Młody18 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Czy waszym zdaniem wyjde na plus jesli zasialbym zyto na 6klasie na 4ha i sprzedal po zniwach? Quote
garzew Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Moim zdaniem szkoda by było zostawiać ugór, wiadomo na 6 klasie szału nie będzie ale to zawsze jakiś plon, czy wyjdziesz na plus ciężko powiedzieć bo to zależy od kilku czynników: przede wszystkim pogody, wysokości plonu i ceny żyta jaka będzie po żniwach.Ale poza tym obsiewając pole żytem zawsze możesz liczyć na dopłaty bezpośrednie i zawsze parę groszy wpadnie Quote
roms2 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Czy można nie wyjść na plus (nie licząc klęsk żywiołowych i plag egipskich )? Quote
rafaello3 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Tak zarobisz o ile zasiejesz żyto z własnego siewu lub podobne bez nawozu i możesz je odstąpić komuś na wiosnę na paszę dla krów lub opasów niech sobie posieje saletrą i zbiera .Tym sposobem nie narobisz się ,a dopłaty zgarniesz dla siebie .Żyto raczej będzie tanie ,a na takiej ziemi plon będzie marny może ze 3 tony z ha .Sam w sobie pomysł jest dobrym o tyle ,że pole będzie obsiane i chwasty nie będą rosły ,ale na zysk bym nie liczył za bardzo.Pozdrawiam. Quote
Młody18 Posted June 2, 2014 Author Report Posted June 2, 2014 A jak bym chcial chodowac 3 byki bo mam jeszcze 1.5ha lak to po tych dwoch latach wezme troche kasy? Quote
garzew Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Można również pomyśleć o uprawie roślin strączkowych na takich glebach jak łubin zółty lub seradela. To jest zawsze źródło cennego białka dla zwierząt, a jeżeli chcesz trzymać byki to żyto zamiast trzymać na ziarno to raczej skosiłbym i przerobił do produkcji sianokiszonki Quote
rafaello3 Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Zenek ,,to wiesz co chcesz zrobić z tą ziemią ?.Rozumiem ,że już nie chcesz uprawiać żyta na ziarno ,czy teraz chcesz żyto siać na kiszonkę dla opasów ? Quote
Młody18 Posted June 4, 2014 Author Report Posted June 4, 2014 Sam nie wiem doradzcie mi powiedzcie czy jesli te 3 byki sprzedam po 2 latach to wyjde na tym dobrze? Ile musze miec ornych aby te 3 byki utrzymac? Quote
rafaello3 Posted June 4, 2014 Report Posted June 4, 2014 Na moje to wystarczy co masz na 3 sztuki opasów .Łąkę masz ,to i sianko możesz zrobić ,lub siano kiszonkę a z pola obsiejesz żytem np 1,5 ha i zrobisz kiszonkę z żyta ,ze 40 arów zasadzisz ziemniaków i resztę możesz obsiać mieszanką owies ,łubin,pszenżyto jare i będziesz miał dobrą paszę dla zwierzaków jedynie wystarczy dodać trochę witamin ,kredy i soli i bawisz się w hodowlę Pozdrawiam Quote
Recommended Posts