edek Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 Dziś byłem na polu zobaczyć jęczmień jary i aż się przeraziłem... W miejscach gdzie jest słabsza gleba to jest bardzo niski i rzadki.Zasiałem go 2 kwietnia a przedtem był zastosowany mocznik w jednej dawce (125 kg. czystego składnika. Czy to że na gorszej glebie tak wygląda jest spowodowane zbyt dużą jednak dawką azotu ? - został wypalony ? Na tym samym polu gdzie gleba jest lepsza to jest gęsty i normalnej wysokości. Chcę powiedzieć też że różnie było z opadami... nie padało nawet 3 tygodnie a teraz te upały.... Quote
rafaello3 Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 Kolego w tym roku jęczmień jary bardzo odchorował i to wszystko przez pogodę i w znacznej części przez przymrozki .U mnie też jest różny na jednym polu piachu 5 klasa jest ,jak dywan ,a teraz się pali przez suszę .Na glinach z kolei były problemy ze wschodami ,a teraz z wykłoszeniem się ,bo cały czas jest susza .Ja stosowałem w prawdzie 2 razy saletrę ,ale mocznik w żadnym razie nie szkodzi ,tym bardziej nie pali .Saletra i owszem ,a jeszcze bardziej saletrzak .Na dobrej ziemi glinie mam pszenżyto jare i jest ,jak dywan ,a obok jęczmień taki se .Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts