wiesiu Posted June 10, 2014 Report Posted June 10, 2014 Witam. Aktualnie pracuje i chce dodatkowo hodować byczki. Mam 5ha ziemi mogę dobrać w dzierżawę ok 70a trawy i ok 4ha innego pola. Mam oborę podstawowe sprzęty(prasy i kombajnu nie mam). Chciałbym trzymać 6-7byczków. Da radę na tylu ha? Ziemia klasy 4-5. Ile średnio rośnie byk tak do 800kg? Jak dobrze zagospodarować ziemię aby utrzymać te byczki. ile trawy ile kukurydzy i zboża? Planuje sobie, żeby np zasiać ze 2ha żyta i skosic na wiosne zebrać i zasiać qq po tym. Myślałem o 2ha trawy, 2ha żyta na zielono potem kukurydze, z 1ha kończyny i z 4ha zboża. Co o tym myślicie? Quote
macias_1@wp.pl Posted June 10, 2014 Report Posted June 10, 2014 duzo tego.... znaczy musisz sam sobie przemyslec co i jak....w naszych stronach jest tak ze ile pola to tyle sztuk bydla czyli np 10 h to 10 sztuk krow...a co do tego zeby siac zboze ozime i na wiosne scinac to dla mnie grzech Quote
wiesiu Posted June 11, 2014 Author Report Posted June 11, 2014 ale z żyta będzie kiszonka więc troche jedzenia będzie. a mozesz mi powiedziec jak to u ciebie wygląda? Quote
macias_1@wp.pl Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 rodzice mieli 20 h to 20 krow i przy tym troche cielakow....teraz gospodarstwo przepisali na swoje dzieci. Ja akurat nic nie chowam!! Ale nie o to chodziMy NP Z POLOWY LAK robilismy sianokiszonke w bele i owiniente folia, a reszte na siano:)np 3 h kukurydzy na kiszonke i to wtedy w pryzme i juz jest na zime...zboze na pasze reszte na siew a troche na sprzedanie jak dobry rok....Zboze jak sie sieje to juz trza zebrac a nie scinac na wiosne na kiszonke Ale coz to tylko moje zdanie Quote
adam1208 Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 Albo ściąć zboże i w to miejsce np. zasadzić ziemniaki lub zasiać kuku .. Wiele osób tak robi Quote
macias_1@wp.pl Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 jak maja maly areal to owszema ty ile zamierzasz chodowac bydła ??mlody rolnik jestes??Najlepiej to sam przemysl bo potem mozesz kogos obwiniac....Dla mnie siac zboze a na wiosne scinac to grzech bo to poprostu wynioslem z domu Quote
rafaello3 Posted June 11, 2014 Report Posted June 11, 2014 Kolego macias_1@wp.pl prawda jest taka ,że każdy na swoim polu może robić co chce i ja uważam ,że kiszenie żyta ,czy zrobienie siano kiszonki jest ,jak najbardziej słuszne .Między czasie to żyto można wpisać jako poplon i wpadnie parę groszy .Kolego ''Wiesiu'' spokojnie możesz siać żyto na kiszonkę i ścinasz je bezpośrednio z pnia w pryzmę ,lub ścinasz i posuszone zwijasz w kulki .Po tym możesz zasadzić ziemniaki ,bo na takiej słabej glebie urosną i masz kolejną karmę ,kukurydza też może być na kiszonkę ,ale tu są koszta wyższe z tym ,że pracy mniej .Ja mam na piątej klasie ziemniaki i jak byś je zobaczył to można oko nacieszyć i jest cały czas susza ,gdzie zboża padają na potęgę ,a ziemniaki pięknie się trzymają .Jak chcesz powiem Tobie co możesz zrobić ,żeby były ładne .Czytałem też sporo o topinamburze ,że dla opasów jest dobry .Mam tego towaru kawałek od lat i sam z siebie rośnie .Z suszą też sobie radzi bardzo dobrze .Pozdrawiam . Quote
wiesiu Posted June 12, 2014 Author Report Posted June 12, 2014 no właśnie z tym żytem to o poplon mi też między innymi chodzi i jest kaska jakaś. Kolego mówisz o ziemniakach po życie też dobra sparwa bo czytałem gdzieś że dają dużo skrobi i przez to szybciej rosną byczki. Jak mówicie dam rady 10byczków z tego uchować? Odrazu mówię to jest dodatkowy dochód. Zawsze po połtora roku jakbym sprzedał za 10 byczków licho bidnie te 50tyś by wpadło. A wydać te 300 czy 400 miesięcznie z pensji na jakieś koncentraty czy coś to chyba nie jest jeszcze tak drogo. Jak uważacie? Quote
Mikruss Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 ja mam 12 ha i 40 szt byków a planuje jeszcze dobić do 60 jedyne co by trzeba kupić to słoma i kilka ton zboża Quote
