Grzegorz8 Posted May 25, 2011 Report Posted May 25, 2011 Jaka pompa jest najoszczędniejsza chodzi mi o rodzaj a nie o konkretne przykłady jeśli chcemy przykładowo uzyskać 20m sześciennych na godzinę przy ciśnieniu 5 barów Quote
Kowalik Posted May 27, 2011 Report Posted May 27, 2011 Taką wydajność osiąga chyba większość pomp. Ja mam starego typu pompe odśrodkową wydajność znamionowa około 2m3 na minutę. Ale myślę że osiąga maks połowe tej wartości. Cieśnienia nie sprawdzałem. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 2, 2013 Report Posted January 2, 2013 Najoszczędniejsza, czyli zużywająca najmniej energii będzie niewątpliwie pompa wyporowa.Pompy wyporowe to: pompy tłokowe, membranowe, zębate, łopatkowe, śrubowe, krzywkowe, skrzydełkowe i kilka innych rzadziej spotykanych rodzajów.Jednak ponad 95% to pompy wirowe odznaczające się mniejszą sprawnością (małe 65%, wielkie nawet do 90%) chociaż tylko dobór odpowiedniej pompy pozwala na pracę w założonej sprawności. Podstawowe zasady doboru pomp to:Najbardziej ogólne zasady poprawnego doboru pomp są następujące:- pompa musi być odpowiednio dobrana do rodzaju cieczy i jej temperatury,- parametry pracy powinny być odpowiednie do wymagań instalacji,- wydajność znamionowa pompy powinna być zbliżona do zapotrzebowania,- pompa nie powinna mieć znacznie większej wysokości podnoszenia niż jest to konieczne bo może to spowodować tzw. pracę w kawitacji i bardzo szybkie uszkodzenie lub zniszczenie pompy,- instalacja pompy musi być wykonana wg zaleceń (średnica rur, konfiguracja króćców, łuki itp. Quote
garzew Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Ja mam pompę wirową - samozasysającą typu S. Jest już dosyć stara bo ma prawie 20 lat ale daje radę i jest bardzo wydajna. Ma zasilanie trójfazowe i wydajność ok 30m3 na godzinę.Oczywiście te wyporowe tak jak pisał DuzyGrzegorz są znacznie wydajniejsze ale są również trochę droższe więc musisz sam zdecydować co ci się bardziej opłaca. Quote
Recommended Posts