krys Posted June 6, 2014 Report Posted June 6, 2014 Czy waszym zdaniem warto sprzedawać słome za marne grosze (ok 10zł/balot) czy lepij zostawić jako nawóz ? Quote
macias_1@wp.pl Posted June 6, 2014 Report Posted June 6, 2014 u nas daja 40 zl za balot slomy...oczywiscie jak sam ja sprasujesz Quote
Robert ;-) Posted June 6, 2014 Report Posted June 6, 2014 U mnie jeden we wsi sprzedaje po 10zł balot, kupujący prasuje,za takie pieniądze to wolał bym ściąć i jako nawóz zostawić, sam tak robiłem kilka lat jak hodowli nie miałem,a teraz słomę sprzedaję po 30zł 120na120 i to tylko znajomemu, reszta zostanie na drugi rok, a słomę w tym pewnie zetnę. Quote
rafaello3 Posted June 6, 2014 Report Posted June 6, 2014 Co do sprzedaży słomy to jestem przeciwny .W słomie jest sporo składników pokarmowych ważnych dla kolejnych upraw .A jeżeli ją sprzedacie za marne grosze ,to sami sobie robicie krzywdę .Glebę ograbiacie ze wszystkiego łącznie z próchnicą .Oczywiście warto tą słomę czymś opryskać przed zaoraniem ,może to być użyźniacz glebowy ,mocznik ,ale ja stawiam na pożyteczne organizmy (EM Farma plus).W tym roku na wiosnę trochę popryskałem pola i widać jest już efekt .Mój kuzyn stosuje to cudo 5 lat łącznie ,a hodowli świniek 3 lata i jest bardzo zadowolony . Quote
krys Posted June 7, 2014 Author Report Posted June 7, 2014 Ja też ostatni raz sprzedałem, w tym roku zamierzam opryskać UG-MAXem albo ROZAHUMUSEM i zaorać pod siew Quote
henryk Posted June 7, 2014 Report Posted June 7, 2014 ja w przeszłości ciąłem i zaorywałem ale gdy były suche lata to było nie ciekawie odwrotny efekt,teraz mam fajnego sąsiada który prasuje moją słomę z 2,2 ha zabiera ją ,ja dopłacam mu 400zł a on nawozi mi konkretnie obornikiem bydlęcym 1,1 ha i na tym sieję żyto bez grama nawozu efekt murowany i tak jeśli mam 2,2 ha to co drugi rok mam nagnojone Quote
adam1208 Posted June 7, 2014 Report Posted June 7, 2014 U mnie w zeszłym roku płacili 10zł/balot - sami prasowali.. W tym roku ścinam.. Quote
rafaello3 Posted June 7, 2014 Report Posted June 7, 2014 Ja też ostatni raz sprzedałem' date=' w tym roku zamierzam opryskać UG-MAXem albo ROZAHUMUSEM i zaorać pod siew[/quote'] Kolego ten UG MAX spokojnie możesz lać na słomę po żniwach .Mój kolega też to stosuje i powiem tobie po 5 latach efekt jest bardzo dobry .Nawet na piachu sieje rzepak i pszenicę po nim .Gleba 5 klasa i miejscami 6 .Tak więc coś jest w tym .A cięcie samej słomy latami może zaszkodzić ,bo sama z siebie się nie rozłoży bez dodatków Quote
ali Posted June 19, 2014 Report Posted June 19, 2014 w przyoranej słomie pozostaje 7kg N ,2,5kg P. 14kg K z tony zebranego zboża, Quote
rafaello3 Posted June 19, 2014 Report Posted June 19, 2014 Co do składników jakie zostawia dana roślina po sobie to temat jest otwarty i są różnice ,ale zawsze w przypadku roślin zbożowych uczono mnie ,że przeliczane składniki są w tonie słomy jaka zostaje ,a nie liczone od tony zboża ?.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts