zero, nawet latem siedzą sobie w nocy na dworze :) 
Możesz im zasadzić jakiś krzaczek w narożnikach, jakieś drzewko na środku żeby podczas upału miały cień, ja mam na środku wielkiego orzecha.

Myślę że pomogłem, Pozdrawiam! 

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Moim zdaniem dla takiej przydomowej hodowli, czyli kilki / kilkunastu kurek to wystarczy jakis maly kurnik zbity z desek, z tego co pamietam od lat ludzie w ten sposób hodowali na potrzeby własne. Jedynym problemem może być zamarznieta woda zimą, ale są na to sposoby, np podgrzewacz, albo częsta kontrola

  • 5 weeks later...
Posted

Częsta kontrola wystarczy,a sam kurnik nie musi być dodatkowo ogrzewany, dobra izolacja wewnątrz i na zewnątrz spokojnie zda egzamin. Wiem bo u nas jest podobnie od lat  i nic się nie dzieje. Także polecam posadzić jakieś mniejsze drzewka na rogach aby dać trochę cienia latem i wiosną dla kurek.

  • 2 years later...
Posted

butla, u mnie poniżej 50 zł. 11 kg. 44 - 46 zł. jak z dowozem to pewnie drożej.

Jak takie drogie butle to warto samemu otworzyć punkt, wiele nie trzeba.

Myślisz że się opłaca? Nie wiem ile w tym prawdy ale mój wuja mówił że miał jakieś kilka zł coś ok. 4-5 zł. 

Posted

Zależy ile sobie pewnie doliczysz do butli, ale jak przesadzisz z ceną to nie kupią u CIebie bo u kogoś innego. Znajomi mają to nic sobie nie doliczają, mówią że wystarczy im to że mają na miejscu w razie jak im skończy się butla. 

Posted
no ale jak u mnie poniżej 50 zł a u ciebie 75 to zarób 10 zł na sztuce. U mnie mała wieś i jest taki punkt. Cała inwestycja dostawcy a oni tylko sprzedają. Ja ma 3 butle a nawet jak braknie to jest indukcja.
Posted

No nie zarabiasz ale masz pod ręką w razie braku no i w najniższej cenie ;) a wiesz kiedy zawsze brakuje? Przy gotowaniu w Wigilię lub przy robieniu niedzielnego obiadu ;) takto niestety jest... 

Ziemny to super sprawa nie tracisz miejsca na butle no i nie martwisz sie czy Ci starczy czy nie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...