Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

ostatnio zaczęły rabować mi na polu dziki. Szkody na szczęście nie są zbyt duże ale postanowiłem na przyszłość jakoś się zabezpieczyć. Postanowiłem zakupić pastucha. Mam problem w wyborze bo niestety nie wiem jaki kupić.

Wielkość pola to 100 metrów na 20 metrów oczywiście w przybliżeniu. Są tu może znawcy i doradzą jaki sprzęt zakupić?

Posted

Najważniejszy parametr to siła impulsu wyrażana w Dżulach (J) im większa energia impulsu wytwarzana przez elektryzator to bardziej bolesne będzie zetknięcie z linką w ogrodzeniu

Poza tym ważne jest wytwarzane napięcie, które sprawia że impuls ma "zdolność przebicia" i odczuje go każde zwierzę o bardzo grubiej i gęstej sierści

Ogólnie nie zalecam oszczędzać na pastuchu lepiej kupić raz ale markowy i porządny sprzęt i będzie ci służyć na lata dając gwarancję bezpiecznych upraw, przy dzikach szukaj elektryzatorów min. 5J i co najmniej 10.000V

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted
Troszkę już dawno nie pisałem bo nawet zapomniałem o tym temacie. Zakupiłem dobry elektryzator. Moim zdaniem na tradycyjne metody nie ma czasu. Co do koła łowieckiego - odpowiedzieli, że teren jest za blisko domów mieszkalnych i nic z tym zrobić nie mogą. Co do strat, które poniosłem - odszkodowania nie dostałem. Powód jest taki, że za małe szkody. Tylko gdyby im to się stało to by za jednego krzaka dostali odszkodowanie bo mają wtyki.
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Posted

Najważniejszy parametr to siła impulsu wyrażana w Dżulach (J) im większa energia impulsu wytwarzana przez elektryzator to bardziej bolesne będzie zetknięcie z linką w ogrodzeniu

Poza tym ważne jest wytwarzane napięcie, które sprawia że impuls ma "zdolność przebicia" i odczuje go każde zwierzę o bardzo grubiej i gęstej sierści

Ogólnie nie zalecam oszczędzać na pastuchu lepiej kupić raz ale markowy i porządny sprzęt i będzie ci służyć na lata dając gwarancję bezpiecznych upraw, przy dzikach szukaj elektryzatorów min. 5J i co najmniej 10.000V

W sklepie nie kupisz impulsatora o skutecznej energii rozładowania powyżej 5 J. Te które mają w reklamach więcej niż 5 J i tak mają skuteczną energię rozładowania co najwyżej 5 J. Podają energię wejściową. W tańszych urządzeniach do 5 J energia wejściowa jest zazwyczaj prawie równa tej skutecznej rozładowania. W droższych elektryzatorach tych reklamowanych jako powyżej 5 J jest układ elektroniczny który ogranicza do 5 j, a po wykryciu np. zwarcia przez trawę do ziemi odpowiednio zwiększa energię impulsu tak aby skuteczna energia nie była większa niż 5 J. Co do napięcia to proponuję tak do 8 tys. V. Wyższe napięcia trudno dobrze odizolować, a ponadto impuls jest bardzo krótki.

I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Ogrodzenia zasilane z dwu różnych elektryzatorów nie mogą być bliżej niż 2 m!

Pozdrawiam Forumowiczów!