lazu Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 Witam, Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między kurą,kogutem, a kurczakiem. Czy kurczak ma płeć? Próbowałem znaleźć odpowiedź w google, ale odpowiedzi z portalu kafeteria.pl czy onet.pl itd. nie są dla mnie portalami przekonywującymi. Uznałem, że zadam pytanie na jednym z forów rolniczych bo tu znajdują się osoby, które będą mi w stanie udzielić odpowiedzi. Pytanie zrodziło się podczas dyskusji jednak nikt w żaden sposób nie jest w stanie mnie przekonać do swojej racji (nikt z nas nie ma nic wspólnego z gospodarstwem rolnym). Niestety brak w internecie definicji kurczaka. Proszę o odpowiedź większe grono forumowiczów, aby wyeliminować kolejne roszczenia, że jedna odpowiedź to za mało i dalej nie przekonuje =).Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Quote
ania1983 Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 witam no więc od początku kurczak, to młody kogut lub kurka, takie dziecko płeć ma jak najbardziej kura [samica] znosi jaja, wysiaduje młode, opiekuje się nimi. kura która siedzi na jajkach i wysiaduje młode, a potem je wodzi [prowadzi] to kwoka, nie każda kura jest kwoką, ale każda kwoka jest kurą kogut [samiec] zapładnia jaja, jak dobry to pilnuje swoich kurek, jest ozdobą podwórka w sumie to innego zastosowania nie ma, dlatego zazwyczaj kogutki jako pierwsze trafiają na rosołek, bo jak jest ich za dużo, to po pierwsze się biją, a po drugie męczą za bardzo kurki. mam nadzieję, ze zrozumiałeś Quote
lazu Posted June 8, 2014 Author Report Posted June 8, 2014 Chyba źle sformułowałem pytanie - czym się różni kogut od kury wiemy ( dyskusja przebiegała w gronie rodzinnym - wiek od 18 do 55 lat). Pytanie powinno brzmieć czym jest kurczak. Część osób u nas w rodzinie twierdzi, że jest to młody kogut, ja do wczoraj myślałem, że jest to już kura/kogut zabita i obrana z pierza (coś w stylu czym się różni drzewo od drewna), a teraz trzymam się swojej wersji, że jest to odpowiednik ludzkiego dziecka. Tak samo jak w przypadku świń - locha, knur i dziecko prosię. Nie chciałbym zostać wyśmiany z powodu banalności pytania i uznanie tego tematu za żart, bo owy temat przerodził się niemal we wojnę domową =). A samo pytanie wzięło się z tego powodu, że brat przeglądał forum komputerowe i tam ktoś zadał takie trudne pytanie i jest mnóstwo odpowiedzi tylko niestety są różne. Dziękuję za odpowiedź. Quote
ania1983 Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 no to tak, kurczak to taki odpowiednik ludzkiego dziecka kurczak to zarówno kogutek jak i kurka a pytanie nie jest śmieszne, dobrze że pytasz mam znajomych w mieście, co to myślą że na wsi nie karmi się zwierzaków, bo one żywią się tylko trawą, jak kurę zabiję to jestem mordercą, ale jak oni kupią w sklepie to już tej kury nikt nie zamordował, koza/krowa daje zawsze mleko, a warzywa same rosną bez ingerencji człowieka tak więc kto pyta nie błądzi, a nauczyć się można wiele Quote
milosznik Posted July 11, 2014 Report Posted July 11, 2014 wydaje mi się, że kurczak to nazwa zabitej już kury jako materiału do zrobienia obiadu ;p Na kogutki bardziej słyszałem określenie "Kapłon", ale to może po prostu regionalne Quote
Robert ;-) Posted July 11, 2014 Report Posted July 11, 2014 Kapłon to kogut kastrowany hodowany na mięso. Quote
Recommended Posts