Jump to content

Recommended Posts

Posted
Siemka kupiłem już dawno pług grudziąc 4 skiby 4x 40 do swojego zetora 5320 nie miałem okazji pługu jeszcze przetestować i tak sobie myślę co myślicie o tym. Czy dał by on radę to pociągnąć ? Znam ludzi co ciągają takie pługi zetorem 7211 dwójeczką na wolnych obrotach ale to 7211 gdzie ma troszeczkę większe przełożenie na moc a 5320 na prędkość :)
Posted
Ja ogólnie mam jeszcze phx 5 skib i atlas 4 skib do zetora 12145 więc mi to tam wiesz tak się pytam bo ten rok mógł bym zetorem orać a potem w sierpien robie zakup 7341 wiec on bedzie targał tego grudziąca
Posted

to jak masz duży ciągnik do orki to uj taka popierdołą się męczyć??

Drugie Zetor sie skicha za przeproszeniem przy tym plugu....

kilkanaście lat orałem 7211 z forszem skiby i to było na styk, na oborniku i ciężkiej ziemi to miał co robić.

Posted

Do czterech skib najmniej 80 koni. Pojedziesz ale na jakim biegu nie mówiąc dużym poślizgu kół lekkiego zetora bez napędu.

Na moje oko to szkoda ciągnika, czasu i paliwa. Tym bardziej jeśli ziemia ciążka a pług to stara UG. Lekko się go nie ciągnie.

Posted
Bo orałem w tamtym roku 3 skiby 4x40 przeróbka to tym zetorkiem biegiem czwóreczką go mogłem ciągnać i to głęboko i na trudnych ziemiach to myśle że z 4 skiby da sobie radę na dwójeczce. Ja sam nie oram tylko z moim tatą więc zawsze na 2 lecimy i szybko leci
Posted

Czwórką? Terenową chyba. Bo juz trójka za słaba a nawet jak idzie to jest to za szybki bieg do orania na dużych obrotach silnika.

Jeżeli ten zetor dał rady 4x40 to nie masz zwięzłych ziemi.

Posted

zetor ma 62 o ile nie ucieklo kilka po latach

to nie wiem co ty masz za ziemie

u mnie są od 3 do 6 klasy.

Znajomy w tym samym czasie do idento zetora mial polski 4x35 i jak popadało albo bardziej zwięzła ziemia to nie dawał rady i ciągnał go c330, wiec kitu tu nie pociskaj.

Do tego z porządnym 3x40 zetor idzie na styk na 2gim biegun na 4ce to pusto polu można co najwyżej lecieć.

Ja bez napędu MF 70 km miałem co robić z 4x35 jak popadało ale szedł jakoś, tak samo na oborniku.

Posted
No widzisz ja ciągnę 4x35 staltecha mtz-tem i orka na 30 centli pod górkę idzie ciężko jak diabli. Zetor 5340 pod ta samą górkę na oponach tył R28 nie dał rady. Musiał ratować się podnośnikiem a to zmniejszanie głębokości. Gnoju nie zaorał by wcale. Może jeszcze zachodni lekki pług by jakoś dał rady ale starą unię przepychacza .... w życiu.
Posted
Massey jakim zetorem? Trzeba było zapiać 7745 Turbo 85km to byś zobaczył prawdziwa moc te zetory pług 5 ciężki ciągnął ja mam ziemie klasy 3-6 podobnie jak ty bryła porządna jest ale ok 5 ton sypie zawsze.
Posted
Zetor 5340. No właśnie i temu uważam że do czwórki by zawsze szlo oranie jak należy bez względów na warunki trzeba najmniej 80 koni. Piątka na naszych ziemiach dla zetora 85 koni jest już za duża. Do piątki trzeba ciągnik co 5 ton waży i ma trochę więcej od tego zetora pod maską.
Posted
oj zetor 7745 turbo on ma parę i to potężną kto nim w polu nie robił to niech nie gada on agregat 3,6m ciągnie dwójką gdzie ursus 914 3,6m nie może pociągnąć a ma trochę więcej koni. Zetorem 5320 chyba tylko poprzeczniaki będę robił ;)
Posted

człowieku agragat to nie pług, ja przez kilka lat agregat 3.3 ciągałem zetorem 7211.

Druga sprawa zetor 7745 turbo nie ma nawet 80 km tylko 78 albo 79 nie pamietam dokladnie, bym musiał do katalogu zobaczyc z tamtych lat.

po drugie o jakim ty 5 skibowym pługu mówisz - chyba 5x35 to tyle pociągnie, bo phx czy forsza ciągniętego 5 skib to potrzeba 120 km , no jak lżejsza ziemia to 100-110 ale w cięzkim ciągniku.

Posted

Turbo ma zdaje się 81 koni. Możliwe że są różnice w zależności od rocznika. W każdym razie konie to konie i tu nic nie zmieni czy to zetor czy ursus. Do tego zetor blado wypada z momentem obrotowym. Prawie 100 Nm mniej w porównaniu z innymi markami. Do tego dołożysz jeden bieg do orki i po zawodach.