Jump to content

Recommended Posts

Posted

massey seria 61xx czyl ja bym celował w 6170 - 6180

ew jak coś z początku lat 90 tych to fendt 312

Valtra 6350 6550 tez spokojnie kupic tak 97-98 rok.

Kwestia co potrzebujesz i co bedzie wygodniejsze - zwrotna i mocna czworka czy cięzka 6tka.

Posted

ciagnikiem bede oral, sial, agregowal, gruberowal cial trawe, w przyszlosci prasowal...

chodzi mi o ciagnik bezawaryjny, bez elektryki zebym sam mogl naprawic w razie czego no i musi byc oszczedny..

a zeby jakis komfort tez w nim byl nie tak jak w ursusie, ze po dniu pracy slychac tylko glos silnika w glowie ... :P...

szczerze to nie wiem czy lepiej 4 czy 6 cylindrow..

nie chce zeby palil jak smok i jak potrzeba zebym mogl go przypiac do czegos lzejszego i nie martwil sie ze wypije swoja norme...;)

Posted

rolnik wciskasz kazdemu na sile ursusa mimo ze ktos ci pisze ze go nie chce.

Bez elektroniki to w zasadzie nie ma ;)

ale te ciągniki co wymienilem są prosta i nie psującą konstrukcją, masz jedynie ehr a to sie nie psuje i kilka zaworów elektro-hydraulicznych. Nie masz żadnego komp. silnika i innych niepotrzebnych pierdół, silnik w pełni mechaniczny itp.

Co do renówki brałbym pod uwagę te z silnikiem MWM (szły chyba do 97 rok), aresa z silnikiem JD bym omijał jak ciągnik ma byc uniwersalny (chodzi mi o spalanie, o ile w ciężkiej robocie wychodzi ono jak w innych ciągnikach, o tyle przy lekkichh pracach, gdzie ciągnik idzie bez obciążenia łyka sobie więcej jak konkurencja).

Posted

seria .54 szła do 99r. ceres na MWM do 95.

silniki bardzo oszczędne (spalanie wyjdzie Ci od ok. 7 do 13l/h) i mało awaryjne, od tego średnio kręcą 20tys. godzin, słyszałem nawet o 27tys.

z tego co widze po ogloszeniach cieężko znaleść coś sensownego, chyba najlepsze co miał francóz skonczyło przyjeżdzać do nas ok.3 lat temu

do takich prac wybrałbym 6cyl. szczególnie o w tym przedziale mocy, 4 bedzie bardzo wyżyłowana i w ciezkich warunkach wciągnie wiecej a efekt pracy bedzie gorszy

Posted
no i o to chodzi ;)chce miec jak najwiecej proponowan zeby miec jakies porownanie i chyba postawie na renowke, zobaczymy ;D ;) poczekam jeszcze na inne wasze propozycje ;P mysle ze te starsze ciagniczki lepsze od tych nowszych;)
  • 2 weeks later...
Posted

Jeżeli szukasz tańszej alternatywy to polecam ci ciężką serię Ursusa, zetora natomiast jeżeli ciągnie cię do zagranicznych marek to polecam ci:

-fendta 310/12 lsa

-renault 133.54 , 110.54

-case maxxum 51xx

-case 1056, 956 etc.

-mtz 1221

-mf 30xx, 36xx, 61xx, 31xx

-pronar 1221a, 1025a

-fortschritt zt323a

-john deere'y z początku lat 90.

-valmet 6800

-steyer z lat 90.

I to tyle z mojej strony:-)

Posted

Wszystko wszystkim ale forszaja za 60-tyś to chyba lekka przesada. On technologicznie i logicznie nie jest wart 1/4 tej ceny.

Wiem' date=' że za forszaja 60tysięcy to przesada lecz ma to być ciągnik do 60 tys więc forsz spełnia kryteria tematu. Zawsze za różnice kasy można dokupić maszyny.Pozdro;-)

[hr']

ciagnikiem bede oral' date=' sial, agregowal, gruberowal cial trawe, w przyszlosci prasowal...

chodzi mi o ciagnik bezawaryjny, bez elektryki zebym sam mogl naprawic w razie czego no i musi byc oszczedny..

a zeby jakis komfort tez w nim byl nie tak jak w ursusie, ze po dniu pracy slychac tylko glos silnika w glowie ... :P...

szczerze to nie wiem czy lepiej 4 czy 6 cylindrow..

nie chce zeby palil jak smok i jak potrzeba zebym mogl go przypiac do czegos lzejszego i nie martwil sie ze wypije swoja norme...;)

[/quote']

Jeżeli zależy ci na spalaniu bierz ciągnik w 4 cyl. Nie myślałeś nowym ciągnikiem jakieś tańszej marki?