Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między kurą,kogutem, a kurczakiem. Czy kurczak ma płeć? Próbowałem znaleźć odpowiedź w google, ale odpowiedzi z portalu kafeteria.pl czy onet.pl itd. nie są dla mnie portalami przekonywującymi. Uznałem, że zadam pytanie na jednym z forów rolniczych bo tu znajdują się osoby, które będą mi w stanie udzielić odpowiedzi. Pytanie zrodziło się podczas dyskusji jednak nikt w żaden sposób nie jest w stanie mnie przekonać do swojej racji (nikt z nas nie ma nic wspólnego z gospodarstwem rolnym). Niestety brak w internecie definicji kurczaka. Proszę o odpowiedź większe grono forumowiczów, aby wyeliminować kolejne roszczenia, że jedna odpowiedź to za mało i dalej nie przekonuje =).

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Posted

witam :)

no więc od początku :)

kurczak, to młody kogut lub kurka, takie dziecko :) płeć ma jak najbardziej :)

kura [samica] znosi jaja, wysiaduje młode, opiekuje się nimi. kura która siedzi na jajkach i wysiaduje młode, a potem je wodzi [prowadzi] to kwoka, nie każda kura jest kwoką, ale każda kwoka jest kurą :)

kogut [samiec] zapładnia jaja, jak dobry to pilnuje swoich kurek, jest ozdobą podwórka :) w sumie to innego zastosowania nie ma, dlatego zazwyczaj kogutki jako pierwsze trafiają na rosołek, bo jak jest ich za dużo, to po pierwsze się biją, a po drugie męczą za bardzo kurki.

mam nadzieję, ze zrozumiałeś :)

Posted
Chyba źle sformułowałem pytanie - czym się różni kogut od kury wiemy ( dyskusja przebiegała w gronie rodzinnym - wiek od 18 do 55 lat). Pytanie powinno brzmieć czym jest kurczak. Część osób u nas w rodzinie twierdzi, że jest to młody kogut, ja do wczoraj myślałem, że jest to już kura/kogut zabita i obrana z pierza (coś w stylu czym się różni drzewo od drewna), a teraz trzymam się swojej wersji, że jest to odpowiednik ludzkiego dziecka. Tak samo jak w przypadku świń - locha, knur i dziecko prosię. Nie chciałbym zostać wyśmiany z powodu banalności pytania i uznanie tego tematu za żart, bo owy temat przerodził się niemal we wojnę domową =). A samo pytanie wzięło się z tego powodu, że brat przeglądał forum komputerowe i tam ktoś zadał takie trudne pytanie i jest mnóstwo odpowiedzi tylko niestety są różne. Dziękuję za odpowiedź.
Posted

:)

no to tak, kurczak to taki odpowiednik ludzkiego dziecka :) kurczak to zarówno kogutek jak i kurka :)

a pytanie nie jest śmieszne, dobrze że pytasz :) mam znajomych w mieście, co to myślą że na wsi nie karmi się zwierzaków, bo one żywią się tylko trawą, jak kurę zabiję to jestem mordercą, ale jak oni kupią w sklepie to już tej kury nikt nie zamordował, koza/krowa daje zawsze mleko, a warzywa same rosną bez ingerencji człowieka :P

tak więc kto pyta nie błądzi, a nauczyć się można wiele :)

• 1 month later...