toshiba1234 Posted June 5, 2014 Posted June 5, 2014 Witam.sieje kukurydze w monokulturze od 15 lat, ziemie mam 4a,4b, 5 i trosze 3 jaki poplon mi polecicie? chodzi głównie o to żeby wytępić choroby (drutowiec)chwasty (bylica) z góry dziękuje Quote
garzew Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Jak po kukurydzy zawsze sieje buraki cukrowe. Ale swoją drogą czy przez te 15 lat nie miałeś problemów z wydajnością kukurydzy, tak rok w rok ci się udawała? Quote
rafaello3 Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Na moje kolego najlepiej to pole po zbiorze kuku poczęstuj EM farmą plus .Masz tu adres do specjalistów oni wszystko Tobie powiedzą ,co masz robić .Ja w tym roku po zbiorach też pojadę z famą plus na mulcz z kuku To jest adres do tych ludzi co sprzedają pożyteczne organizmy i śmiało możesz poradzić się P Marka właściciela ,to powie co możesz zrobić 604-248-518///523974662 http://www.bioemy.pl/.Warto zadzwonić. Quote
garzew Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Ale probiotyki nie wyeliminują szkodników ani uporczywych chwastów szczególnie w tak intensywnie prowadzonej monokulturze. Ja od zawsze byłem uczony że podstawą w uprawie roślinnej to prowadzenie dobrze ułożonego zmianowania, i wtedy nie prowadzi się do ubożenia ziemi Quote
rafaello3 Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Chwastów nie ,ale całą resztę zakasują emy .Zadzwoń na wyżej podany adres to się dowiesz . Quote
toshiba1234 Posted June 12, 2014 Author Posted June 12, 2014 Jak po kukurydzy zawsze sieje buraki cukrowe. Ale swoją drogą czy przez te 15 lat nie miałeś problemów z wydajnością kukurydzy' date=' tak rok w rok ci się udawała?[/quote'] w pierwszym roku wysoka 3m może nawet i więcej ale plon ten sam wydajność plonu zmieniała się tylko przez deszcz susze grad itp (od 7ton do 20 z ha)Ale probiotyki nie wyeliminują szkodników ani uporczywych chwastów szczególnie w tak intensywnie prowadzonej monokulturze. Ja od zawsze byłem uczony że podstawą w uprawie roślinnej to prowadzenie dobrze ułożonego zmianowania' date=' i wtedy nie prowadzi się do ubożenia ziemi[/quote'] W Ameryce sieją kukurydze 50 lat na tym samym miejscu i co chwile mają rekordy w plonach.. z roku na rok podgryzanie korzeni przez drutowce i ten sam chwast oset i bylica Quote
Recommended Posts