Jump to content

Recommended Posts

Posted
zawsze ozime będzie lepsze ponieważ w większości zawsze wiosną jest sucho i rośliny mają mniej wody ,natomiast ozime są lepiej ukorzenione i lepiej znoszą suszę-chyba że zima będzie ostra jak 2 lata temu i wówczas trzeba przesiewać bo wymarzło -pozdrawiam
Posted
Ten temat też mnie interesuje .Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć ,że ozime na dobrej ziemi łącznie z rzepakiem plonuje stabilnie jak jare .Ale na słabych ziemiach i jeszcze lepiej na glebie 4 klasa ,czy 3 jare typu jęczmień sypał mi po 6 ton i więcej ,a pszenica jara blisko 6 ton ,to były najwyższe plony .Ja ogólnie jestem za jarym zbożem ,ale to w moim przypadku jest kukurydza na ziarno .Kukurydza mi świetnie plonuje i dostarcza do gleby wiele masy organicznej dzięki czemu mam zmianowość na co najmniej 3 -4 lata .Na piaskach sieję łubin niebieski i też jestem zadowolony ,bo mimo anomalii pogodowych najbardziej susza ,to plon był zawsze satysfakcjonujący do kosztów nie wspomnę już o super stanowisku po tej roślinie .?A żytko czyli ozimina na słabej glebie ,to różnie jak jest woda ,to buźka się śmieje w żniwa :)
Posted
Jare typu pszenica ,jęczmień ,pszenżyto to plonują od 3 do 6 ton .Najwięcej zależy od pogody (woda) i odmiany ,nawożenia i ochrony .Zależy na jaki polon aspirujesz tyle dajesz .A oziminy plonują od 4 ton na średniej klasie ziemi wzwyż .Tak samo jak wyżej ,tyle ile zainwestujesz o tyle wyższy uzyskasz plon .Pszenżyto ozime u mnie sypało najwięcej 8 ton to był rekord odmiana fidelio kilka lat temu .W tym roku mam pszenżyto borwo i o ile pogoda będzie oki to też szykuje się rekordowy plon :D
Posted
moim skromnym zdaniem nie mają żadnej przewagi,ja zawiozłem pszenice ozimą na młyn a teść jarą,młynarz moją kupił a teściowi powiedział żeby kurami spasł bo sobie by mąkę spaprał