rafaello3 Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 Wiesiu kolego widzę ,że na zyski to bardzo liczysz ,ale zważ ,że trzeba na zakup cielaka wydać i na mleko i paszę na początku ,a następnie dodatki ,jak już byczek rośnie .Ja uważam ,że 2,5 tyś po 2 latach ze sztuki to jest max ,może ze 500zł więcej ,jak pokombinujesz .Na 100% nie dostaniesz za opasa po półtorej roku 5 tyś ,po 2 latach to tak .Pozdrawiam. Quote
macias_1@wp.pl Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 Kolego Rafaello3 moze i masz racje z tym kiszeniem chociaz kazdy ma inne zda nnie.Ale powiedz co i jak i gdzie sie wpisuje w poplon? Quote
rafaello3 Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 Ja tak robiłem 10 lat i teraz mi mija program .Musisz przy wypisywaniu wniosku o dopłaty zaznaczyć ,na jakiej działce siejesz poplon i w tym przypadku jest to poplon ozimy żyto siejesz go do końca września .?Z tym .że musisz mieć doradcę i on opracuje Tobie ten plan ,bo ja mam też inny plan na 5 lat rolnictwo zrównoważone i ciocia unia buli kasę .Wiele osób tak robi i żyto wykorzystuje na paszę dla bydła .Mój sąsiad po życie zasiał mieszankę taką z grochem ,słonecznikiem i zbożami ,nie pryskał jej na chwasty i jesienią we wrześniu zakisił razem z kukurydzą .super sprawa . Quote
macias_1@wp.pl Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 aha czyli za poplon daja kase ?? a ile na h?? Quote
rafaello3 Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 To zależy jaki polon .Nie pamiętam dokładnie ,ale parę groszy jest i można skosić ten poplon wiosną na kiszonkę Quote
macias_1@wp.pl Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 ciekawe ile dokladnie ale to trza jakos zglosic czy poprostu jak przysla dokumenty to tam sie jakos zaznacza?? Quote
wiesiu Posted June 13, 2014 Author Report Posted June 13, 2014 Mojej dziewczyny ojciec hoduje właśnie byczki i z tego co mówił to po połtora roku zgarnia za byczka 5-6tyś. Ja wiem, że wszystko kosztuje ale nawet po tych dwóch latach wziąć kilkadziesiąt tysięcy za te byczki to odłożyć z pensji będzie napewno ciężko przy obecnych zarobkach... Z tymi poplonami dobra sprawa jest. Bo nie musisz pryskać troche nawozu podsiejesz i na wiosne masz co dawać jeść a i jakiś grosz wpadnie z tego. Quote
Miki Posted June 13, 2014 Report Posted June 13, 2014 Tylko sobie w to wlicz, że +/- do jednego byczka musisz włożyć tak ok. 3tys. złotych. Tak nawiasem rozumiem, że numer gospodarstwa oraz numer paszowy posiadasz? Quote
macias_1@wp.pl Posted June 13, 2014 Report Posted June 13, 2014 co to za byki co maja 1,5 roku i za 6 tys sprzedaje??to chyba parke Quote
wiesiu Posted June 14, 2014 Author Report Posted June 14, 2014 on ma te mięsne i on wie jak hodować. Każdy się dziwi ale mówię prawdę, że po połtora roku sprzedaje byczki i wychodzą mu średnio 5500-5700. A co myślicie o trzocie chlewnej? Na 10ha w ciągu roku ogarnę ze 150szt? Quote
rafaello3 Posted June 14, 2014 Report Posted June 14, 2014 Daj sobie spokój .Pierw piszesz o byczkach teraz zmieniasz temat na inny . Quote
rafaello3 Posted June 15, 2014 Report Posted June 15, 2014 Założyciel tematu ,tak jak widać .Miało być o byczkach ,a teraz pyta się o świnki .Ja rozumiem ,ze można się zastanawiać ,ale bez przesady .Pozdrawiam . Quote
macias_1@wp.pl Posted June 16, 2014 Report Posted June 16, 2014 chyba pisze zeby sie dowiedziec a nie...nie trzeba byc takim niemilym Quote
Robert ;-) Posted June 16, 2014 Report Posted June 16, 2014 Koledzy trzymajmy się tematu, jak założyciel tego wątku chce o trzodzie popisać, to są o tej tematyce wątki w dziale produkcja zwierzęca ;] Quote
Wielki124 Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 jak sprzedaje jako rozpłodniki w czystej rasie to spokojnie dostanie te 6 tys ja miesiąc temu sprzedałem 100 % Lm za 8 tys a sprzedawałem i drożej Quote
Recommended Posts