Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja daję mocznik w dawce 100 kg na ha,pole pod owies nawożę jesienią obornikiem[nie sadze ziemniaków wiec tak robię]i wystarcza,

jest już kilka tematów o uprawie owsa,wejdź w dział produkcja roślinna i użyj wyszukiwarki;] pozdrawiam;]

Posted

ja daję obornik pod żyto,następnie po życie sieję owies i pod korzeń sypię 300kg/ha lubofos i tyle samo saletrzak,to wszystko mieszam agregatem i po ok.1-2 tyg. sieję owies,wcześniej po życie robię wapnowanie na ściernisko-pozdrawiam

później ewentualnie razem z opryskiem na chwasty 20kg rozpuszczonego mocznika i 2litry ekolist /ha.,do tego słyszałem że można jeszcze dodać siarczan magnezu ale jeszcze nie próbowałem,może w przyszłym roku.

Posted
ja pod korzeń daje polifoske 8 kolega Henryk ma racje bo jeśli nie dasz nawozu i oprysków na zboża to nie bd żadnego efektu i plon bd kiepskiej jakości będą rosły chwasty. Pozdrawiam ;)
Posted
Co do nawozów to już wiele opcji przetestowałem i wiem jedno umiar może zdziałać więcej dobrego ,jak za wiele na takiej słabej ziemi .Powtarzam kolejny raz pogoda w tym miejscu najwięcej decyduje . .Ps ja na piaskach stosuję lubofoskę 200-250 kg i saletrę 150-180 kg pod jare przedsiewnie ,a jeżeli pogoda sprzyja to rozsiewam jeszcze ok 70kg saletry pogłównie .Lubofos stosowałem kilka razy ,ale dla mnie za bardzo się kurzy ,a wam ?.Oczywiście odżywki też stosuję ,siarczan ,ekolist ,insol i inne co potrzeba ja nigdy nie oszczędzam na nawożeniu ,ale czasami na takiej słabej ziemi przesadziłem i żyto oraz owies mi spaliła susza .Pozdrawiam.