Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Chciałbym już niedługo zacząć działalność gospodarczą a dokładnie chciałbym zająć się hodowlą opasów. Wszystko bym zaczynał od zera a więc moje pytanie brzmi, jak zacząć taką działalność? Wiem, że ciężko będzie ale może się uda. Oczywiście na początku by się przydało wybudować obore (chciałbym taką w której zmieściło by się conajmniej 40 byków, na początku bym zaczął od mniejszej ilości ale z roku na rok bym chciał mieć coraz więcej), kupić ciągnik i może kombajn bo resztę maszyn już mam albo bym kupił z biegiem czasu. Pola trochę bym miał i trochę bym wydzierżawił. Tylko skąd wziąć na to wszystko pieniądze? Na początek bym się starał o dofinansowanie dla młodego rolnika. Ale co później? Jak mogę zdobyć więcej pieniędzy? Czy jest coś jeszcze po za kredytami? A czy jak juz bym wziął trochę kredytu to czy później jest to bardzo ciężko spłacić? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Posted
nie mozesz sie porywac z motyka na slonce zeby Cie nie zlicytowali... jest jeszcze cos takiego jak PROW ;) a kredyt jak na dobrych warunkach no to mozna wziac tylko nie za duzy zebys mial za co go splacac bo to nie sa tylko kapital ale tez odsetki...
Posted

Z młodego rolnika te 100tys na dzisiejsze realia to już nie jest tak dużo szczególnie jak się myśli o kupnie ciągnika czy budowie obiektu, ale to zawsze dobry impuls na rozkręcenie działalności, są jeszcze inne programy szczególnie modernizacja gospodarstw, ale tutaj jeżeli nie masz własnego wkładu albo to daleko nie ujdziesz.

Posted
Najlepiej właśnie to zgrać ze sobą oba programy, wystartować w młodym rolniku, i zaraz składać wniosek na modernizację, wtedy jako młody rolnik możesz nawet liczyć na 60% zwrotu inwestycji
  • 5 weeks later...
Posted

Warto też zainwestować w dobrą stronkę internetową i kampanie SEO, dzięki której wasza stronka znajdzie się na pierwszej pozycji w google- a co za tym idzie- większa sprzedaż i reklama biznesu.

• 4 months later...
Posted
Możesz wynajmować na przykład sale weselne. Co prawda najpierw trzeba w to sporo zainwestować, ale myślę, że możesz też dostać dofinansowanie z unii na założenie własnej firmy. Na sale weselne zawsze jest popyt i żeby zarezerwować termin trzeba czekać nawet kilka lat.