Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! Rok temu podczas żniw silnik "kichnął" olejem na wale od strony chłodnicy i na tym małym "grzybku" od strony rozrusznika. Ciśnienie momentalnie spadło prawie do 0. Zjechaliśmy do domu i silnik stal. Tyg. temu wyciągnęliśmy silnik odkręciliśmy miskę olejowa i okazało się ze jest pęknięta rurka łącząca smok i pompę olejowa. Wymieniliśmy ją na nowa i teraz ciśnienie na średnich obrotach ok. 4 at , a przy większych obrotach spada do 3 at. Wyczytałem na forum ze trzeba podłożyć podkładkę pod sprężynę zaworu redukcyjnego. Tak tez zrobiłem. Wtedy ciśnienie spadało do ok. 3,5 at. Postanowiłem podłożyć jeszcze jedna podkładkę i teraz ciśnienie prawie w ogóle nie spada, utrzymuje się na poziomie 4 at. Silnik odpalaliśmy w garażu, z chłodnica wodna i olejowa. Pytanie czy można tak kosić? Jeżeli ciśnienie będzie otrzymywać się ciągle na stałym poziomie? I czy ciśnienie spadnie jeżeli silnik będzie naprawdę zagrzany w granicach 90 st.? Rok temu podczas koszenie ciśnienie utrzymywało się w granicach 4,5 at o ile dobrze pamiętam, tyle ze odczyt ten byl z zegara elektrycznego, a teraz sprawdzaliśmy na takim zegarze: http://agromasklep.pl/sklep/product.php?id_product=1361. Wydaje mi się ze pomiar tym drugim jest dokładniejszy.