Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tutaj nowy i zwracam się do was z pewnym pytaniem a miedzy innymi głownie do hodowców drobiu. Zamierzam w niedalekiej przyszłości rozpocząć hodowle kur rasy zielononóżka metodą wolnego wybiegu. A moje pytanie jest takie co jest potrzebne (jakie formalności) żeby założyć taką działalność? Jak wysoki jest podatek od takiej hodowli? Na czym polegają i przebiegają bania takich jaj kurzych zanim pójdą do sprzedaży? Gdzie szukać zbytu na jajka? Czy lepiej kupić młode pisklaki czy odchowane kury? Jaki kurniki? Z jakie konstrukcji?(drewno,murowany,płyta obornika) jaki duży wybieg?(do dyspozycji mam 4ha z możliwością powiększenia do 7ha) jaką pasze najlepiej stosować? Na początek planuje tylko 500 szt ponieważ chów tej rasy w większym stadzie jest podobno nie opłacalny. dlatego jeżeli dojdzie do powiększenia hodowli zastosuje podział stada. a może proponujecie jakieś inne rasy? Które można hodować w dużym stadzie. Jestem otwarty na różne propozycje, ale przede wszystkim proszę o bezcenne rady. Wcześnie zajmowałem się hodowlą bydła w taty gospodarstwie. Teraz odziedziczyłem kawałek ziemi i chciałbym spróbować czegoś nowego i mieć coś swojego z czego będę miał satysfakcje.
Posted
Co się tyczy względów prawnych takiego przedsięwzięcia, nie pomogę. Proponuję przeszukać wcześniejsze zakładki forum, choćby z działu "Produkcja zwierzęca" i skupić się na wypowiedziach użytkownika Duży Grzegorz. Jeśli masz odpowiednio dużo czasu, część informacji o które pytasz znalazła odzwierciedlenie we wcześniejszych wypowiedziach użytkowników - wystarczy poszukać. :) Pozdrawiam. Najlepiej było by zacząć hodowlę od osobników tuż przed pierwszym cyklem nieśności, ale nie sądzę żeby udało Ci się nabyć takie osobniki. Zostaje więc zakup piskląt, ewentualnie osobników podrośniętych i wówczas pierwszy cykl nieśny również przypadnie w Twojej zagrodzie. O ile mi wiadomo Zielononóżka Kuropatwiana nie należy do najlepszych ras nieśnych. Znaczenie w przypadku tej rasy ma raczej przekonanie o właściwościach zdrowotnych jaj pochodzących od tej konkretnej rasy. Nie wiem jaką cenę byłbyś w stanie uzyskać za takie jajko, ale przy nieśności na poziomie 180 jaj przy "dobrych wiatrach" myślę że lepiej było by zająć się rasą która zniesie ich w roku znacznie więcej. Najlepiej jakieś mieszańce z Leghornami lub zwykłe Rossy, Isa Brown, Messy (musisz poczytać i wybrać najodpowiedniejszą). Nieśność jest chyba na poziomie ponad 230 jaj lub więcej (nie podaję w jakim okresie jest ta nieśność liczona, bo nie chcę wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że w okresie od rozpoczęcia nieśności do upływu okrągłego roku licząc od tego momentu).