Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam .

Czy ktoś słyszał o tym aby osoba bez wykształcenia rolniczego mogła być właścicielem ziemi ? ? ?

O ile pamiętam to ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego mówiła o tym że rolnik tylko może być właścicielem ziemi rolnej a tu nagle za sąsiada mam mieć rybaka z Sopotu który odziedziczy 30 hektarów :huh:

Posted

mora - może jestem staroświecki ale od zawsze wpajano mi że trzeba mieć przynajmniej technikum rolnicze żeby móc być właścicielem ziemi rolnej i ja uprawiać .

W mojej okolicy to nawet 90% kobiet ma technikum rolnicze skończone bo tak było od pokoleń ( 10% to kobiety z miasta co stare gospodarstwa zamieniły na dacze ) .

Dla mnie jest to trochę Nie Po Bożemu jakby tato powiedział :-/

Posted
Nie wiem co w tym dziwnego? Jak @mora napisała właścicielem może być każdy, a czy o uprawianiu tego będzie miał jakieś pojęcie i wiedzę to już inna bajka. Jak piszesz dostał w spadku i tyle, równie dobrze jak miałby tyle w portfelu mógłby kupić, ale jest posiadaczem 30 ha.
Posted
Niestety to prawda, gdyby tylko osoba z właściwymi kwalifikacjami mogła mieć ziemię to nie było by problemu że ziemia jest często przedmiotem inwestycji kupowanych przez bankierów, prawników i wszystkich którzy chcą zarobić na wzroście cen gruntów a nie rzeczywiście ją uprawiać
Posted

Nawet na odwrót. Kupując ziemię rolną z automatu staje się rolnikiem i przechodzi na KRUS.

Aczkolwiek... jak ja kupowałam, to otarłam się gdzieś o taki zapis, że prawo pierwokupu ma Agencja. Tylko nie pamiętam, czy w każdym przypadku, czy w przypadku nierolnika.

• 5 months later...
Posted

W każdym przypadku nawet dziedziczenia pierwokup ma agencja. Notariusz czy Sąd ma obowiązek powiadomić agencję.

Agencja decyduje o pierwokupie bo jeśli chodzi o hektar czy niewiele więcej to się nie decydują.

Natomiast nie tylko wykształcenie rolnicze upoważnia do prowadzenia gospodarstwa rolnego. Wyższe wykształcenie obojętnie jakie również jest wystarczające. Ponadto osoba np. żona jako domownik, lub dziecko pełnoletnie na krusie przez 3 lata nabywa powiedzmy tytuł do prawa samodzielnego prowadzenia czy posiadania G.R. Przepis jest po prostu martwy. Mój brat w trakcie studiów zrobił kurs pszczelarza i stał się rolnikiem, kupił parę hektarów ziemi.