Jump to content

Recommended Posts

Posted

tyle ze grudziąc ma 4x35 odkładnice??

z takim pługiem daje rade moj mf 68 km.... do tego podwójna kolczatka.

Co do bredni jeździłem kilka lat tymi cągnikami więc wiem co mówie.

Posted

Jest też i 4x40. A szczególnie klony produkowane na bazie grudziądza jak np. staltech o podobne.

Ja już sobie wyobrażam jak wygląda jazda 902 bez napędu. Kopanie, podnośnik bo nie idzie, znów kawałek i tak w kółko. Jak jest ciężko. A skoro u ciebie udzie to nie masz tak źle. W każdym razie ten ciągnik bez napędu nadaje się tylko z przyczepą w lecie po asfalcie jeździć. I to też średnio bo wolny.

Przedniego napędu nic nie zastąpi. Feler tych ciągników to że straszne muły. Z przednim napędem zachowuje się jak mucha w smole. Swojego czasy jeździłem 385, 385A i 914. Dwa pierwsze to stary klasyk. Fajnie chodziły i nawet tak nie żarły. A 914 poza tym że ładniejszy to zachowywał się jak zamulona wersja 385. Więcej palił, bardziej mulił i więcej się psuł.

Posted
Kolego Mikrus widać nie masz takiej wprawy jak ja i dlatego psioczysz na ten ciągnik .Ja nie zaprzeczam ,że jest ciężko ,ale mówię ,że bardzo ciężko jest podjechać pod te góry i większość to bardzo ciężka glina .Zawsze jesienią ciągam bronę do pługa dociążoną ,co pole wygląda ,jak zwłókowane .A bronę mam od wyorywacza buraków takiego po dziadku .A tak na marginesie dodam ,że nie kupowałem lepszego ciągnika ,bo kasa była wydana na nowy dom ,a teraz zastanawiam się nad kupnem nowej maszyny i myślę nad Case lub NH .Pozdrawiam .
Posted

Wiem ze zawsze sie rozchodzi o kase ale w cenie ursusa idzie znaleźć cos duzo lepszego.

Powiem ci lepiej Fiat 680 i pług forsza 4 skibowy rozstawiony na maksa ( bierze ponad 40 na skibe) szedł w polu jak przeciąg :D

A najlepsze jest to że silnika nie zdławisz, aż moj ojciec się ździwił jak miał od znajomego ten ciągnik.

Posted
@Mikruss zatrułeś sobie łeb jakimiś fiatami i innymi złomami i teraz próbujesz to wciskać innym na siłę. I jeszcze jedno do wszystkich piszesz, że nie mają pojęcia o czym oni piszą co chwile to słyszę na innym temacie a prawda jest taka, że ty nie wiesz co piszesz :P G***o wiesz o Ursusach i Zetorach. Pamiętam temat gdzie nawet nie wiedziałeś jakim biegiem się ora w zetorze 12145 więc stul dziób. Pozdro dla tego ziomka :)
Posted

@Mikruss zatrułeś sobie łeb jakimiś fiatami i innymi złomami i teraz próbujesz to wciskać innym na siłę. I jeszcze jedno do wszystkich piszesz' date=' że nie mają pojęcia o czym oni piszą co chwile to słyszę na innym temacie a prawda jest taka, że ty nie wiesz co piszesz :P G***o wiesz o Ursusach i Zetorach. Pamiętam temat gdzie nawet nie wiedziałeś jakim biegiem się ora w zetorze 12145 więc stul dziób. Pozdro dla tego ziomka :)

[/quote']

Kolego tak sobie czytam Twój post i wychodzi mi ,że masz zetora ?.Ja nie chcę za bardzo inwestować kasy swojej w nie potrzebny sprzęt ,bo się zapowiadają pieniążki od cioci unii :)Myślisz na te moje góry i gliny to jaki musiał by być zetor ,żeby spokojnie można było pracować ?.Pozdrawiam .

Posted
Kimek 20 lata spedzone na zetorze 7211 (w zasadzie na dwóch), do tego kilka lat na zetorze 8145, 16145, Same Laser 110, MF 3080, 3125, 3120, 675, Fiat 780 oraz wiele innych bo trochę się tego przebrało w gospodarstwie więc jakieś tam znikome pojęcie mam na temat tych ciagników i ich możliwości.
Posted

@Mikruss zatrułeś sobie łeb jakimiś fiatami i innymi złomami i teraz próbujesz to wciskać innym na siłę. I jeszcze jedno do wszystkich piszesz' date=' że nie mają pojęcia o czym oni piszą co chwile to słyszę na innym temacie a prawda jest taka, że ty nie wiesz co piszesz :P G***o wiesz o Ursusach i Zetorach. Pamiętam temat gdzie nawet nie wiedziałeś jakim biegiem się ora w zetorze 12145 więc stul dziób. Pozdro dla tego ziomka :)

[/quote']

Kolego tak sobie czytam Twój post i wychodzi mi ,że masz zetora ?.Ja nie chcę za bardzo inwestować kasy swojej w nie potrzebny sprzęt ,bo się zapowiadają pieniążki od cioci unii :)Myślisz na te moje góry i gliny to jaki musiał by być zetor ,żeby spokojnie można było pracować ?.Pozdrawiam .

głownie o czym mówisz? orka, uprawa, sianie, pryskanie lub rozsiewanie nawozu ja też mam górzyste tereny i gliny, wszędzie bryła, nie jest łatwo ale jakoś

leci :)

Mam zetora 5320 od 16 lat a zetora 12145 od 7 lat i jestem zadowolony, dobry zetor potrafi chodzić lata.

Posted
Ja potrzebuję ciągnik do pługa i agregatu uprawowo -siewnego i też może być do prasy ,bo ten mój ursus przy sipmie ma bardzo ciężko po górach ,a prasę mam skręconą na łańcuchach i coś musi to kręcić .Pozdrawiam.
Posted

[/quote']

Zgodze sie z tobą w 100% :)

A co do tematu jezeli chcesz zetora to co typu 5211-7211

Albo cos ze starszych 8045 itd

Posted

No na pewno. od samego czytania takich bzdur twoja wiarygodność spada do zera.

Pamiętaj że zetory jako tako są wszędzie. Bajki nie przejdą.

moze i nie zmieniają tak jak mówi "19chada78" ale napewno co roku kapitalny remon silnika bo jak nie ma dobrego samorwania to wszystko wysiada :D

Posted

Robiłem remonty zetorów i wiem jak wyglądają komplety już po 10-ciu tysiącach. Jeśli to był pierwszy remont to tuleje w fabryce faktycznie wyglądają nieźle. Pewnie by zrobiły. ale reszta 18 koła nie wytrzyma. A nawet jeśli to ostatnie przynajmniej 5 tysięcy jest już na resztkach pary. Tym bardziej jeśli wymiany oleju nie widzi.

Dodam że jest tez różnica w słowie "chodzą". Dla mnie silnik który "chodzi" to ten który ma jeszcze przynajmniej 90% swoich parametrów i robi wszystko do czego został stworzony, z odpowiednią wydajnością i spalaniem. Dla innych wystarczy że zapali. A to że już z robotą sobie nie radzi, pali olej i masę paliwa, przeglądu nie przeszedł pięć lat to mniej ważne.